CD: Rocky Votolato - The Bragg & Cuss

Melancholica en bourbon is een gevaarlijke combinatie. Dat geldt evenzeer in combinatie met Soutern Comfort en Jack D. trouwens. Over Lao Lao zullen we het maar niet hebben. Melancholica is echter signatuur van The Bragg & Cuss van Rocky Votolato en ook de fles komt bovengemiddeld voor.



Rocky Votolato had een zwerver kunnen zijn. Een reiziger is het zeker. Mistroostig kijkt hij uit het raam van de Greyhoundbus, in zijn hoofd mijmert een liedje. Zoiets had het kunnen zijn, althans. In realiteit zal het wel een tourbus geweest zijn. In elk geval ademt dit album de sfeer uit van lange stoffige wegen.

Zoals elke reis duurt het even voor je de trip waardeert. Eerst is het een leuke plaat, maar gaandeweg voel je je er meer in thuis, en tenslotte woon je erin. Ook de schijf zelf werkt zo: met name net over de helft zitten een paar ijzersterke nummers. 'Time Is A Debt' is dromerig en scherp tegelijk, met opvallend simpele en doeltreffende gitaarrifs. Maar vooral gooit Votolato qua vocalen er een schepje bovenop. Het daaropvolgende 'Wiskey Straight' schakelt weliswaar een tandje terug in tempo, maar niet in intensiteit.

Het is een reis in meerdere opzichten, aangezien Votolato zijn roots heeft in punkmuziek. The Brag & Cuss is alles behalve dat. Het is singersongwriter muziek, met indie en alt.country invloeden. Subtiel zijn tonen van banjo, mandoline en een Hammond B-3 orgel verwerkt. Maar nergens overheersend, het is toch vooral Votolato die centraal staat, en met verve. Het zijn vooral stemmige sfeervolle liedjes, kleine portretjes van iemand die inderdaad door het raam kijkt en de wereld aan zich voorbij ziet trekken.

Votolato combineert dat met een prettige stem, net dat mooie imperfecte: een beetje hees, niet vies van een klein charmant foutje her en der. Dat maakt het een geloofwaardig, integer en prettig album.

"The Brag & Cuss will find a friend in anyone who’s ever been gone too long, drunk too much, or fought to stay awake at the wheel." Het is dan ook een driedubbele vriend van mij.


Label: Barsuk Records Datum: 15 februari 2008 Waardering: