FOK! Nieuws Jaaroverzicht 2004


Jan / Feb / Maa / Apr / Mei / Jun / Jul / Aug / Sep / Okt / Nov / Dec

Anti-semitische aanval blijkt verzonnen
Op zaterdag 10 juli doet een Parijse vrouw aangifte bij de politie van mishandeling. Ze beweert dat zij en haar kind in een Parijse forensentrein mishandeld zijn door een groep van zes Noord-Afrikanen. Dit omdat de 23-jarige Parisienne door de groep werd aangezien voor een Joodse. Haar kleren werden van haar lijf gesneden en ze werd besmeurd met hakenkruizen. Ook zou de kinderwagen waarin haar dertien maanden oude baby lag, omgetrapt zijn door haar belagers.

De aanval veroorzaakt een golf van verontwaardiging in Frankrijk en ook daarbuiten. De aanval vindt juist plaats twee dagen na een oproep van de Franse president Chirac om waakzaam te zijn voor racisme en anti-semitisme, waarbij hij bovendien pleitte voor strengere straffen voor misdrijven met een dergelijke achtergrond. De aanval wordt door de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Dominique De Villepin, scherp veroordeeld. Verder wordt er een protestmanifestatie gehouden door enkele honderden mensen.

Al gauw rijzen er echter twijfels rondom het verhaal van de Française. Ondanks haar bewering dat er zeker twintig getuigen zijn meldt zich niemand die meer van de aanval weet. Dit ondanks een klemmende oproep van de Franse minister voor slachtofferzaken aan het adres van eventuele getuigen om zich te melden. Verder zouden haar aanvallers niet te zien zijn op de beelden van de bewakingscamera's in het station waar het zestal zou zijn uitgestapt. Ook blijkt de vrouw al zes keer eerder aangifte van mishandeling te hebben gedaan.

Na drie dagen wordt de vrouw zelf aangehouden en verhoord. Dan geeft ze toe het hele verhaal te hebben verzonnen. Uiteindelijk krijgt de vrouw, die een psychiatrische achtergrond heeft, een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden opgelegd, alsmede een symbolische schadevergoeding van één euro voor de schade die de Franse spoorwegen hebben geleden. Ook moet ze verplicht een psychiatrische behandeling ondergaan. Intussen heeft de vrouw, overigens geen Joodse, op de Franse televisie publiekelijk haar excuses aangeboden.

Een Amerikaanse automobilist kan het gewone verkeer niet van het geslachtsverkeer scheiden en knalt op een telefoonpaal terwij hij tijdens het rijden de liefde bedrijft met zijn vriendin. Nog meer pech heeft een Zwitserse fietser die om het leven komt door een botsing met... een vliegtuig! Een aanstaande bruidegom uit Denemarken laat op zijn vrijgezellenavond het leven: hij wordt uitgerust met een parachute achter een auto gebonden om hem een stukje te laten zweven in de lucht, maar de parachute klapt dubbel en de onfortuinlijke man slaat te pletter. Een Japanner weet in twaalf minuten 53 en een halve hotdog naar binnen te werken. Ook een Franse gevangene blijkt over een bedenkelijke eetlust te beschikken: hij vermoordt een medegevangene met de bedoeling zijn hersens te verorberen. In het Spaanse Pamplona protesteren honderden dierenliefhebbers in hun ondergoed tegen het traditionele jaarlijkse stierenrennen in die stad, dat overigens gewoon doorgaat en waarbij 45 mensen gewond raken. Een verliefde Duitser wil indruk maken op zijn vriendin, maar in plaats van dat het hart van zijn vriendin in vuur en vlam komt te staan, gebeurt dat met zijn huis. En zijn vriendin? Die wil hem niet meer zien.

