FOK!games maandoverzicht: oktober

De maand begon goed, met het nieuws dat de gamesmarkt in Nederland nu echt groter is dan de muziekindustrie. Helaas zaten daar ook weer slechte kanten aan, namelijk dat er daardoor misschien een schaarste zou optreden tijdens de feestdagen. Reggie heeft het er in ieder geval druk mee, of misschien zit hij stiekem Little Big Planet te spelen. In ieder geval gaat het prima met Nintendo, Maar helaas iets minder met Sony

Laten we hopen dat na het succes van de Orange box, Episode three niet lang op zich laat wachten. Ze zijn in ieder geval alvast begonnen. Ook kwamen in het begin van de maand de geruchten los over de break-up tussen Microsoft en Bungie. We weten hallemaal hoe dat is afgelopen. Ook was het begin oktober tijd voor de preloads. Valve fans konden hun favoriete Source game alvast downloaden zodat ze op de release dag gelijk aan de slag kunnen. Ook zitten veel PC gamers te wachten tot ze eindelijk Gears of War mogen spelen, het zal nu niet lang meer duren.

Terwijl we wachtten konden we alvast kijken naar Assasin\\\'s Creed according to Jade Raymond. Verder werd Best Buy aangeklaagd door Sam Fisher en konden mensen Perks verdienen voor Fallout 3 en werd er gepraat over de nieuwe Mortal Kombat, die misschien ook op de PC zal verschijnen. Verder werden de specs voor de langverwachte shooter Unreal III bekend gemaakt, later werd bekend dat deze toch echt snel in de winkels zal liggen.

Dat Halo 3 goed verkoopt was eigenlijk geen verrassing, maar dat het spel zelfs in Japan op één binnenkomt, dat was een verrassing. De 360 verkopen in Japan schoten ook omhoog, volgens de Japanse verkoopcijfers die zijn uitgebracht. In tegenstelling tot Sony heeft de kerk Halo 3 omarmd, en zorgt Master Chief voor een massale jeugdige instroom in de kerk. Tja, soms kom je Halo 3 fans tegen, soms kom je Halo 3 gekken tegen. Gekken die goed zijn met LEGO, of maar niet van ophouden weten. Jammer voor deze mensen dat de kans op een Halo film is verkeken. Of toch niet? Gelukkig maakte Bungie bekend nog niet klaar te zijn met Halo.
Naast Halo 3 waren er nog meer games in het nieuws, \\\'s Werelds bekendste gezin was veel in het nieuws omdat ze overhoop lagen met Rockstar over een Grand Theft Auto referentie in the Simpsons. Later zei EA dat Rockstar zich gedroeg als kleine kinderen. Deze kids hebben overigens wel aangekondigd dat GTA 4 met 15 man online kan. Ook Manhunt 2 had wat wettelijke probleempjes, zo hebben ze grote problemen met de leeftijdskeuringen. De nieuwe Soldier of Fortune is al verboden in Australïe.

Ook de nieuwtjes van Super Smash Bros. Brawl bleven komen, zo werd er een Co-op campaign aangekondigd. Hoewel we wel gewend zijn dat er steeds kleine details bekend worden, maar toen bekend werd dat Sonic ook mee doet in SSBB steeg er een gejuich op vanuit de tribunes.
Exclusives-nieuwtjes ook nog steeds orde van de dag. Zo werd er bekend gemaakt dat de zevende GTA geen exclusive wordt. Zoals dat wel vaker het geval is, werd ook dit berucht binnen een uur of vijf ontkracht.
Wie denkt dat Nederland niet meeteld in de game-wereld zit fout, we hebben medailles gehaald bij de World Cyber Games.

Natuurlijk waren er in deze maand ook weer een groot aantal previews, sneak-peeks, trailers en teasers te vinden, zoals een kijkje achter de schermen bij Crysis en Drake\\\'s Fortune. Crysis maakte later die week ook de systeemeisen bekend en er verschenen wat Pre-Alpha beelden. En uiteindelijk een heuse demo. Ook de makers van Timeshift geven een kijkje achter de schermen. Voor diegene die naast special editions, trailers en sneak-peeks hun games nog voller willen beleven kunnen we gelukkig weer een stap intensiever gamen.
Sommige franchises zijn gewoon gemaakt voor succes, zo breekt FIFA08 weer wat verkooprecords. Sommige franchises zijn zo populair dat game de game muziek wordt gespeeld door een orkest, of vallen ze in de prijzen. Bij andere games lijkt alles tegen te zitten, maar vooral doorgaan is het devies.

Naast al dit gamesnews was er deze maand ook een enorme lading aan geruchten en nieuwtjes over de console hardware. Zo was er een gerucht dat de Xbox 360 met een nieuw moederbord zou komen. En kort daarna begon het pas echt goed met het gerucht dat er een volledig vernieuwde 360 aan zat te komen. Hoewel er nog wel geruchten zijn dat er TV kan worden gekeken, lijkt er geen nieuwe versie in de maak te zijn.

Ook de Playstation 3 had de nodige nieuwtjes. Het begon allemaal met een half ontkracht, vaag gerucht dat er een nieuwe Playstation zou komen, toen leefde het weer op en uiteindelijk was er zelfs een officiële aankondiging: Er komt een nieuwe 40GB versie van de PS3. Kort daarop werd het bekend gemaakt dat de 60GB versie in Europa zal verdwijnen. Ondertussen kreeg Japan er juist ééntje bij. Ook in Italië krijgen ze een eigen, eetbare versie. Sommige mensen geloven nog steeds niet in de PS3, maar de verkopen begonnen te stijgen, en ondanks de kritiek op de BC gingen er al meer dan vijf miljoen over de toonbank.