CD: Decibel 2009

Decibel trok ook dit jaar weer vele duizenden bezoekers die los gingen op de harde beats die ze voorgeschoteld werden door de tientallen dj's en live-acts. Zoals gebruikelijk is er weer een compilatie-cd die bij het feest hoort gereleased. Samengesteld en gemixed door niemand minder dan D-Block & S-Te-Fan, The Viper en Beholder & Balistic!

De eerste cd is gemixed door D-Block & S-Te-Fan. Dit duo brengt over enkele weken een artiestenalbum uit dus stiekem werd er gehoopt op wat tracks hiervan in de mix. Helaas, alleen het eerder uitgebracht 'Music Made Addict' en twee co-producties met Deepack, die op vinyl uitkomt voor de cd, vinden we terug op de tracklist. Geen verdere teasers dus, al is dat op zich ook wel te begrijpen om het verrassingseffect van het album te behouden.

De mix begint lekker stevig met 'Summer Of Hardstyle' van Proppy & Heady, oftewel The Prophet en Headhunterz. De overeenkomsten met de classic 'Scream' van Zenith DJ zijn wel heel erg groot, maar wat is het toch lekker om die ouwe sounds door je speakers te horen knallen! Maar met de hedendaagse hardstyle is ook niks mis. Neem nou 'Taaac!' van Tatact of Frontliners' 'Sunblast': gewoon lekker knallen, zoals het hoort. Ook de nieuwe Deepack, 'A New Day', beukt goed door en vormt samen met recente releases van Pavo en de Donkey Rollers een prima slot van de hardstyle-cd.


Hardcore mag op Decibel niet ontbreken, dus is deze stijl ook vertegenwoordig op de compilatie door niemand minder dan The Viper. Die opent met een paar knallers uit het verleden, zoals 'The Hustle' van Mad-E-Fact. Daarna wordt de mix voortgezet met een mengeling van nieuwe releases en iets ouder materiaal. Een erg lekkere plaat is de Endymion-remix van 'One' van Bioweapon. De sound van dit trio is duidelijk terug te horen en is een 100% floorfiller. Op het eind gaat het gas er nog even flink op. The Viper's live edit van de klassieker 'Hardcore Vibes' is ouderwets raggen, en de afsluitende minimix is een echte sfeermaker.

In tegenstelling tot vorig jaar bevat de derde cd geen techno maar early hardstyle. Wie anders dan Seismic-helden Beholder & Balistic kunnen die cd het beste invullen? Precies, niemand. De oude vertrouwde hardstyle-sounds komen je tegemoet bij het aanzetten van dit schijfje. Acid, reversed bassdrums, niet of nauwelijks breaks: het is weer even terugdromen naar de tijd van Bitte Ein Beat en Harder Mach. Ook ontbreekt het beste Decibel-anthem ooit niet, gemaakt door The Beholder en Balistic in 2003.


De Decibel-compilatie van 2009 is weer zoals je mag verwachten voor een feest van dit kaliber. De tracklists van de eerste twee cd's zijn deels weinig verrassend, een groot aantal van de nummers hoor je terug op andere recente verzamelalbums. Gelukkig zitten er ook nog een aantal nieuwe platen tussen die in combinatie met het wat oudere materiaal zorgen voor een tweetal prima mixen. Bonuspunten voor de classics op cd 3, daar kunnen andere compilaties een voorbeeld aan nemen. Geen jump ofzo, maar gewoon lekker ouderwets knallen!


Label: Seismic Records Releasedatum: 15 augustus 2009
Waardering:

Kijk voor meer muziek in CD's.