CD: The Hot Puppies - Under The Crooked Moon

Soms kom je een band tegen waarvan je absoluut niet weet wat je ermee moet. Het klinkt nergens naar, heeft geen spannende geschiedenis en weet je geen moment eigenlijk te boeien. The Hot Puppies is, helaas, een dergelijke band.



Under The Crooked Moon heet het magistraal mislukte werkje. Het gaat hier om een bandje uit Cardiff, UK, waar ze een vrij vaste fanbasis hebben weten op te bouwen. De band bestaat uit twee dames en drie heren; Becky Newman is de leadzangeres van het vijftal.

Dan de punten waarop het fout gaat. En dat zijn er nogal wat. De muziek die ze maken valt het beste te omschrijven als punk met een vleugje van alles. Maar dan ook echt alles. Ze combineren punk niet alleen met pop, zoals zoveel bandjes doen, maar ook bijvoorbeeld met country. Punk en country gaan gewoon echt niet samen, in dit geval. De jonge honden lijken zich dit totaal niet te realiseren. Ze proberen er nog het beste van te maken, maar het klinkt daardoor uiteindelijk helemaal nergens naar. Op zich is het de kunst je te onderscheiden binnen de popindustrie door op originele wijze je eigen stijl te ontwikkelen. Dit doe je dus niet door punk te combineren met alle mogelijke stijlen; country, pop, metal, reggae, etc. Dit werkt domweg niet als je niet consequent dezelfde combi’s maakt.
Verder klinken de liedjes allemaal bekend in de oren. Elk riffje, elk zangmelodietje en de helft van de teksten klinken bekend of bestaan uit clichés. Werkelijk elk loopje hebben we al eens ergens anders gehoord. De baslijnen zijn zo simpel dat het vervelend wordt na een tijdje. Laat die bassist eens een paar lesjes improvisatie nemen.

Op Under The Crooked Moon proberen The Hot Puppies met punkachtige instrumentaties gevoelige muziek te maken. Dit gevoelige element moet dan voornamelijk voortkomen uit de stem van Becky. Hierdoor klinkt ze al gauw jankerig en alsof ze hoognodig naar de wc moet. Becky klinkt het ene moment als Sharon den Adel en het volgende moment als Britney Spears die ineens heeft besloten om rock te gaan doen. Resultaat? Nul komma nul diepgang.
Tot slot dan de teksten inhoudelijk; die gaan helemaal nergens over. Zo zingt Becky op het nummer Green Eyeliner (zonder gein): "I hear the kids are loving, I hear that love and gall couldn’t save you from a girl with green eyeliner on, I’ve got green eyeliner on". In Bonnie and Me horen we de zangeres vertellen over een jeugdvriendinnetje. En op Theda Bera zingt ze "Have you ever had a broken heart? Have you ever had a no good job?"; waar gaat dit in vredesnaam over.
Ver van wegblijven dus.


Label: Fierce Panda Releasedatum: 16 januari 2007
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!