Darfur: etnisch geweld eist duizenden levens
De Sudanese provincie Darfur is het toneel van geweld tegen, en etnische zuiveringen onder zwart-Afrikaanse stammen door Arabische milities, de Janjaweed. Daarbij ondervinden de milities geen enkele noemenswaardige tegenstand van het overwegend islamitische regime in het land. Hulporganisaties die naar Darfur willen gaan worden zelfs aanvankelijk tegengewerkt door het regime. Onder grote internationale druk worden ze uiteindelijk toch langzaam toegelaten tot het gebied. Vele duizenden mensen komen door het geweld en door de hongersnood, die als gevolg daarvan uitbreekt, om het leven. Meer dan 1,4 miljoen mensen slaan op de vlucht, met name naar buurland Tsjaad. Ze worden daar opgevangen onder barre omstandigheden in vluchtelingenkampen nabij de grens met Sudan.


Honger en ellende zijn aan de orde van de dag in Darfur.

Ondanks protesten van de Sudanese bevolking besluit de internationale gemeenschap in te grijpen. In augustus arriveren er Rwandese troepen in het gebied. De Nederlandse regering trekt honderd miljoen euro uit voor humanitaire steun aan de provincie. Ook wordt het gironummer 555 van de samenwerkende hulporganisaties geopend voor bijdragen voor het gebied. In oktober wordt het aantal mensen, dat in de diverse vluchtelingenkampen in de regio is omgekomen door ziekte en honger, door de World Health Organization(WHO), de wereldgezondheidsorganisatie van de VN, geschat op 70.000. Het aantal doden als gevolg van het etnisch geweld kan de WHO niet inschatten.

Intussen worden er diverse hulpacties op touw gezet voor de slachtoffers van het geweld. Onder de naam Band Aid 20 wordt er een nieuwe versie opgenomen van de kerstklassieker 'Do They Know It's Christmas', waarvan de opbrengst voor een belangrijk deel naar Darfur gaat. Ook de radiozender 3FM voert actie voor de regio.

De munten van één en twee eurocent verdwijnen per 1 juli uit de kassa's van de meeste Nederlandse supermarkten. Voortaan worden de prijzen afgerond tot op nul of vijf cent. Een brand in een transformatorhuisje in Krimpen a/d IJssel zorgt ervoor dat duizenden huishoudens in Krimpen en omliggende plaatsen een paar uur zonder stroom zitten. Filmacteur Marlon Brando, bekend van onder meer The Godfather, overlijdt op 80-jarige leeftijd. D66-fractieleider Boris Dittrich wil Guantánamo Bay bezoeken, maar hem wordt de toegang tot Cuba ontzegd. Maria Sharapova en Roger Federer winnen de enkelspeltitels op het tennistoernooi van Wimbledon. Griekenland is de verrassende winnaar van Euro 2004. De Griekse voetballers verslaan gastland Portugal in de finale. Dick Advocaat neemt afscheid als bondscoach. Zijn opvolger heet Marco Van Basten. Het eerste deel van de omstreden Betuwelijn wordt officieel geopend door de minister van Verkeer en Waterstaat, Karla Peijs. In Indonesië komen zeventien gasten van een bruiloft om als een vrachtwagen het huis ramt waar het feest plaatsvindt. Een brand in een Indiaase school kost aan zeker 75 kinderen het leven.

Nieuwe pedo-moordzaak schokt België
Op 30 juni wordt België, acht jaar nadat de gruweldaden van Marc Dutroux aan het licht komen, opnieuw opgeschrikt door een grote pedo-moordzaak. De 62-jarige Michel Fourniret, een Fransman die al jaren in België woont en al geruime tijd vastzit wegens de poging tot verkrachting van een dertienjarig meisje, wordt door zijn vrouw beschuldigd van betrokkenheid bij meerdere verdwijningen van en moorden op verschillende jonge meisjes en vrouwen. Hij bekent aanvankelijk zes moorden, waaronder één op een meisje van wie tot dan toe werd gedacht dat ze in de handen van Dutroux was gevallen. Dat aantal zal uiteindelijk groter worden. Behalve de meisjes zou hij ook een au pair en een automobilist hebben vermoord.

