Albert Nobbs

Als vrouw een man spelen: het lijkt garant te staan voor een Oscar-nominatie. Zowel Glenn Close (beste actrice) als Janet McTeer (beste vrouwelijke bijrol) werden genomineerd voor hun vertolking van een vrouw die gedwongen als man door het leven moet. Zijn deze nominaties terecht? En blijft de film ook naast deze acteerprestaties overeind staan?

Albert Nobbs Poster

De film gaat over Albert Nobbs (Close), een vrouw die al dertig jaar als ober werkt. Er zit echter een addertje onder het gras: ze doet dit verkleed als man. Albert staat bekend als een toegewijde, introverte man. Niemand weet van haar geheim af. Haar wereld komt echter op zijn kop te staan als schilder Hubert Page (McTeer) gedwongen op haar kamer moet overnachten. Direct komt Page achter het geheim van Albert, en ze zweert dit geheim te houden. Ze heeft namelijk een soortgelijk geheim…

Glenn Close verbeeldt tot in de details de ontdekkingstocht die ze ondergaat, nu ze erachter komt dat er meer personen als zoals zij zijn. Ze raakt geïntrigeerd door de manier waarop Page met haar identiteit omgaat, en zelfs getrouwd is met een vrouw. Albert wil vervolgens ook een vrouw het hof maken, maar dit gaat gepaard met klunzigheid. Close weet dit echter eerder tragisch dan komisch te maken. Ook kan je je goed voorstellen dat niemand doorheeft dat ze een vrouw is. Dit komt onder meer door de fantastische make-up, maar ook de mimiek liegt er niet om.

Albert Nobbs Still 1

De film is echter voornamelijk opgebouwd rondom deze knappe acteerprestaties. De rest van de film is helaas niet van hetzelfde niveau. Zo zijn er een aantal subplots die verder niets toevoegen aan de inhoud van de film, en lopen er ook te veel personages rond die geen diepere inhoud aan het verhaal toevoegen. Wel zijn er een aantal leuke cameorollen, onder andere Jonathan Rhys Meyers en Brendan Gleeson.

Albert Nobbs weet wel vanaf het eerste moment te boeien, maar dit komt voornamelijk door de knappe acteerprestaties van Glenn Close en Janet McTeer. De ontdekkingstocht van Albert is een genot om naar te kijken. Helaas zorgen de subplots en een overdaad aan weinig inspirerende personages voor onnodige verwarring. Een aanrader voor liefhebbers van intieme karakterstudies.