FOK! Nieuws Jaaroverzicht 2004


Jan / Feb / Maa / Apr / Mei / Jun / Jul / Aug / Sep / Okt / Nov / Dec

Gevoelige informatie Oranjes gestolen, Margarita gaat scheiden
Begin augustus wordt bekend gemaakt dat er in juli uit de auto van prinses Margarita een tas is gestolen. Omdat in haar tas stukken zaten met gevoelige en persoonlijke informatie van de leden van de Oranjes, kan dat grote gevolgen hebben voor het Koninklijk Huis. Volgens de Telegraaf bieden de criminelen die de tas gestolen hebben deze stukken te koop aan via diverse media.

In de gestolen tas zat onder meer de agenda van de prinses met daarin alle vertrouwelijke contactgegevens van leden van de koninklijke familie, inclusief die van Koningin Beatrix. Daarnaast bevond zich in de tas een intieme correspondentie tussen Margarita en haar bijna ex-echtgenoot dr. Edwin de Roy van Zuydewijn. In deze briefwisseling beschuldigt de prinses haar man naar verluidt van huiselijk geweld. Zij zou daarin voorstellen dat hun relatie alleen te redden is wanneer hij zich onder behandeling zou stellen van een therapeut. Ook zou er gevoelige medische informatie over De Roy tussen de stukken zitten.

Later die dag maakt haar advocaat, G. Kemper, bekend dat Margarita gaat scheiden van Edwin de Roy van Zuydewijn. Margarita zegt te stoppen met de rechtszaken tegen haar familie en in alle rust een nieuw bestaan op te willen bouwen.

"Om verdere speculaties te voorkomen bevestig ik dat Margarita inderdaad stappen neemt om te komen tot de beëindiging van haar huwelijk", meldt advocaat Kemper in de verklaring.

De tas wordt later teruggevonden bij een inval in een woning in Amsterdam-Noord. Bij de inval werden twee vrouwen en een man gearresteerd. Alles wat in de tas zat is teruggevonden, met uitzondering van een paspoort en een mobiele telefoon.

Opmerkelijke zaken in het verkeer: De politie trof op verschillende Nederlandse snelwegen respectievelijk een Fransman op skates en een Japanner op een fiets aan. Een blinde Spanjaard wordt geflitst terwijl hij 154 rijdt op de snelweg. In Oss maakt een kaaiman een ommetje over de rondweg. Een dronken vrouw uit Eindhoven wordt met behulp van een vliegtuig tot stoppen gedwongen. Het rijbewijs van een man die zes kilometer met een brandende caravan rondreed, is ingenomen door de politie. Doordat er regenwater in de benzine-opslag van een Texaco was gelopen kwamen negen auto's stil te staan, waardoor een lange file ontstond. Tenslotte reed een enigszins beschonken Amerikaan een tijd rond met het onthoofde lichaam van zijn vriend naast zich.

16-jarige jongen steekt ex-vriendin in brand
Begin augustus neemt Awa, een 16-jarige jongen uit Leeuwarden, op gruwelijke wijze wraak op zijn ex-vriendin Jamai. Zij zou tijdens haar vakantie hebben gezoend met een andere jongen. Hij overgoot haar met terpentine en stak haar in brand. Daarna doofde hij de vlammen, overgoot haar wederom en stak haar opnieuw in brand. Ook kraste hij met een mes zijn naam in haar borst. Nadat hij haar onder de douche had gezet bracht hij Jamai naar een andere ex-vriendin. Zij belde pas de volgende ochtend een ambulance.

Ook in het ziekenhuis was Jamai niet veilig voor Awa. Hij dreigde haar wat aan te doen als ze door een mannelijke arts werd onderzocht of als ze vertelde dat wat er echt was gebeurd. Zo zou hij ook andere slachtoffers hebben gemanipuleerd om niet naar de politie te gaan.