Op 3 juli worden er opgravingen verricht rond Fournirets kasteel waarbij hij zelf aanwezig is. Op dat moment heeft hij al acht moorden bekend. Bij de opgravingen worden twee lichamen gevonden. De Franse justitie heropent intussen het onderzoek naar een aantal onopgeloste moorden, vanwege vermoedens van Fournirets betrokkenheid. Aanvankelijk werden die moorden aan andere seriemoordenaars toegeschreven. Op 21 juli worden opnieuw graafwerkzaamheden verricht, waarbij het lichaam van de au pair werd gezocht die hij zou hebben omgebracht, maar die opgravingen leveren niets op. In totaal heeft hij intussen tien moorden bekend, al heeft hij mogelijk meer moorden en verkrachtingen op zijn geweten.

Een Amerikaanse schoonmaakster wint een miljoenenprijs. Hopelijk denkt ze net zo aan haar medemens als een onbekend gebleven Japanse geluksvogel: hij of zij wint ook een loterij, maar stuurt het winnende lot, goed voor ruim anderhalf miljoen euro, op naar een door zwaar noodweer getroffen Japanse provincie. Voor het populaire tekenfilmfiguurtje Spongebob Squarepants wordt een heuse kerk gesticht. Drie Amerikaanse automobilisten, die waren aangehouden omdat ze onder invloed reden, blijken nogal hardleers: ze verschijnen stomdronken op een hen als straf opgelegde verplichte groepsgesprek met slachtoffers van dronken automobilisten. Een arrestatieteam doet een inval in een Heemskerkse woning in, zo blijkt later, de verkeerde straat. Een Amerikaanse bankovervaller doet een opmerkelijke eis: hij wil dat de politie wordt gebeld, die hem dan ook netjes opwacht als hij met de buit de bank verlaat. Een bejaarde Amerikaanse vrouw weet een inbreker op een opmerkelijke wijze te overmeesteren: ze vertelt hem slaapwekkende verhalen en de inbreker slaapt als een roos als de inmiddels ingeschakelde politie arriveert. Verder wordt een vrouw uit Florida op een nogal ongebruikelijke manier mishandeld: ze wordt om de oren geslagen met... een alligator.

Lance Armstrong schrijft geschiedenis met zesde Tourzege
Op 3 juli gaat in Luik de Tour De France van start. Alle ogen van de wielrenliefhebbers zijn gericht op Lance Armstrong. De Amerikaan heeft de voorgaande vijf edities van La Grand Boucle gewonnen en is vastbesloten om voor de zesde keer te winnen en daarmee geschiedenis te schrijven: geen enkele wielrenner was er in geslaagd de Tour meer dan vijf keer te winnen.

Armstrong slaagt in zijn missie. Hij wint de Tour, al weet hij pas vier dagen voor de laatste etappe de gele trui om zijn schouders te krijgen, omdat de vorige drager, de Fransman Thomas Voeckler, lang stand wist te houden in de bergetappes. Maar als hij eenmaal in het geel komt te rijden maakt hij geen fout en wint de Tour alsnog met overmacht. Enige smetten op de zege zijn beschuldigingen van dopinggebruik door de Amerikaanse oud-winnaar Greg Lemond en bedreigingen die aan zijn adres worden geuit, voorafgaande aan de koninginnerit van de Tour (die hij overigens wel weet te winnen). Die kunnen hem er echter niet van weerhouden om de Tour te winnen en geschiedenis te schrijven. Het succes van Armstrong leent zich voor een typisch Amerikaans succesverhaal waarin Armstrong succesvol is, na een donkere periode waarin hij met kanker worstelt. Een verhaal dat genoeg materiaal biedt om er een film van te maken en jawel, die film komt er dan ook.


Lance Armstrong schrijft geschiedenis.

