Samsung UE55KS8000
Als je op dit moment een tv van groter dan 50 inch zoekt, dan is de kans groot dat je al snel op een UHD scherm komt dat 4K ondersteunt. Leg je nog meer geld neer, dan merk je dat de HDR optie om de hoek komt kijken. Dit is allemaal niet nieuw, maar nu er eindelijk content beschikbaar komt via consoles en Netflix, wordt het steeds aantrekkelijker om een scherm te kopen dat dit ook ondersteunt. Op papier kan de Samsung UE55KS8000 dit allemaal prachtig weergeven, en daarom gingen wij dit maar eens zelf testen.
Als de KS8000 eenmaal staat, dan merk je al snel hoe Samsung de tv zo plat heeft kregen. Je krijgt namelijk een losse settopbox (de One Connect-break-outbox) erbij waarop de aansluitingen zitten. Dit heeft verschillende redenen. Het is daardoor bijvoorbeeld makkelijker om andere apparatuur aan te sluiten. Nu moet je steeds frotten achter je tv, maar als die aan een muurbeugel hangt, dan kom je er niet zo makkelijk bij. Het scheelt ook een kabelbos achter je tv. Die moet je allemaal wegwerken en met twee kabels (je stroomkabel en de kabel van het kastje) is dat natuurlijk makkelijker. Alleen moet je niet je tv op een vast netwerk willen aansluiten, dan krijg je een derde kabel die naar je tv loopt. Qua aansluitingen is de box wel oké, hoewel 4 HDMI aansluitingen een beetje karig begint te worden.
Met SUHD geeft Samsung aan dat deze tv een stap verder gaat dan andere 4K tv’s. Dit doet deze tv onder andere met HDR. HDR houdt kortweg in dat donkere kleuren donkerder worden gemaakt en lichtere kleuren lichter. Zo kan een schaduw echt zwart zijn en een lamp verderop echt fel zijn. Door het spelen met het contrast levert dit mooiere en levendigere beelden op. Let wel goed op welke standaard de tv aanhoudt voor HDR. De UE55KS8000 voldoet aan de HDR10 standaard, die ook ondersteund wordt door de Xbox One S en de PlayStation 4. Als je een tv hebt die Dolby Vision ondersteunt in plaats van HDR10, dan werkt HDR dus niet. Kijk ook hoeveel nits je tv ondersteunt. Hoe meer nits, hoe mooier het beeld. HDR10 schrijft voor dat je minimaal 1000 nits moet halen, en de Samsung tv haalt met gemak 1500 nits.
Een tv is tegenwoordig niet alleen maar een tv meer, maar ook een multimedia device. De tv heeft een netwerkaansluiting en wifi aan boord. Met de laatste firmwareupdate kun je direct aan de slag met Netflix, NPO, Pathé Thuis, Videoland en Moviemax. Het werkt allemaal prima en reageert snel genoeg om niet irritant te worden. Van alle vooral geïnstalleerde applicaties werken met de Remote app op je telefoon, dus zoeken gaat dan makkelijker dan met de bijgeleverde afstandsbediening. Ook is Plex al standaard geïnstalleerd. Hiermee kun je, als je Plex Server op je NAS of werkstation hebt geïnstalleerd, direct films streamen naar je tv toe. Nu nog een Kodi app en je hebt geen mediaspeler meer nodig.
Je krijgt standaard twee afstandsbedieningen bijgeleverd. Een normale en een kleintje met een paar knoppen, die verdacht lijkt op degene die je krijgt bij een Apple TV. Hiermee kun je spraakcommando’s geven. Enkele stemcommando werkte echter bij mij. Na wat uitzoeken blijkt dat de zoekfunctie erg bewerkt is. Zoeken op actiefilms werkt wel, maar ik zou graag mijn zoekopdracht willen verfijnen met bijvoorbeeld een naam van een acteur.
Het beeld is, na wat afstellingen, prima te doen. Out of the Box vond ik hem te fel afgesteld staan. Samsung wil natuurlijk dat de kleuren er goed uit komen, maar dan komt er een bak licht vanaf die feller is dan een gemiddelde vuurtoren. Natuurlijk wil je meteen aan de slag met de 4K met HDR content en daar moet je nu nog wel even naar zoeken. Langzaamaan begint Netflix met 4K geschoten series te lanceren, consoles beginnen nu games met HDR uit te brengen en Blu-rays die de nieuwe resolutie aankunnen worden goedkoper. Maar zie je dan ook meteen het verschil?
Het antwoord is zeker ja, als je er op let. Een ongetraind oog ziet niet zo snel het verschil ertussen. Pas als je twee tv’s naast elkaar zet, zoals in menige winkel, dan zie welke voordelen HDR biedt. Maar ongeacht of het aanstaat of niet, het beeld ziet er prima uit. Natuurlijk kijk je ook als gamer naar de input lag van een tv. Het is belangrijk dat dit zo kort mogelijk is, want anders lijkt het alsof je straks dronken aan het gamen bent. En met 20 milliseconde lijkt het alsof je net een traytje Red Bull op hebt.
Al met al is het een prima tv om films en games op te spelen. Het is nu wachten hoe contentmakers deze nieuwe features gaan implementeren. Maar als je nu een tv wilt kopen, dan is de Samsung UE55KS8000 een prima tv die er mooi uit ziet, die functioneel is en waar je prima op kunt gamen.