De Iraaks-Koerdische jongen maakte later een rapnummer waarin hij zijn spijt betuigde over zijn daad met de woorden "...ik heb verdriet, ik heb spijt, schatje ik wil je niet kwijt...het ging per ongeluk...". Daarop reageerde rapper Lange Frans door een ‘tegenrap’ te maken. Ook vanuit zijn cel stuurde Awa nog bedreigingen naar Jamai. Daarin zei hij niet te snappen waarom hij wordt vastgehouden.


Een brand in een winkelcentrum in Asunción in Paraguay heeft aan zeker driehonderd mensen het leven gekost. De brand ontstond na een explosie. Omdat diverse in- en uitgangen geblokkeerd waren om plunderingen te voorkomen vielen er onnodig veel slachtoffers. Emile Ratelband belooft de Tokkies dat hij een huis voor hen gaat kopen. De familie werd eerder jaar het huis uitgezet na een gewelddadige burenruzie. Door hun landelijke bekendheid is het voor de 'Tokkies' vrijwel onmogelijk een woning te kopen omdat de verkopende partij meestal afhaakt wanneer duidelijk wordt wie de nieuwe bewoners zijn. Na een buurtonderzoek blijkt een jongetje van slechts negen jaar oud de dader te zijn van een aantal gruwelijke cavia-moorden. Vier cavia’s bleken te zijn doodgeslagen tegen een muur en nog eens twee kuikens en een konijn waren verdronken in een emmer. DJ Tom Mulder wordt geveld door een hersenbloeding. Neelie Kroes, ex-minister van Verkeer en Waterstaat, wordt de nieuwe Europees commissaris op de post Mededinging. Vanwege een acuut kastekort van 250.000 euro vraagt het hoofdbestuur van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) het faillissement van de partij aan. Later die maand breekt de Kamerfractie met de LPF. In de buurt van Ar Rumaythah in Irak is een Nederlandse militair gedood. Het betreft een wachtmeester 1e klasse van de Koninklijke Marechaussee. Zeker vier militairen van de landmacht en een lid van de marechaussee raakten ernstig gewond bij het incident. Bij de schotenwisseling zijn ook twee Iraakse militanten om het leven gekomen.

Brandstichting woning: twee kinderen omgekomen
Twee kinderen van respectievelijk acht en veertien jaar oud zijn omgekomen bij een brand aan de Jan Hollanderstraat in Eindhoven. De brand brak rond 02.15 uur uit in het woonhuis. De ouders overleefden het tragische voorval wel maar moesten in een ziekenhuis aan hun verwondingen worden behandeld. Meteen na het blussen ging de technische recherche aan de slag met het onderzoek.

Uit het onderzoek bleek dat de brand aangestoken is. De dader heeft brandbare vloeistof door de brievenbus gespoten. Bij de korte maar felle brand brak moeder Ayse (34) haar bekken nadat zij van de eerste verdieping in paniek naar beneden sprong. Vader Selami (36) liep tweedegraads brandwonden op in een poging zijn kinderen Baris (8) en Bircan (14) te redden. Ook twee brandweerlieden, die een reddingspoging ondernamen, raakten gewond.

In totaal vier mensen, drie mannen van respectievelijk 23, 31 en 36 jaar en een vrouw van 22 worden aangehouden in verband met de zaak. De eerste twee arrestaties vonden plaats naar aanleiding van een getuigenverklaring. Hij was de twee mannen (van 23 en 31 jaar) ’s nachts tegengekomen. Het dronken duo had lachend verteld dat ze een woning in de fik hadden gestoken. De getuige geloofde dat niet en pas toen hij de volgende ochtend hoorde dat er twee kinderen om het leven waren gekomen informeerde hij de politie. De 22-jarige vrouw die vastzit is een overbuurvrouw.

