FOK! Nieuws Jaaroverzicht 2004


Jan / Feb / Maa / Apr / Mei / Jun / Jul / Aug / Sep / Okt / Nov / Dec

Theo van Gogh vermoord
Twee november 2004, een zwarte dag in de Nederlandse geschiedenis. In Amsterdam wordt in op klaarlichte dag cineast en columnist Theo van Gogh door een radicale moslim vermoord. Een man stapt bij het stadskantoor op Theo van Gogh af en steekt op hem in. Daarna wordt er ook geschoten. Theo van Gogh loopt naar de overkant van de straat en valt. Een tweede schietpartij ontstaat en een tweede man raakt gewond. De dader probeert weg te vluchten, waarna er in de buurt diverse malen over en weer wordt geschoten tussen hem en de politie. Uiteindelijk wordt de man, getooid in lange islamitische kleding, opgepakt.

Nederland is geschokt, ook de moslimgemeenschap. De link met de moord op Pim Fortuyn is snel gelegd. Dezelfde avond laat Nederland van zich horen door een kabaalwake op De Dam. 20.000 man is aanwezig bij de demonstratie, miljoenen volgen het op de televisie. Onder andere minister Verdonk sprak er, wiens toespraak later door de AEL vergeleken wordt met Hitler.


Het ontzielde lichaam van Theo van Gogh


Op het lichaam van van Gogh blijken een aantal brieven door de dader gestoken te zijn. In de brieven wordt opgeroepen tot de Jihad, de heilige oorlog van moslims tegen de rest van de wereld. Ook moet VVD-Kamerlid Hirsi Ali vermoord worden, evenals een aantal niet nader genoemde namen. Al gauw komen er verhalen dat er in de moslimwereld een dodenlijst circuleert, waar onder andere burgemeester van Amsterdam Job Cohen, de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb, de minister van Vreemdelingenzaken Rita Verdonk, Kamerlid Geert Wilders en VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali op staan. Zelfs Frits Barend zou erop staan. Uiteindelijk, na grote landelijke druk, wordt de inhoud van de brieven geopenbaard.

De dader blijkt Mohammed B. te zijn, een 26-jarige man met twee nationaliteiten: de Nederlandse en de Marokkaanse. Hij droeg ten tijde van de moord een lang wit gewaad. Mohammed B. is een vriend van Samir A., de 18-jarige Rotterdammer die in juni werd aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag.

Theo van Gogh stond bekend om zijn uitgesproken mening. Menigmaal had hij rake woorden over de moslimgemeenschap. De discussie tussen autochtonen en allochtonen laait in Nederland weer hevig op. Bij het minste of geringste slaat de vlam in de pan, zo ook op FOK!. Vooral moslims zijn het gesprek van de dag. In de samenleving lopen de spanningen ook op, wat resulteert in diverse aanslagen op religieuze gebouwen. Daarover meer elders in deze maand.

Een echtpaar loopt een aan hen toegewezen huurwoning mis na een spooktelefoontje. Aan de vooravond van de Melbourne Cup zijn de deuren van vijfentwintig wedkantoren dichtgelijmd. In Rusland is er een hond die kan praten. Bordeelbezoekers in Hongkong worden gefilmd om ze vervolgens illegaal te verkopen op de zwarte markt. Als gevolg van een 'hypo' raakt een automobilist de weg kwijt, en komt terecht in een weiland. Volgens een speelgoedfabrikant in Peking zijn kinderen goede adviseurs. Een Amerikaanse man kwam terug van een koude kermis toen hij een bank in aanbouw wilde beroven. Een ontplofte bal kan best vervelend zijn bij een voetbalwedstrijd. De piloot van een straaljager in New Jersey moet snel naar een opticiën gaan, hij schoot namelijk op een school in plaats van een militair oefenobject. Een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen, maar de Amsterdamse politie valt wel tot drie keer toe dezelfde verkeerde woning binnen. Honden eten tegenwoordig van alles en nog wat, ook GSMs.

Spanningen in Nederland: kerken en moskeeën het doelwit
De moord op Theo van Gogh was voor velen de druppel. Het vrije woord heeft opnieuw een flinke deuk opgelopen. In Nederland lopen na de moord de spanningen tussen moslims en niet-moslims flink op. November zou ook de boeken in gaan als de maand van de aanslagen op moskeeën en kerken. De integratie in Nederland lijkt verder weg dan ooit. Er heerst angst. Twee dagen na de moord op Theo van Gogh is de eerste moskee het doelwit. Er wordt in het Brabantse Veghel een zijmuur van een moskee beklad met racistische en discriminerende leuzen. Kort erna wordt in Amsterdam tegenover een moskee een tas met daarin een afgehakte varkenskop aangetroffen. In Utrecht wordt diezelfde dag een moskee in brand gestoken. Hier kon de brand nog wel snel worden geblust.

