Comic: Batman: Hush

hushVoor de drie mensen die niet weten wie Batman is een zo kort mogelijke samenvatting: de jonge Bruce Wayne ziet op een avond hoe zijn ouders door een crimineel om zeep geholpen worden, Bruce zweert wraak te nemen en de misdaad te bestrijden waar hij maar kan. Als volwassen man gebruikt Bruce zijn fortuin om zich een alter ego aan te meten, de held Batman. Als Batman bestrijdt hij de misdaad in Gotham.

Batman is een van de meest succesvolle helden die DC (Detective Comics) ooit voort heeft gebracht, misschien wel even zo populair en bekend als Superman. Series, strips, films en een dijklading aan merchandise, je kan het zo gek niet bedenken of deze vleermuisman heeft het op zijn naam staan. Niet gek voor een stripfiguur die waarschijnlijk ouder is dan je grootje.

De comics zijn ook vertaald in Nederland, als is de relatie tussen Batman en het Nederlandse publiek geen gemakkelijke. Classics heeft de serie in de jaren zeventig uitgegeven, tot aan het begin van de jaren tachtig, daarna nam Baldakijn het over, zo half jaren tachtig, met redelijk succes. JuniorPress waagde de laatste poging en gaven de verhaallijn Hush een aantal jaar geleden voor het eerst uit.

Deze bundeling van Batman: Hush is niet gelijk aan de vertaling van een paar jaar geleden door JuniorPress. De Vliegende Hollander heeft het materiaal opnieuw vertaald en heeft een aantal extras aan de bundeling toegevoegd.

In Hush volgen we Batman terwijl hij het opneemt tegen een aantal oude bekenden met nieuwe trucjes. Als snel blijkt dat er meer achter schuilt dan gewoon een aantal standaard schurken met een nieuwe arsenaal. Batman volgt het spoor en komt tot de ontdekking dat een oude vriend bij de zaak betrokken is.

Jeph Loeb schrijft het verhaal zonder al te veel poespas, het is snel, het zit vol actie, maar het zit ook vol met onverwachte wendingen. Als lezer weet je niet altijd wat er precies aan de hand is en waar het verhaal heen gaat. Achter iedere antwoord dat gevonden word gaat een andere vraag schuil waardoor het verleidelijk is om door te blijven lezen.

hushJim Lee verzorgt het tekenwerk, samen met Scott Williams die het inktwerk verzorgt, wat voor de ene lezer een pluspunt is, maar voor de ander een minpunt. Lee heeft een stijl die makkelijk te herkennen is, maar door de jaren heen door heel wat tekenaars gekopieerd is. Dit heeft als voordeel dat we als lezer weer eens de echte Jim Lee kunnen zien, de man die een eeuwigheid geleden de tekenaar van X-men was, en die zo bepalend was voor de opkomst van Image Comics.
Lee laat zien wat hij al jarenlang met succes doet maar hij laat ook een paar nieuwe kunstjes zien. Het is geen revolutionair meesterwerk, maar het is vakmanschap dat er gelikt en aantrekkelijk uitziet.

Olav Beemer nam de vertaling voor zijn rekening, opvallend is dat Beemer ook de eerste vertaling verzorgde een aantal jaar geleden. Hij heeft het zichzelf niet makkelijker gemaakt, want de twee vertalingen wijken inderdaad van elkaar. Het is geen storend verschil, de veranderingen zijn minimaal en komen vooral neer op stijl.

Hush is geen makkelijke begin voor de nieuwe lezer, maar het is ook geen onmogelijk begin. Alle dingen die belangrijk zijn worden uitgelegd, en de dingen die vaag blijven, vormen geen obstakel om van het verhaal te genieten. Deze bundeling bevat een kort verhaal van Lee en Loeb dat een beknopte samenvatting geeft van het ontstaan van Batman, daar bovenop zijn er schetsen, covers, en een voor- en nawoord aan de bundeling toegevoegd.

Een aanrader voor mensen die Batman kennen van de films en series maar nooit echt hun weg richting een stripspeciaalzaak hebben kunnen vinden. Een aanrader voor ieder die mooi tekenwerk in een stripboek kan waarderen.