Drie van de vier verdachten hebben bekend bij de (voorbereidingen voor de) brand betrokken te zijn geweest. Alleen de hoofdverdachte, een 36-jarige Eindhovenaar die door justitie als opdrachtgever wordt gezien, ontkent. De man is eerder met justitie in aanraking geweest in verband met vermogensdelicten. Het motief is nog steeds niet bekend, het zou niet om een racistische actie gaan, maar de daders hadden wel specifiek het huis van de familie Kaya op het oog.

Hapklaar nieuws: In Britse supermarkten is een pizza te koop die goed zou zijn voor het seksleven. Of er ook pompoenpitjes op zitten is niet bekend. Op een Filippijns eiland zijn een vader en zijn zonen aangehouden omdat ze een buurman vermoord en opgegeten zouden hebben. De belangenvereniging voor dunne mensen wil dat het woord "mager" uit de Dikke Van Dale geschrapt wordt. Een redacteur van het Algemeen Dagblad toont aan, dat het wel degelijk mogelijk is af te vallen op een dieet van louter McDonald's fastfood. Dat is goed nieuws voor de Amerikaan die probeert 350 kilo af te vallen. Voor een Amerikaanse vrouw komt het nieuws te laat, zij overleed nadat ze zes jaar op een bank had gezeten zonder ooit op te staan. Een andere Amerikaanse vrouw, Nicki Roberts, doet er juist alles aan om maar zo dik mogelijk te worden.
Een Duitse hond werd goed ziek na het eten van het geld van zijn bazin. Een Fransman won het wereldkampioenschap slakspugen terwijl de uitgespuugde kauwgom van Britney Spears op Ebay te koop werd aangeboden. Als je katholiek bent, en coeliakie hebt, is het niet mogelijk om communie te doen, omdat de hostie niet glutenvrij mag zijn. Volgens bisschop John Smith van het bisdom Trenton in de Amerikaanse staat New Jersey is dat een regel van het Vaticaan voor de hele Rooms-katholieke kerk.

Pc-privé en dubbel spaarloon afgeschaft
Vanwege bezuinigingen werd in augustus de populaire pc-privéregeling, waar jaarlijks naar schatting 400.000 Nederlanders gebruik van maakten, afgeschaft. De afschaffing van de fiscale subsidie zal de schatkist zo'n 100 miljoen opleveren. Dat geld zal het kabinet gebruiken om bijvoorbeeld de koopkracht van mensen met een uitkering, die er volgend jaar 2 procent op achteruitgaan, te repareren.

De regeling was in 2003 al flink ingekrompen. Was het bedrag waarvoor werknemers belastingvrij een computer konden aanschaffen nog 2269 euro, in 2004 was dat al gedaald naar 1415 euro. De Tweede Kamer had hier geen moeite mee omdat de prijs van kwalitatief goede pc's de laatste jaren sterk zou zijn gedaald.

De pc-privéregeling werd eind jaren negentig ingevoerd door de toenmalige PvdA-staatssecretaris Vermeend van Financiën, een fervent computeraar. Voorwaarde om van de regeling gebruik te mogen maken was dat de werknemer de pc thuis voor zijn werk nodig had. In de loop der jaren hebben honderdduizenden Nederlanders met de regeling voordelig een pc kunnen kopen. Door het verdwijnen van de regeling kan de aanschaf van een computer niet meer afgetrokken worden.

Het afschaffen van het dubbele spaarloon betekent dat tweeverdieners nog maar één keer per huishouden van het spaarloon zullen kunnen profiteren. Het spaarloon werd al eens afgeschaft tijdens het vorige kabinet Balkenende in 2002, maar kwam toen terug op aandringen van de VVD.

Het afschaffen van het pc-privéproject werd op 19 augustus bekendgemaakt. Toen was het besluit echter nog niet goedgekeurd door de Tweede Kamer. Na afloop van de ministerraad op 27 augustus maakte minister Gerrit Zalm (Financiën) bekend dat de regeling met onmiddellijke ingang geschrapt werd, om te voorkomen dat werknemers alsnog massaal van de regeling gebruik zouden maken. Later bleek dat dit niet 100% gewerkt had omdat informatie over de op handen zijnde afschaffing enkele uren voor de ministerraad uitgelekt was waardoor bij sommige leveranciers tot tien keer zoveel aanvragen als op een normale vrijdagmiddag binnenkwamen.

