FOK! Nieuws Jaaroverzicht 2004

Ferry (Veerboot)

Jan / Feb / Maa / Apr / Mei / Jun / Jul / Aug / Sep / Okt / Nov / Dec

Nederlandse militair beschuldigd van moord op Irakees
De Nederlandse marinier Erik O. wordt teruggehaald naar Nederland op verdenking van moord op een Irakees. Tijdens een actie in de Zuid-Iraakse provincie al-Muthanna tegen plunderaars wordt de man door geweervuur geraakt. Een groep van circa zeventig Irakezen stortte zich op een container die van een vrachtwagen was gevallen. De Irakees overleed later in het ziekenhuis. De 43-jarige verdachte werd aangehouden en naar Nederland gebracht, het Openbaar Ministerie begon een onderzoek.

Een Amerikaans echtpaar wachtte bij thuiskomst van welverdiende kerstvakantie een onprettige verrassing; de ex-man van de vrouw des huizes hing dood uit een aircobuis. Dat het ook andersom kan bewees een begrafenisondernemer toen hij zijn ‘werk’ opeens weer ademend en al voor zich zag liggen. Minder geluk had een medewerker van de post in Argentinië. Hij verbrandde per ongeluk een flinke som geld, die hij voor oud papier had aangezien. Alles overtreffend echter was het kwijtraken van een 168-miljoen lottobiljet, vooral toen bleek dat de 'ongelukkige' een leugentje voor eigen bestwil had gepleegd. Een gebeurtenis waar de kutfotograaf uit het Leidsche Dagblad waarschijnlijk graag een fotootje van zou hebben willen maken. Minder ludiek was de verkrachting van de moeder van een vijftienjarige zoon, door diezelfde zoon welteverstaan. Die is in zijn leven waarschijnlijk door dezelfde depressie gegaan als veel vroege tieners vandaag de dag.

Crash Egyptisch vliegtuig kost 148 mensen het leven
De crash van een Egyptische gecharterde Boeing 737 eist op 3 januari het leven van alle 148 inzittenden. Het toestel, met voornamelijk Franse toeristen, stortte kort het opstijgen vanaf het vliegveld van Sharm el-Sheikh in de Rode Zee. De Boeing was op weg naar de hoofdstad Caïro maar verdween rond 3:44 u Nederlandse tijd van de radar. Het weer in het gebied was op dat moment rustig. Hoewel het ongeluk plaatsvond in een tijd van verhoogde alertheid op mogelijke terroristische aanslagen met vliegtuigen, spreekt het Ministerie van Luchtvaart van een ongeluk. Ooggetuigen zagen dat het vliegtuig intact de zee raakte, hetgeen de kans op een dergelijke aanslag aanzienlijk verkleint. Een grootschalige zoektocht naar overlevenden, waarbij onder andere gebruik werd gemaakt van een onderwaterrobot, bleek tevergeefs.

De Noor Kurt Nilsen wint de eerste editie van de Worldidol, waarin Idols-winnaars van over de hele wereld het tegen elkaar opnemen. Samen met onze Idols verdwijnt dan uiteindelijk ook Loeki de Leeuw van de tv. De reclameblokken van de STER zullen het in vervolg zonder het diertje gaan doen. Plaats wordt wel gemaakt voor het MyDoom-virus, verantwoordelijk voor het besmetten duizenden computers en een wapen voor zogenaamde DDoS-aanvallen. Aanvallen, iets wat Nederlands vertegenwoordiging bij de F1, Jos Verstappen, dit jaar niet deed. Hij ging definitief niet naar Jordan, tot verdriet van de Nederlandse formula1-fans. Voor altijd moet afscheid worden genomen van atletiek-vedette Fanny Blankers-Koen. De veelvoudig Olympisch kampioene, ook wel Flying Dutchmam genoemd, overlijdt op 85-jarige leeftijd.

Rob Oudkerks heimelijke genot op straat
Amsterdams wethouder Rob Oudkerk komt in opspraak na een omstreden column van schrijfster Heleen van Royen. "Rob Oudkerk is een gezonde, Hollandse wethouder met gezonde, Hollandse driften. In zijn vrije tijd surft hij graag op pornowebsites. Hij bezoekt prostituees. Met oud en nieuw neemt hij traditioneel een snuifje coke." In de Volkskrant liet Oudkerk weten dat niemand iets te maken heeft met 'de privévoorkeuren van Rob Oudkerk'. "Mag een wethouder misschien dingen doen die andere burgers ook doen?" Hij beweerde dat hij slechts in het algemeen had gesproken over 'publieke figuren', die het lastig kunnen krijgen als hun privé-hobby's bekend worden. Van Royen was verbijsterd over de ontkenning van Oudkerk: "Hij had het alleen maar over zichzelf. Zijn laatste woorden waren: ik lees het wel". Ze verwachtte niet dat Oudkerk juridische maatregelen tegen haar zou nemen, omdat er een getuige bij het gesprek zat. Haar voorspelling bleek juist, Oudkerk moest het doen met een wekenlang naspoor van satire.

Geldnood zet de mens aan tot de meest creatieve vindingen, maar onder één naam met twee mensen afwisselend naar school hadden we nog niet eerder gezien. Heel wat fanatieker is een 84-jarige opa uit Kenia. Hij besloot om alsnog te willen leren lezen en schrijven, en werd de oudste ‘kleuter’ op de basisschool ooit. Iets minder praktisch pakte een 92-jarige bankrover Texas het aan. Hij mag de laatste 12,5 jaar van zijn leven teren op de kosten van de staatsgevangenis. Iets waar de 33-jarige Morgan Spurlock waarschijnlijk niet aan moet denken. Hij at een maand lang elke dag bij de plaatselijke McDonald's, met alle gevolgen van dien. Dan toch liever een bende maken van de Indiase ambassade in Nepal, moeten de plaatselijke aapjes hebben gedacht. Ze overvielen het gebouw en zetten de boel flink op stelten. Geen discipline natuurlijk, vergeleken met wat de moderne hond tegenwoordig allemaal zonder een kik doorstaat.

Dode bij schietpartij op school Den Haag
Hans van WierenOp 13 januari speelt zich een bloederig drama af op het Terra College in Den Haag. Hans van Wieren, conrector en tevens biologiedocent, wordt in zijn hoofd geraakt door een kogel, afgevuurd door een geschorste leerling die naar eigen zeggen verhaal ging halen. De moordenaar, de zeventienjarige Murat D., gaf zich diezelfde avond vrijwillig over op het politiebureau. De zoekactie op de moordenaar, waarbij de politie speurhonden inzette, kwam daarmee ten einde. In de weken na het incident bereikten veel nieuwe details het oppervlak. Murat zou het wapen hebben gekregen van een vriend, en zijn vader zou al eerder beticht zijn van eenzelfde soort misdaad. Het hele voorval zou de visie op allochtonen alleen nog maar verder verslechteren.

‘Begin met stoppen’ blijkt toch niet zo’n groot succes als Stivoro het wilde voordoen naar de buitenwereld. Weblog GeenStijl duikelt het een en ander op, tot groot ongenoegen van de stichting. Aan de andere kant van de wereld doet de vogelpest zijn intrede, en overlijden mens en dier aan de ziekte die gevaarlijker lijkt te zijn dan SARS. In Twente komt rond dezelfde tijd de eerste zondagskrant van Nederland uit de persen rollen, net op tijd om het relletje in de SP met Kamerlid Lazrak in de hoofdrol te verslaan.

Dijkdoorbraak Stein houdt de gemoederen bezig
Dijkdoorbraak SteinHet zuid-limburgse Stein wordt opgeschrikt door een mogelijke dijkdoorbraak, met de evacuatie van een kleine 500 mensen tot gevolg. Bij het Kasteel Stein is in de dijk van het Julianakanaal over een lengte van tien meter ongeveer tweederde van het dijklichaam weggeslagen. Rijkswaterstaat meldde de urgentie van een noodreparatie. De gevreesde aanwezigheid van een lek wordt later in de wind geslagen, de oorzaak ligt bij een gesprongen waterleiding. Niet veel later die dag konden de mensen weer terug naar hun woning.

Jan / Feb / Maa / Apr / Mei / Jun / Jul / Aug / Sep / Okt / Nov / Dec