De gebeurtenissen volgen elkaar snel op. In Rotterdam wordt op last van de politie een muurschildering met het vijfde bijbelgebod 'Gij zult niet doden' weggehaald. De boodschap was neergezet op een muur tegenover een moskee in Rotterdam-Noord. In Amsterdam-Oost wordt het kantoor van Emcemo (Euro- Mediterraan Centrum Migratie en Ontwikkeling) beklad met rode verf. Minister Remkes van Binnelandse Zaken vindt dat gemeenten moskeeën beter in de gaten moet houden. Na alle incidenten na de moord op Theo Van Gogh vindt hij dat men alerter moet zijn.

Niet alleen gebedshuizen zijn het doelwit van aanslagen, ook scholen moeten er aan geloven. Zo wordt Eindhoven opgeschrikt door een explosie bij een islamitische basisschool. Moslims willen nu dat al hun gebouwen bewaakt gaan worden. In Rotterdam zijn twee kerken het doelwit van een aanslag.

Een climax in negatieve zin vindt plaatst als de islamitische basisschool Bedir in Uden door brandstischting volledig uitbrandt en is verwoest. Op enkele muren van de school waren racistische leuzen geschreven, waaronder 'White Power', 'Rest in peace, RIP' en 'kut-marokkanen'. Een woordvoerder van het schoolbestuur reageerde geschokt: "Dat dit in Uden kan gebeuren. Niet te geloven!" Andere leuzen verwijzen naar Theo van Gogh: 'Theo ruste in vrede.' Kort erna wordt ook een katholieke school in de hens gezet.


Eerste beelden van de brand. Foto: Maanvis



Medio november worden er in Den Bosch anti-islamitische posters verspreid. Dit gebeurt even later ook in Friesland. Kort erna brandt een moskee in Limburg compleet af. Om de spanningen te sussen in het land gaat onder andere premier Balkenende het land in. Zo bezoekt hij een Eindhovense moskee om het suikerfeest te vieren. De aanslagen op moskeeën bleven desondanks doorgaan. Zo is een moskee in Maassluis tot twee keer toe het doelwit en raken allochtonen en autochtonen in Venray slaags met elkaar.

China sluit zestienhonderd internetcafés. Een kritisch minderhedenrapport in Turkije wordt tijdens een live uitgezonden persconferentie verscheurd. De alarmsirenes in Nederland werken nog niet helemaal naar behoren. Het Zeeuwse politiekorps loopt achter op schema; het korps moet dit jaar nog 75.000 bonnen uitschrijven. De districtschef van de Edese politie moet vertrekken omdat hij het niet eens is met de 'bonnenquota'. Tientallen terroristen wilden een aanslag plegen op het stadion van Real Madrid. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken juicht de uitslag van de referenda in de VS over het homohuwelijk toe. Er is in totaal 38,1 miljard dollar uitgekeerd aan slachtoffers en nabestaanden van overledenen van de terreuraanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Twee dDoS'ers die ervan worden verdacht de overheidssites digitaal aangevallen te hebben zijn opgepakt. De voorzitter van de LPF heeft Tweede-Kamerlid Mat Herben bedreigd. Extreemrechts profiteert van de angst na de moord op Theo Van Gogh. Een vrouw dreigt uit haar huis gezet te worden omdat haar bezoekers haar buurman bedreigen.

President W. Bush herkozen
Wel wereldnieuws, maar in Nederland sneeuwde het enigzins onder vanwege de gebeurtenissen rondom de moord op Theo van Gogh. November was ook de maand van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In aanloop naar 'super-tuesday' beloofden steeds meer peilingen een nek-aan-nek-race tussen senator John Kerry van de Democraten en George Bush van de Republikeinen. Uiteindelijk werd Bush herkozen, maar wat waren ook al weer alle ontwikkelingen in november? FOK! zet ze op een rijtje voor je.

Documentairemaker Michael Moore, een fervent tegenstander van Bush, gaat met 1200 vrijwilligers toezicht houden op het verloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in Florida en Ohio. Peilingen wijzen aan dat dit weer cruciale staten kunnen worden voor beide kandidaten.



John Kerry en George Bush


Een uitgebreide voorbeschouwing van de verkiezingen lees je hier. Tijdens de verkiezingen blijkt al snel dat de staat Florida opnieuw de doorslag gaat geven, net als vier jaar geleden. Na vele uren is de uitslag hiervan nog onbekend. Na een tijd wordt duidelijk dat Kerry niet meer kan winnen. Hij belt president Bush om hem te feliciteren met de overwinning. Hiermee erkent Kerry zijn nederlaag. Een aantal internationale reacties op de uitslag lees je hier.

De herverkiezing van de Amerikaanse president George W. Bush doet bij een deel van de Amerikanen de interesse voor emigratie aanwakkeren. Duizenden Amerikanen bieden op sorryeverybody.com hun excuses aan. Ze betuigen hun spijt aan de wereld over de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen.

Als moeder kun je je beloftes maar beter nakomen, anders word je misschien ook voor de rechter gesleept door je zoon. Een agent in Deventer vindt zijn gestolen kentekenplaten terug. De politie heeft een Amerikaanse bankrover naar huis gestuurd toen hij zichzelf kwam aangeven. De politie in Parijs helpt een dief een juwelier te beroven. Sterilisatie is niet zo betrouwbaar, want een overgrootmoeder (59) is toch nog zwanger. Hoe zou de inhoud van de toiletten ruiken? Vraag het aan de bewoners van de wijk Scharn in Maastricht. Altijd willen weten waarom Duitsers stinken en waarom er 'Halt' staat op bushalteborden? De imam van de Berlijnse Mevlana-moskee heeft daar een verklaring voor. Twee dieven zijn hun geslachtsdeel definitief kwijt nadat een huisschilder hen met een scherp keukenmes te lijf ging. Een ernstig zieke vrouw uit het Friese Oudeschoot zit zonder elektriciteit en gas vanwege een betalingsachterstand; de vrouw is na een week weer aangesloten op het net. Een basisschoolleraar slaagt niet eens voor een door hemzelf opgesteld examen.

Yasser Arafat overleden
In November overleed de Palestijnse leider Yasser Arafat. Dit werd door velen wel verwacht, maar de berichtgeving in de maand november zorgde dikwijls voor verwarring. Hieronder een kort overzicht van het leven van een gehaat en geliefd man.

Arafat stort in november in zijn hoofdkwartier in Ramallah in en raakt buiten bewustzijn. Hij verkeert in zeer slechte toestand. Israëlische televisiestations melden dat zijn toestand sterk verslechterd zou zijn. Volgens de bronnen zou Arafat nu zijn overgebracht naar de afdeling intensive care van het militaire ziekenhuis bij Parijs, waar hij werd behandeld.

Een Palestijnse functionaris maakt bekend dat Arafat in coma ligt. Hij wordt overgebracht naar de intensive care nadat hij drie keer bewusteloos is geraakt. Kort daarop zegt een woordvoerder van de Palestijnse leider dat hij niet meer in coma ligt. Dit wordt tegenover persbureau Reuters verklaard.

De vrouw van Arafat, Suha Arafat, geeft aan dat zij drie Palestijnse topfiguren niet vertrouwt. De topfiguren zouden volgens haar het bezoek aan Arafat aangrijpen om hem 'levend te begraven'.
Op 11 november 2004 overlijdt Yasser Arafat in een militair ziekenhuis in Parijs op 75-jarige leeftijd.


Yasser Arafat 1929 - 2004


Geert Wilders richt een rechtse partij op die in de peilingen van De Hond al groter is dan de VVD. Wilders wil de burgerrechten van moslims ontnemen. Ook wil hij de grens vijf jaar dicht voor niet-Westerse immigranten. De Telegraaf meldt in het het bezit te zijn van een dodenlijst waarop de namen van Job Cohen, Achmed Aboutaleb, Rita Verdonk, Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali staan; het OM ontkent het bestaan van een dodenlijst. Een Duitse jongen schiet zijn ouders dood nadat zij hadden gedreigd hem naar een kostschool te sturen indien zijn schoolprestaties niet verbeterden. Vice-premier Zalm 'verklaart de oorlog' aan terrorisme. De ministerraad stemt in met hogere straffen voor bepaalde vormen van computercriminaliteit. De omgeving van de Amerikaanse ambassade in Den Haag wordt na een bommelding door de politie afgezet. PKK-activiste Nuriye Kesbir mag niet worden uitgeleverd ondanks de goedkeuring van de Hoge Raad en minister van Justitie Donner. Een trainingskamp van de PKK in de plaats Liempde, nabij Eindhoven, wordt opgerold. Dat 'lonsdaleskins' gewelddadig actief zijn kan een 16-jarige jongen uit Almelo wel vertellen.

Jan / Feb / Maa / Apr / Mei / Jun / Jul / Aug / Sep / Okt / Nov / Dec