Super 8

coverSuper 8 geeft ons een kleine groep kinderen die tijdens het maken van hun no-budget zombiefilm getuige zijn van een bizarre treincrash. Ze leggen onbedoeld vast hoe een buitenaards wezen ontsnapt uit het wrak. Als het slaperige stadje waar ze wonen opgeschrikt wordt door een aantal verdwijningen en vreemde gebeurtenissen, en het leger ingrijpt, moeten de kinderen zien te overleven.

Super 8 is een film met een identiteitscrisis. J.J. Abrams, met behulp van Steven Spielberg, levert een film af die hangt tussen een duistere film over een buitenaards wezen en een complot van het leger, en een ouderwetse "coming of age"-film. Een moderne versie van E.T. maar dan een stuk gewelddadiger en een stuk complexer.

De film bouwt langzaam op naar een climax, zet een mooi sfeerbeeld neer van de verschillende personages en hoe ze zich tot elkaar verhouden. Het grootste gedeelte van de film draait dan ook vooral om het interpersoonlijke element, het laatste gedeelte is pure actie. Dat versterkt het beeld van een verhaal met een identiteitscrisis. Wie die met verkeerde verwachtingen naar Super 8 kijkt, zal zich kunnen storen aan de langzame opbouw en de nadruk op het menselijke element.

Verwacht een film waar de personages voorop staan en waar de druk langzaam opbouwt om tot een geweldige uitbarsting te komen in het laatste deel van de film.

super 8

Extra's:

  • The dream behind Super 8.

Interviews met onder andere J.J. Abrams over zijn jeugd en hoe Super 8 uiteindelijk tot stand is gekomen. Deze korte documentaire geeft duidelijk aan dat de makers zich vooral hebben gericht op hun jeugd. Ze benadrukken de toon van de film en koppelen alles vrijwel meteen terug naar gebeurtenissen en anekdotes uit hun jeugd.

De documentaire richt zich vooral op de persoonlijke achtergronden van de makers. Een interessant artikel, maar het voelt ietwat oppervlakkig en incompleet aan.

  • The visitor lives.

Hoe het buitenaardse wezen tot stand kwam. Voor mensen met een interesse in ontwerp is deze korte documentaire vooral interessant, voor de gewone kijker is het een kijkje in de keuken. Het monster staat in het middelpunt van de aandacht, kijk deze documentaire dan ook pas na het zien van de film. Een aanrader voor iedereen die zich tijdens het zien van de film afvroeg hoe het buitenaardse wezen er nu werkelijk uitziet.

super8

  • Commentaar J.J. Abrams, Bryan Burk en Larry Fong.

Het commentaar van de makers geeft een aantal leuke inzichten in het maken van deze film, maar ook in het maken van film in zijn algemeenheid. Ze leggen een aantal trucjes uit, geven een paar geheimen prijs van wat we op het scherm zien. Hier en daar een grap, maar ook aandacht voor de problemen waar ze tegenaan zijn gelopen tijdens het schieten.
Niet bijzonder, interessant voor de mensen met een interesse in film.

Super 8 is een aangename film, maar boven dat is het een film voor een breed publiek. Hier en daar wat traag met nadruk op de personages, maar met een fikse portie actie om het in evenwicht te brengen. Geen meesterwerk, maar zeker geen slechte film.