Ook de Fransman Richard Virenque zorgt voor een mijlpaal: hij verovert voor de zevende keer de Bolletjestrui als beste klimmer. Robbie McEwen uit Australië wint de Groene Trui als beste sprinter. Voor de Nederlandse wielrenners is er deze Tour slechts een bescheiden bijrol weggelegd. Beste Nederlander wordt Michael Boogerd: hij eindigt op de 74e plaats. Verder zijn er geen Nederlandse etappezeges te vieren.

Op 17 juli wordt Nederland getroffen door hevig noodweer. Met name de zuidelijke provincies hebben te kampen met flinke storm- en waterschade. Ook het weg- en treinverkeer en watersporters ondervinden ernstige hinder. De daaropvolgende dagen is er nog overlast door noodweer in Limburg en Eindhoven. Een ongeluk met een sneltrein in Turkije eist 36 mensenlevens, al liggen de schattingen omtrent het dodental aanvankelijk veel hoger. Het ongeluk werd volgens experts waarschijnlijk veroorzaakt doordat het traject, waar de trein verongelukte, niet geschikt was voor de daar toegestane snelheid. Desondanks wordt de bemanning van de trein aangeklaagd omdat de trein te snel gereden zouden hebben. Ex-NOS-verslaggever Harmen Roeland wordt aan één oog blind geslagen als hij weigert een zwerver geld te geven. Tot twee keer toe wordt de Eiffeltoren in Parijs ontruimd. De eerste keer vanwege een achteraf vals gebleken telefonische bommelding, de tweede keer omdat een man zichzelf van het leven wil beroven, maar aanvankelijk niet duidelijk was wat zijn bedoelingen waren. De populaire scoubidou-touwtjes worden door diverse winkels uit de handel genomen, na vermoedens dat er gevaarlijke stoffen in zouden zitten. Uit onderzoek blijkt later dat de touwtjes ongevaarlijk zijn, waarna de touwtjes weer worden verkocht.

Gasramp in België eist 22 levens
Op 30 juli doet zich op het terrein van een gasfabriek in Gellingen, in de Franstalig-Belgische provincie Henegouwen, een enorme explosie voor. De schok van de explosie is tot op tien kilometer afstand voelbaar. Behalve de gasfabriek zelf komen ook twee omliggende fabrieken in brand te staan. Het rampenplan treedt in werking en de hulpverlening wordt op gang gebracht, waarbij ook Franse hulpverleners naar het rampgebied afreizen. De explosie ondstond tijdens werkzaamheden waarbij gepoogd werd een lek in een ondergrondse gasleiding te dichten. Achteraf blijkt de druk in de leiding te hoog te zijn geweest. Bovendien was de leiding waarschijnlijk al beschadigd tijdens graafwerkzaamheden.


De explosie was tot in de wijde omtrek te zien

Uiteindelijk vinden 22 mensen de dood. Meer dan 120 mensen raken gewond. Zij worden behandeld in ziekenhuizen in België, Frankrijk en Duitsland. Onder de gewonden bevinden zich niet alleen personeel, brandweermannen en andere mensen die zich op of rond de gasfabriek bevonden op het moment van de explosie, maar ook automobilisten die op dat moment voorbijreden op de nabijgelegen snelweg van Brussel naar Doornik, en brandwonden opliepen door de kracht van de explosie en de hitte die daarbij vrijkwam. Voor veel gewonden krijgt de ramp nog een vervelend staartje, omdat medicijnen tegen brandwonden in België niet door het ziekenfonds worden vergoed. Als gevolg daarvan kunnen veel gewonden worden geconfronteerd met enorme nota's die ze uit eigen zak moeten betalen. Het gaat daarbij om bedragen die in de vele duizenden euro's kunnen lopen.

Jan / Feb / Maa / Apr / Mei / Jun / Jul / Aug / Sep / Okt / Nov / Dec