Boek: Het korte tweede leven van Bree Tanner - Stephenie Meyer

Bree TannerHet schip zinkt. Het zal geen verrassing zijn als je de dvd van Titanic opzet. Stephenie Meyer lijkt zich dan ook niet veel zorgen te maken over het verhaal van deze novelle. Wat verwacht je als je een verhaal leest met als titel: Het korte tweede leven van Bree Tanner?

Het is weer tijd voor glitterende vampiers, maar dit keer is de hoofdpersoon geen puberend grietje genaamd Bella Swan, dit keer moeten we het doen met Bree Tanner, een puberend grietje dat ook nog eens een vampier is. We volgen de belevenissen van Bree en een groepje vampiers die aan de gebeurtenissen in Eclips voorafgaan en zien zo de andere kant van een conflict. Dat is meteen het belangrijkste aspect van deze novelle.

Het verhaal is niet bepaald meeslepend en niet alle personages komen goed uit de verf. Het is een novelle, het is een luchtig, maar vooral kort tussendoortje. Het verhaal is dan ook meer een bonus, een extraatje voor de fans van Eclips en Twilight. Voor mensen die nog niet begonnen zijn aan de wonderbaarlijke wereld van Stephenie Meyer's Twilight-saga is dit verhaal niet het soort verhaal dat een goede introductie is.

Het opmerkelijke aan deze novelle is dat het eigenlijk een stuk beter te lezen is dan Twilight en Eclips. Stephenie Meyer heeft te maken met een beperkt aantal bladzijdes die ze kan vullen en dat is een zegen. Geen ellenlange beschrijvingen over hoe geweldig mooi een vampier wel niet is, geen eindeloos gedweep over niets. Het is wel voor een deel aanwezig, Meyer zou Meyer niet zijn als het er niet in zou zitten, maar het is niet storend, het breekt nergens de loop van het verhaal.

Het is overigens niet eerlijk om te zeggen dat dit verhaal geen enkele toegevoegde waarde heeft. We krijgen een nieuwe kijk op bepaalde ontwikkelingen en we zien de zaak eens door de ogen van een ander, in dit geval zien we de zaken door de ogen van een vampier die haar nieuwe bestaan als onsterfelijk wezen leert te accepteren. Dat zorgt ervoor dat deze novelle geen miskoop is voor mensen die meer willen weten over de wereld van Twilight.

Het korte tweede leven van Bree Tanner zal niet zorgen voor hordes meisjes met goedkope T-shirts waar "Team Bree" of "Team Diego" op staat, maar het zal zeker een groep lezers een middagje bezighouden.