FOK! Nieuws Jaaroverzicht 2004


Jan / Feb / Maa / Apr / Mei / Jun / Jul / Aug / Sep / Okt / Nov / Dec

Borst Janet Jackson zorgt voor Amerikaanse rel
Janet Jackson en Just Timberlake tijdens de halftimeshowJanet Jackson en Justim Timberlake veroorzaken een grote rel in de pauze van de jaarlijkse Superbowl. Tijdens een optreden, dat door het Amerikaanse tv-station CBS werd uitgezonden, trok Timberlake een stuk van Jacksons leren topje af. Hierdoor kregen ongeveer een miljard kijkers Janets blote borst te zien.

Timberlake en Jackson voerden tijdens de show een flirterig duet op, waarin ook Kid Rock, Nelly en P. Diddy optraden. Timberlakes laatste zin in het lied was "Gonna get you naked by the end of this song". De zanger hield na afloop vol dat het niet de bedoeling was om de borst van Janet te laten zien. Janets tepel leek echter zedig bedekt. CBS veranderde vlug van camera, waardoor het hele incident amper één seconde in beeld was. "Het spijt me als iemand aanstoot heeft genomen aan het defect in de garderobe", zo besloot Timberlake.

Het was vooral de nasleep die voor veel commotie zorgde. Janets borst werd de meest ingetikte zoekactie op Lycos ooit en ze kreeg een officiële antiuitnodiging voor de Grammy Awards, nog niet te spreken over de miljoenenclaims die richting miss Jackson werden geslingerd.

Geld moet rollen, zo dachten ze ook op de miljonairsbeurs waar 250 miljoen euro werd omgezet. Dat niet iedereen zo ruim in zijn geld zit bleek uit een aanklacht van het Duitse OM wegens het stelen van 0.2 cent aan stroom. Voor weer anderen is vijf euro voor een parkeerplek te veel geld en wordt liever een liedje gezongen om deze parkeerplek gratis te bemachtigen. Tot de dood ons scheidt gaat niet op voor Barbie en Ken, na een samenzijn van 43 jaar is het voorbij. Ook voor de Franse vrouw die met haar overleden verloofde trouwde gaat deze uitspraak niet op. Dat het huwelijk niet alles is ontdekte ook een Griek, die zijn eigen vrouw ontdekte op een pornosite. Dat je op internet nog vreemdere zaken kan ontdekken ondervond een zeventienjarige jongen die er achter kwam dat hij ontvoerd was.

Idols-finaliste met de billen bloot
Marlies SchuitemakerMet de komst van een vervolg op het immens populaire Idols, doen ook nieuwe geruchten en openbaarheden hun intrede. Eén van de kandidaten voor de eindoverwinning, de 22-jarige Marlies Schuitenmaker uit Grootebroek, wordt onaangenaam verrast door een fotoreportage in de Actueel. Een ex-vriendje van haar was zo ‘vriendelijk’ om wat pikante foto's van de lerares Engels in opleiding aan het blad door te spelen.

De plaatjes werden een veelgezocht goed op het internet. Een groot aantal weblogs maakten naast melding van het voorval ook plaats op hun server voor de desbetreffende foto’s, waarop Marlies in haar blote kont te aanschouwen, tijdens een vrijpartij met een onherkenbaar gemaakt persoon op een toilet.

Al gauw na de publicatie van de foto’s in de Actueel beweerde de site Mokkels.nl meerdere shots van de ‘fotoreportage’ toegestuurd te hebben gekregen. Oók die foto's zijn gemaakt tijdens de vrijpartij op het toilet. De man met wie ze zich vermaakt zou blijkens berichten Beef bassist Koen Lommerse (Koen-Fu) zijn. De foto's zouden door een vriend van Marlies in oktober 2002 zijn genomen in cultureel centrum R17 te Stede Broec.

