DVD: Piet Bambergen Kluchten - Prive voor twee

In vervlogen tijden stroomden de theaters vol als er een klucht werd gespeeld. Namen als Piet Bambergen, John Lanting en zijn 'Theater van de lach' waren bepalend binnen het genre. Ook de televisieregistraties konden bij de TROS altijd rekenen op hoge kijkcijfers. Enige tijd geleden waren al een aantal kluchten van John Lanting op dvd verschenen en nu is er een dvd uitgebracht met Piet Bambergen in de hoofdrol: Privé voor twee uit 1988. Een klucht, gebaseerd op het Engelse "Key for two" en bewerkt door René van Vooren.



Hetty is een nietsnut die leeft van de gulle giften van haar twee minnaars; een soort hoer met een zeer beperkte (getrouwde) klantenkring dus. Zowel Alex (Rudi Falkenhagen) als George (Piet Bambergen) denken dat Hetty alleen van hen houdt en beide leveren ze braaf hun bijdrage in de huur en het huishouden. Als Hetty's zus, Anne, bij haar man weg gaat en bij Hetty komt logeren beginnen de moeilijkheden in de driehoeksverhouding. In een doolhof van deuren, kamers en misverstanden lijkt het een kwestie van tijd voordat George en Alex achter elkaars bestaan komen en het bedrog van Hetty doorzien. Om de beide heren uit elkaar te houden doet Hetty alsof haar niet -bestaande inwonende moeder tegen de relatie is en kan ze er zo voor zorgen dat ze geen onverwachts bezoek krijgt. Zoals het een klucht betaamt loopt het natuurlijk allemaal anders en ontaardt het in een grote chaos, met hilarische misverstanden, spraakverwarringen en een hele reeks flauwe woordgrapjes.



Eerlijk is eerlijk; de kluchten uit de jaren tachtig kunnen niet helemaal meer mee in de moderne tijd. Sommige grapjes, die toen taboe-doorbrekend waren, zijn nu hooguit als flauwtjes te bestempelen. Het verhaal kent weinig diepgang, maar dat is voor een klucht natuurlijk niet echt belemmerend om er toch van te genieten. Het spel van de acteurs doet niet altijd even naturel aan en sommige truukjes zijn wel heel erg ingestudeerd. Rudi Falkenhagen en Piet Bambergen zijn de echte sterren van het verhaal en voelen elkaar op het toneel prima aan. Het decor doet lekker tuttig aan, maar het is jammer dat de vloer van het toneel hol is, want elke beweging is zeer duidelijk te horen en verstoort soms de conversaties. De beeldkwaliteit is opmerkelijk goed te noemen, er is weinig ruis, maar de kleuren doen wel wat flets aan. De dvd bevat helaas geen extra materiaal.



Privé voor twee is een bijzonder aardige klucht over een ingewikkelde driehoeksverhouding. De bizarre situaties en persoonsverwisselingen zorgen met regelmaat voor de gulle lach, ondanks de leeftijd van het geheel. De release op dvd is wat magertjes, maar kent een vrij aardige beeldkwaliteit, zeker gezien de leeftijd van de registratie. Piet Bambergen en Rudi Falkenhagen tonen in Privé voor twee aan dat het spelen in een klucht een vak apart is. Voor de fans van het genre is het dan ook een ware traktatie dat er steeds meer kluchten op dvd verschijnen.


Label: VideoFilm Express Releasedatum: 31 oktober 2006 Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!