The Last of Us Part 1 Remake

Remasters, reboots, remakes: de gamesindustrie is al een tijd in een nostalgische bui. Of in een niet creatieve bui, het is maar hoe je het bekijkt. Nu kan ik dat bij titels die ik op mijn Pentium 75 op MS-DOS 6.22 draaiden nog begrijpen, maar Sony verbaast iedereen door The Last of Us Part 1 na een remaster nog een remake te geven. De basisgame en de DLC Left Behind kregen een opknapbeurt.

Nu zullen vloggers vast weer schreeuwende videotitels met “AMAZING” en “CRAZY” al klaar hebben staan. En ik zou het eens zijn met een “BEST VERSION OF THE GAME SO FAR“. Want The Last of Us Part 1 Remake ziet er mooier uit, speelt soepel en ja, is dus de beste versie die de game heeft. Dat kan omdat ze de game weer van nul hebben gebouwd zoals Naughty Dog zelf zegt. Ze gebruiken de laatste PlayStation 5-engine die ze hebben waardoor het grafisch nog meer uit kan persen en ook features zoals de DualSense-controllers worden ondersteund.

The Last of Us Part 1 Remake (Foto: Sony)

Er zijn wat toevoegingen in The Last of Us Part 1 Remake te vinden. De besturing is wat snappier, er zijn meer accessibility-opties, maar vooral de speedrun-modus valt op. Je krijgt dan een ingame stopwatch die stopt wanneer er een cutscène of andere ‘even wachten’ moment is. Je ziet een klein venstertje rechtsboven met daarin je huidige tijd, je allerbeste tijd en welk hoofdstuk je bezig bent. Handig voor de speedrunners onder ons die de snelste ooit willen zijn. In het menu kun je alles nog eens rustig bekijken met allerlei filters en vergelijken met je vriendenlijst.

The Last of Us Part 1 Remake ondersteunt ook de Activity Cards van PlayStation 5. Je ziet twee activiteiten per hoofdstuk, je voortgang in het verhaal en de voortgang voor trophies. Deze cards geven je hints in tekst en video’s om je verder op weg te helpen een gevecht makkelijker te winnen of die ene collectible te vinden. Meer hulp indien je het nodig hebt en als je het niet wil gebruiken dan kun je het makkelijk negeren.

The Last of Us Part 1 Remake (Foto: Sony)

Allemaal mooie toevoegingen voor een al hele mooie game. Het enige dat ik ik afvraag: voor wie is deze remake van game? Ikzelf heb de game op PlayStation 3 en de remaster op PlayStation 4 gespeeld. Ik ken nog weinig mensen die de game nog nooit hebben gespeeld. Dat zijn dan ook vaak de mensen die geen interesse hebben. Mocht je de game nooit hebben gespeeld en wel interesse hebben dan ben ik jaloers, het verhaal is fantastisch en je mag het nu in de beste versie ooit spelen. Minus de multiplayer pvp, maar goed, daar komt een compleet andere game voor uit.

Voor mensen die de game al eens hebben gespeeld is er slecht nieuws. The Last of Us Part 1 Remake is geen gratis upgrade. De adviesprijs is 80 euro, maar ik zie dat de game bij schrijven te preorderen is voor zo’n 65 euro. En dat is veel geld om nog eens neer te leggen voor een game die bij release er al prachtig uit zag. Het origineel komt uit 2013, de PlayStation 4-remaster uit 2014. The Last of Us Remastered is zelfs in 2019 in de PS Plus geweest. En nu gratis te spelen als je PlayStation Plus Premium hebt. Tja, dan is nog eens een full-price versie kopen lastig.

The Last of Us Part 1 Remake is een nog mooiere game met de nieuwste features van PlayStation 5 erbij gebakken. De game is echt prachtig, en heeft me alvast weer in de sfeer gebracht voor de aankomende streaming-serie. Voor mensen die het nog nooit eerder gespeeld hebben en van een mooi verhaal houden is het een no-brainer: ik zeg doen! Voor de spelers die het verhaal van Joey en Ellie al eens ervaren hebben is dat advies wat lastiger, want om nu nog eens het volle pond te betalen voor The Last of Us is eigenlijk wat de titel zegt, voor de laatsten onder ons die de game nog niet gespeeld hebben.

Exclusief voor PlayStation 5.