De eerste aflevering van FOK!TV blijkt een groot succes. Er is veel ophef over een Duitse broer en zus die met elkaar al drie kinderen hebben gekregen. Edgar Davids wordt de nieuwe aanvoerder van het Nederlands voetbalelftal. Een versie van het schilderij De Schreeuw, het bekendste schilderij van de Noorse schilder Edvard Munch, is op klaarlichte dag uit het Munchmuseum in Oslo gestolen door gemaskerde mannen die met pistolen het museum binnendrongen en het personeel bedreigden.
Cineast Theo van Gogh krijgt naar aanleiding van een korte filmpje 'Submission' over vrouwonvriendelijke Koranteksten dat hij met VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali maakte onder politiebewaking. Hij heeft daar overigens zelf niet om gevraagd. In de film figureren vier mishandelde vrouwen die zijn afgebeeld in een doorschijnend gewaad, waarbij de borsten zichtbaar zijn. Op de lichamen zijn de meest vrouwonvriendelijke tekstfragmenten uit de koran in het Arabisch gekalligrafeerd. In Grand Hotel Opduin in De Koog (Texel) wordt een echtpaar een restaurant uitgezet omdat de moeder haar drie maanden oude baby borstvoeding wilde geven.

22 medailles bij Olympische Spelen
Half augustus begonnen de Olympische Spelen in Athene. De eerste Nederlander die daar een topprestatie levert is DJ Tiësto die twee uur lang mag draaien tijdens de openingsceremonie.

Nederlandse kandidaten voor goud laten het in het begin nog afweten. De eerste Nederlandse medaille is een bronzen plak voor het damesestafettezwemteam. Het herenteam won later zilver. Leontien van Moorsel komt tijdens de wegwedstrijd hard ten val. Bij de tijdrit een paar dagen later wint ze op indrukwekkende wijze goud. De zwemmers Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn moeten eerst genoegen nemen met brons en zilver voordat ze allebei goud winnen. Ander Nederlands eremetaal komt van Anky van Grunsven die vrij onverwacht weer goud haalt bij de dressuur.

Ook onverwacht waren de medailles voor badmintonster Mia Audina en sprinter Theo Bos. Die haalden net als de hockeydames én -heren, zilveren medailles. De Nederlandse roeiers zorgden voor drie medailles, in één ochtend haalden ze twee maal brons en één maal zilver.

In totaal haalde Nederland 22 medailles. Vier maal goud, negen maal zilver en negen maal brons.

De meest opvallende prestatie werd misschien wel geleverd door de Amerikaanse scherpschutter Matthew Emmons. Die verspeelde een gouden medaille door zijn laatste schot in het doel van zijn buurman te schieten.

Athene leverde, tegen de verwachtingen in, een goed georganiseerde Spelen af. Zelfs de verwachte hitte leek niet voor veel problemen te zorgen. De enige grote smet op de Spelen komt aan het einde van de rit als een gestoorde man tijdens de marathon de koploper aan de kant duwt. Hij kwam er met een geldboete vanaf.

Ander opmerkelijk OS nieuws: Baas neemt ontslag na storing bij TV uitzending - Canadees verstoort schoonspringen waardoor de favorieten als laatste eindigen – Judoka coach slaat zijn eigen pupil – Balkenende ziet Spelen in Nederland wel zitten - Danseressen bij beachvollebal niet gewaardeerd - Griekse Judoka valt uit raam vanwege computerspel.

Jan / Feb / Maa / Apr / Mei / Jun / Jul / Aug / Sep / Okt / Nov / Dec