Oukitel A28 smartwatch, is het wat?

5. Prestaties en software

 

De Oukitel U28 draait op een MTK2502A SoC die je in veel Chinese smartwatches terugvindt. Hierop draait een vrij beperkt OS. Gebruikers van andere Chinese smartwatches zullen dit dan ook gelijk herkennen.

Het standaard scherm is een digitale of analoge klok. Swipe je naar links dan kan je door de applicaties bladeren. Deze staan per vier icoontjes op een tabblad. Het bladeren door apps gaat vrij goed, en de apps zelf zijn ook redelijk makkelijk te bedienen. Wel zijn deze grafisch heel simpel. Het gebruikte lettertype is goed leesbaar.

Na het scannen met je smartphone van een QR code die je kan op roepen op het scherm van de U28 kan je een app downloaden (voor Android 4.4 of iOS 7.0 en hoger) welke je na het pairen via Bluetooth je U28 laat beheren. Zo kan je onder andere de smartwatch laten vibreren, mocht je niet weten waar je deze had gelaten, maar je kan ook apps installeren. Helaas is het aanbod van apps beperkt tot 1: Yahoo Weather. Ook valt op dat de app niet van Oukitel is maar Mediatek. Deze app kan je dan ook met verschillende smartwatches gebruiken die een Mediatek SoC hebben.

u28-watchface (Foto: Kenzi)

Zoals eerder aangehaald draait er een Mediatek OS op de U28. Standaard kan je hier verschillende functies in terugvinden.

Functies

  • Notificaties: notificaties op je smartphone worden ook getoond op de smartwatch (is per app uit te schakelen)
  • Telefoon: met de dialer of contactlijst op de U28 kan je uitgaande gesprekken plegen, of inkomende gesprekken opnemen. De speaker is redelijk te noemen, maar mensen die ik belde gaven wel aan dat ik af en toe weg viel. Of dit door de Bluetooth verbinding of de microfoon komt is lastig te achterhalen.
  • Remote Shutter: via de smartwatch is de camera van je telefoon te bekijken en bedienen. Werkt op zich prima alleen is het natuurlijk een beetje lastig details zien op een 1,54” scherm.
  • Remote Music: hiermee kan je muziek op je smartphone bedienen. Helaas wilden zowel mijn Huawei Honor 6+ als een geleende Doogee hier niet mee werken.

u28-1 (Foto: Kenzi)u28-2 (Foto: Kenzi)

u28-3 (Foto: Kenzi)u28-4 (Foto: Kenzi)

u28-5 (Foto: Kenzi)

Behalve deze basisfuncties heeft de U28 ook een hartslagmonitor, stappenteller en slaapmonitor.
Volgens Oukitel heeft de U28 dezelfde sensor als de Apple Watch. Helaas heb ik geen Apple Watch tot mijn beschikking om deze te vergelijken maar op het YouTube channel van Oukitel is een vergelijkingsfilmpje te vinden. De testen die ik heb gedaan met de hartslagmeter (voor, tijdens en na het sporten) lijken redelijk accuraat te zijn alhoewel de metingen soms wel redelijk laag waren (HR van 52 in rust?). De stappenteller werkt ook redelijk maar is niet zo nauwkeurig als bijvoorbeeld die van de Mi Band (die ik eigenlijk nog nooit op een grote afwijking heb kunnen betrappen).

u28-hartslag (Foto: Kenzi)

Batterij

De batterij gaat bij normaal gebruik zo'n twee dagen mee. Dan gebruik je de smartwatch als doorgeefluik voor notificaties en om de tijd af te lezen. Als je echter erg veel notificaties binnen krijgt voor bijvoorbeeld Whatsapp gaat het wel een stuk sneller. In het besturingssysteem kan je wel per applicatie notificaties uitzetten als je dit wilt. Het opladen duurt zo'n 1,5 uur via de cradle.