De Pakistaanse atoomgeleerde Abdul Khan bekende het lekken van gevoelige nucleaire informatie. Ahmed Aboutaleb werd de opvolger van Rob Oudkerk. Een bomaanslag in een Moskouse metro veroorzaakte tientallen doden. Prins Bernhard schrijft een open brief aan de Volkskrant. Het Franse parlement verbood het dragen van hoofddoekjes in openbare gebouwen. En Rita Verdonk liet Jan Pronk haar ministerie uitzetten.

Ali Lazrak niet langer welkom bij SP
Ali LazrakDe Socialistische Partij besluit Ali Lazrak na een lange tijd van onregelmatigheden uit de partij te schoppen. Wekenlange pogingen om de 56-jarige Marokkaan op dezelfde lijn als de rest van de partij te krijgen liepen op niets uit, waarop tijdens een vergadering tussen het partijbestuur en de fractie werd besloten om Lazrak uit zijn functie te zetten.

Eind 2003 uitte Lazrak in allerlei media zijn besluit om zich niet te houden aan de afdrachtregeling die geldt voor alle SP-volksvertegenwoordigers, waarop Lazrak overigens zelf tot twee maal toe schriftelijk had ingestemd. Tevens uitte Lazrak kritiek op de gang van zaken in de fractie, met name op fractieleider Jan Marijnisen. Een bemiddelingspoging van SP-senator Tiny Kox leidde half januari 2004 tot afspraken om uit het conflict te komen. Toen Ali Lazrak echter ook deze afspraken niet nakwam, hebben zowel de Kamerfractie als het Partijbestuur van de SP het vertrouwen in hem opgezegd. Lazrak werd verzocht zijn zetel ter beschikking te stellen van de SP. Op 4 februari 2004 liet Lazrak weten als eenmansfractie in de Tweede Kamer te blijven zitten.

Dieven worden steeds brutaler, werd je vroeger van je geld beroofd, tegenwoordig beroven ze je ook van je afval, en als je geen afval hebt, dan is een brug ook goed. Inbrekers hebben gelukkig wel iets opgestoken van Balkenendes normen en waarden en stelen tegenwoordig geen geld meer, maar wisselen het. Over dierenleed wordt veel gesproken maar dieren zelf zorgen soms ook voor leed. In China krabde een krolse kat een gaspijp kapot waardoor haar bazin overleed terwijl in Kroatië een man gewond raakte door zijn plassende hond. Gelukkig ook nog goed dierennieuws; Roy en Silo, twee New Yorkse pinguins zijn uit de kast gekomen en een kabeljauw is verlost van heel wat koolzuur.

Marco Pantani overleden
Op 14 februari wordt Marco Pantani dood aangetroffen in een hotelkamer in Rimini. De Italiaan, ooit een groot wielerkampioen, blijkt bezweken aan een overdosis cocaïne. Dit na een leven vol hoge bergen en misschien nog wel diepere dalen.

Pantani ziet het levenslicht op 13 januari 1970 in Cesenatico en blijkt al snel een talentvol fietser. 'De Piraat', zoals één van zijn vele bijnamen luidde, wordt profrenner in 1992 en presteert vooral goed in de bergen. Dit mondt al in 1994 uit in een tweede plek in de Giro d'Italia en een derde plek in de Tour de France. Het jaar daarop echter slaat het noodlot toe, als hij op 18 oktober tijdens een wedstrijd door een auto wordt aangereden. Een dubbele open beenbreuk en een lange revalidatieperiode is het gevolg, pas in augustus 1996 keert hij terug in het peloton.

Nadat hij in 1997 in de Giro nog eens ongelukkig is, hij valt en moet opgeven, breken echter gouden tijden voor Pantani aan. In hetzelfde jaar wint hij glansgrijk twee bergritten in de Tour de France en wordt hij derde in het eindklassement. De echte successen echter breken aan in 1998, als de Italiaan zowel de Giro als de Tour op grandioze wijze wint. Dit doet hij vooral door zijn handelsmerk: aanvallen, en dan vooral in de bergen, waar hij iedereen in de vernieling rijdt.

