Boek: Carry Slee - Radeloos - De Filmeditie

Carry Slee, wie kent haar niet? Niet alleen onder de jeugd is zij een bekend schrijfster, alle 'ouderen' onder ons hebben ongetwijfeld ook wel van haar gehoord. Niet in de laatste plaats omdat er de laatste tijd nogal wat verhalen van haar verfilmd zijn. Dat Slee commercieel inzicht heeft, blijkt wel uit de uitgave van Radeloos - De Filmeditie. Het boek was eerder al verschenen in de originele versie, maar na het verschijnen van de film moet Slee gedacht hebben dat er méér in zat. En dus besloot ze het boek opnieuw uit te geven, nu als filmeditie. Voegt het iets toe ten opzichte van de eerder verschenen editie, het origineel? Dat is de vraag die je jezelf kunt stellen.

Pubers
Het verhaal in Radeloos draait om twee hoofdpersonages, met daarnaast een vriendengroep. We maken kennis met Yara en Paco. Yara is een mooie meid, al ziet zij dat zelf niet zo. Ze wil dolgraag later naar de kunstacademie en is daar al volop mee bezig. Echter, haar moeder ziet meer in een toekomst als makelaar voor haar dochter. Het onzekere bestaan van een kunstenaar ziet zij niet zitten. Het legt een behoorlijke druk op Yara en zij voelt dat ze geen grip meer heeft op haar eigen leven. Het enige waar ze wél over lijkt te kunnen beslissen is haar lichaam en dus stort zij zich op het lijnen. Het laat zich al raden: anorexia is het gevolg.

Daarnaast is er Paco, een vlotte jongen die een hele goede band heeft met zijn vader. Samen klussen ze graag in het bedrijf van zijn vader, een autohandel. Wanneer ze op weg zijn om een MG op te kopen, gebeurt er iets vreselijks. Paco's vader krijgt in de auto een hartaanval en Paco moet op de snelweg actie ondernemen. Bij aankomst in het ziekenhuis overlijdt zijn vader. De schuldgevoelens die Paco heeft naar aanleiding van de dood van zijn vader doen hem in de alcohol vluchten. Een uitvlucht die geen soelaas zal brengen, zo blijkt later.

Gelukkig voor Yara en Paco hebben zij een aantal hele goede vrienden om zich heen. De hechte band die de groep heeft, zorgt ervoor dat beiden uiteindelijk inzien dat zij hun toekomst vergooien en met steun van elkaar weten zij hun leven weer een nieuwe, gezonde kant op te sturen.

Rake thema's
Slee heeft in het boek gekozen voor twee rake thema's: anorexia en alcoholgebruik. Dat zij hiermee de moeilijke issues niet uit de weg gaat is wel duidelijk. De wijze waarop zij de toch veelal jonge lezers met deze problemen kennis laat maken, wordt goed overgebracht. Overkoepeld thema in het verhaal is vriendschap. Het belang van vrienden om je heen wordt meermalen duidelijk gemaakt en zorgt er uiteindelijk voor dat beide hoofdpersonen hun problemen de baas worden. Slee heeft hiermee een verhaal afgegeven dat niet alleen vermakelijk is om te lezen, maar ook een moraal en wijze lessen in zich heeft: 'Anorexia is levensgevaarlijk', 'Alcohol lost problemen niet op' en 'Niemand kan zonder vrienden'.

Naast de thema's die in het verhaal aan bod komen, hebben we hier, zoals gezegd, te maken met een aparte editie van het boek. De Filmeditie is anders dan het origineel doordat er, in de stijl van een dvd, extra's zijn opgenomen. Het boek start gewoon met het verhaal, 208 bladzijden lang beleef je wat Paco, Yara, Floor, Lucas en Hafid meemaken. Daarna is het de beurt aan de filmcrew- en cast. De hoofdrolspelers in de film worden voorgesteld en je leert wat meer over deze personen. Daarnaast is er een interview met de schrijfster van het boek, de schrijfster van het scenario en de regisseur. Tevens vind je een aantal pagina's met een fotoimpressie van de set. Een leuke toevoeging aan het origineel en om dus terug te komen op de vraag die in het intro al even naar voren kwam: 'Ja, het voegt zeker iets toe aan het origineel.' Het maakt het verhaal levendiger en geeft een leuk beeld van hoe de film tot stand is gekomen. Het zal de lezers ook zeker uitnodigen de film straks op dvd aan te schaffen.


Uitgever: FMB ISBN: 9789049923303 Pagina's: 238 Waardering: