Street Fighter 2: Hyper Fighting




Welke gamer boven de 20 herinnert zich de game niet? Street Fighter II, de game die fighters naar een nieuw niveau bracht. In 1991 kwam de game voor het eerst uit in de arcades en kwam in dat jaar ook naar de SNES. De game was een enorm succes en wordt door velen nog steeds beschouwd als een van de beste games ooit gemaakt. Omdat de game in de arcades zo populair was kwamen er vele rip-offs uit, games als Street Fighter II: Rainbow Edition. Een jaar later kwam Capcom dan ook met Street Fighter II: Hyper Fighting en nu, bijna 15 jaar na het origineel, komt de game nogmaals naar de arcades, de Xbox Live Arcade wel te verstaan.

De Xbox 360-versie van de klassieker bevat de volledige game plus een leuke extra, namelijk de mogelijkheid tot twee speler gevechten over Xbox Live. De grootste feature blijft natuurlijk wel de singleplayer campaign. Hierin kies je uit één van de twaalf fighters die tot je beschikking staan. Vervolgens ga je de wereld rondreizen om alle twaalf tegenstanders te verslaan met als finale een gevecht tegen Bison. Tussendoor zijn er weer de bonus levels waarin je bijvoorbeeld een auto mag aftuigen.

Nu hebben veel Street Fighter games wel een twijfelachtige AI gehad. Vers in het geheugen ligt nog de game Alpha 3 Max die soms de speciale aanvallen tot het extreme namen. Capcom heeft voor deze remake de AI van Alpha 3 Max gepakt en die nog even flink sterker gemaakt. Dit zou misschien nog te overleven zijn als de controller zich leende voor een 2D-fighter, maar dat doet de 360-controller helaas niet. Dit levert een game op die in singleplayer eigenlijk alleen speelbaar is voor de echte die-hard 2D-fighter fans. Elke andere speler moet er ver vandaan blijven eigenlijk, want het levert weinig meer op dan erg veel frustratie, zelfs op de laagste moeilijkheidsgraad.

Gelukkig heeft Capcom voor deze editie ook een online multiplayer mode ingebouwd. Je kunt nu met iedereen over de hele wereld, mits hij/zij in het bezit is van een Xbox 360 met de game, Street Fighter II: Hyper Fighting spelen. Dat moet toch een beetje het Walhalla zijn voor de fans van de serie, eindelijk kunnen ze bewijzen dat ze echt de beste speler ter wereld zijn. De online mode is vrij eenvoudig, je kunt alleen korte matches aangaan waarbij je een beetje de instellingen kunt aanpassen, maar het is echt beperkt tot de klassieke 2 speler battles. Enige nadeel online is dat je nogal vaak time-outs hebt, waardoor je het gevecht niet aan kunt gaan.

Als je alles bij elkaar neemt is Street Fighter II Hyper Fighting op de Xbox 360 een flinke teleurstelling. De singleplayer biedt voor de casual gamer eigenlijk geen vermaak door de absurde AI en online een potje vinden met een tegenstander van je eigen niveau gaat ook niet echt snel of makkelijk. Grafisch ziet de game er gelukkig nog net zo uit als het origineel, wat zeker voor de fans een geruststelling zal zijn en ook de muziek is bewaard gebleven. Tenzij je echt persé de game in multiplayer wilt spelen en de wereld laten zien wat voor held je bent, moet je de game dan ook links laten liggen, bespaar je de frustratie.