1999 lijkt opnieuw een topjaar voor Pantani te worden, maar enkele dagen voor het eind van de Giro wordt hij uit het klassement gehaald wegens een te hoge hematocrietwaarde. Pantani stond op dat moment eerste in het klassement en kon de eindzege eigenlijk niet meer ontgaan. Een lange tijd zonder koersen volgt, pas in de zomer van 2000 doet hij weer van zich spreken, als hij twee ritten in de Tour de France wint. In de laatste Alpen-rit moet hij echter opgeven met maagproblemen. Hierna volgen jaren met berichten over dopinggebruik, drugsverslaving, depressies en een ernstig auto-ongeluk, waarna zijn rijbewijs wordt afgepakt.

In 2003 rijdt Pantani zijn laatste grote ronde; in de Giro eindigt hij als veertiende. De laatste etappe naar Milaan blijkt zijn laatste rit in het peloton te zijn geweest. Pantani wordt opgenomen in een psychiatrische instelling.

De 14de februari 2004 wordt hij dood aangetroffen. Een hartstilstand wordt aanvankelijk als oorzaak genoemd, maar later komt uit dat een overdosis cocaïne de Italiaan fataal is geworden. Marco Pantani is 34 jaar geworden.


Marco Pantani: 13-1-1970 / 14-2-2004

Uit een rapport bleek dat de UWV-top excessief geld over de balk heeft gesmeten. Officier van Justitie Koos Plooy besloot te stoppen met het uitoefenen van zijn functie. Mini&Maxi stopten ook, maar dan als theaterduo. Marokko werd getroffen door een zware aardbeving. De president van Macedonië kwam om bij een vliegtuigongeluk.




Frontpage 1999

De langdurige downtime van FOK!
Één dag geen FOK! Althans, dat was de bedoeling. Dit, om de frontpage en het forum van FOK! in een geheel nieuw jasje te steken en te voorzien van compleet nieuwe software. Het waren spannende dagen, voor FOK!users, FOK!lurkers, FOK!crew, maar vooral voor de mannen die vele dagen en nachten doorhaalden om de boel weer online te krijgen. Het zou uiteindelijk ruim vier dagen duren voordat FOK! weer online was en daarmee waren de problemen nog lang niet voorbij. Maar waarom moest dit nu zo snel en waarom leverde het zoveel problemen op? In dit jaaroverzicht blikken we daarop terug.


Frontpage begin 2004

Vóór februari draaide het forum van FOK! op software van topix, dat werd gemaakt en onderhouden door Arjen Schol en Jorma van Putten, destijds beiden admins op FOK! Ook de FP draaide grotendeels op door hen gescripte software. Zij besloten hun diensten niet meer aan FOK! en de destijds 85.000 geregistreerde gebruikers te willen leveren en trokken daarbij hun software terug.


Oude forum layout

FOK! moest dus over en dat ging niet zonder slag of stoot. Er werd één dag downtime aangekondigd, gepland op 19 februari. Dit werden er ruim drie. Ook de maanden erna waren er momenten dat FOK! niet of nauwelijks bereikbaar was. Noodgedwongen helaas, want de andere developers werden gedwongen vroegtijdig hun software in de lucht te brengen, ver voor de geplande releasedatum.

Vele dagen en nachten van hard werken gingen er aan vooraf. Om de mannen een hart onder de riem te steken, maar ook om de users die ineens het zonder FOK! moesten stellen, kwam FOK!radio met een spontane editie. Het werd een mooie uitzending, waar bij sommigen een traantje werd weggepinkt! Een morele steun, die zeer welkom was. Op 22 februari ging FOK! weer online, in een nieuw jasje.

Jan / Feb / Maa / Apr / Mei / Jun / Jul / Aug / Sep / Okt / Nov / Dec