CD: Fightstar - Be Human

Na twee EP's en twee cd's ligt een nieuwe plaat van Fightstar in de schappen. De cd Be Human heeft in Groot Brittannië al hoge ogen gegooid, waarvan de tracks 'The English Way' en 'Mercury Summer' als singles ook zeer goed hebben gescoord. De alternatieve rockband heeft voor dit album een koor op de achtergrond dat in enkele tracks mee staat te zingen. Maar hoe klinkt dit alles? Fightstar for president? Snel verder lezen en je weet het.



'Calling On All Stations' is de openingstrack van de cd, die zeer rustig begint. Verschillende strijkers luiden met zanger Charlie Simpson de eerste halve minuut in, waarna de gitaren en drums het geheel ondersteunen. Een lekker rockgeluid is het gevolg, met op de achtergrond nog zacht de strijkers. Zowel deze orkestinstrumenten als het koor, wat in 'The English Way' goed hoorbaar is, zet het thema voor het gehele album. Zoals eerder genoemd is dit nummer een ware hit in de UK geweest. Niet meer dan terecht, moet ik zeggen. Een strak instrumentaal spel en de licht-rauwe Simpson worden afgelost door een vrouwenkoor in een waar orgie van experimentele en alternatieve rock.

Vele tracks komen qua stijl met elkaar overeen. Er is echter één enkele track dat een beetje een vreemde eend in de bijt is. 'Damocles' gruwelijk ruig. Hou het bij dit nummer maar op een track wat post-hardcore is; schreeuwen, snelle riffs en ruigheid op en top. Niets verkeerds mee, maar het klinkt wel apart na 35 minuten iets minder harde tracks. Maar waar zeur ik eigenlijk over. Het nummer heft het (semi-)kalme 'Follow Me Into The Darkness', wat direct erna komt, goed op.

Voor de mensen die Fightstar al kennen; de band is terug met een knallend album die zeker in de smaak zal vallen bij jullie. De personen die nog nooit van de band hebben gehoord; mocht je wel van een beetje pittige rock houden, dan is dit zeker een aan te raden album.
Lekkere ruige, vuige rock met een ruw randje. Fightstar heeft het nog steeds.




Tracklist:
1) Calling on All Stations
2) The English Way
3) War Machine
4) Never Change
5) Colours Bleed to Red
6) The Whisperer
7) Mercury Summer
8) Give Me the Sky
9) Chemical Blood
10) Tonight We Burn
11) Damocles
12) Follow Me Into the Darkness


Label: V2 Releasedatum: 28 september 2009
Waardering:


De officiële website van Fightstar
Muziekforum FOK!