Dragon Age: Origins

Dit alles zit erg goed in elkaar. De besturing heeft als je hem eenmaal doorhebt heel veel mogelijkheden om alles zo in te stellen als jij het liefste speelt. Je kan allerlei tactieken instellen voor je groepsgenoten, of ze tijdens gevechten zelf besturen. De herspeelbaarheid is enorm, niet alleen zijn er zes achtergronden om uit te kiezen maar door op cruciale momenten andere keuzes te maken, met andere groepsgenoten op pad te gaan of een andere volgorde aan te houden bij het afgaan van de quests is het spel iedere keer dat je het speelt heel anders. Natuurlijk blijven bepaald plot-elementen hetzelfde maar op de aanloop naar die gebeurtenissen en de gevolgen ervan heb je wel degelijk een heel grote invloed.

Op de Xbox 360 ziet het spel er best goed uit. Op wat schoonheidsfoutjes na is het een genot om naar te kijken, al vloeit het bloed soms wel erg rijkelijk. Om jezelf in een cut scene helemaal volgespetterd terug te zien na het verslaan van drie bandieten kan wat overdreven overkomen. De omgevingen zijn gedetailleerd en afwisselend waardoor het niet snel gaat vervelen. Ook de soundtrack mag er wezen, met sfeervolle muziek en stemacteurs als Tim Curry, Kate Mulgrew, Tim Russ, Claudia Black en Steve Valentine. Zij weten de sfeer goed neer te zetten en leven zich prima in in hun rollen waardoor je echt in het spel gezogen wordt.

Ook op de PC speelt het spel heerlijk weg. Je hebt natuurlijk de toegevoegde waarde van de keyboard/muis-combinatie waardoor het makkelijk pauzeren en aansturen is, maar het grootste voordeel van de PC-versie is dat je verder uit kunt zoomen dan in de Xbox 360-versie. Als je verder uitzoomt krijg je een meer top-down overzicht van de actie en is het makkelijker om tactisch te spelen doordat je meer overzicht hebt. Het in positie brengen van Rogues voor een aanval in de rug kan op de Xbox 360 soms irritant zijn, op de PC is het een fluitje van een cent. Daarnaast biedt de PC ook ondersteuning voor zelfgemaakte content, BioWare heeft al een Toolset vrijgegeven waarmee modders aan de slag kunnen om het spel ingrijpend te veranderen. Het is daarnaast wel jammer dat er niet meer moeite is gedaan om het spel er mooi uit te laten zien op de PC, soms zijn ook op de hoogste instellingen textures te zien met beschamend lage kwaliteit.

Conclusie
BioWare heeft met Dragon Age: Origins een erg goede RPG neergezet. Van het uitgewerkte universum en de vele informatie die hierover te vinden is tot de invloedrijke keuzes die je moet maken, bijna alles is tot in de puntjes uitgewerkt. De grafische foutjes en andere irritaties neem je dan ook graag op de koop toe, want een avontuur als dit wil je niet missen.