Film: Saw II

Een jongeman wordt wakker in een omgebouwde tandartsstoel, het is duidelijk dat hij pijn lijdt. Hij grijpt om zich heen om vervolgens een klein spiegeltje te pakken dat aan de stoel is bevestigd. Hij ziet zijn bebloede spiegelbeeld, waarna hem opvalt dat er een masker aan zijn keel vast zit. In dit masker zitten verschillende spijkers die op zijn gezicht zijn gericht. Vervolgens flitst naast hem een televisie aan met een ons bekend voorkomend poppenhoofd. "Hello Michael, I want to play a game..." De regels van het spel zijn simpel: wanneer Michael zich lostrekt uit de stoel activeert hij een timer. Als hij niet op tijd het sleuteltje vindt zal het masker in zijn gezicht klappen. Eén probleempje, legt de pop op het scherm uit. Het sleuteltje bevindt zich achter in zijn oogkas, en Michael heeft enkel een mes om de sleutel eruit te snijden.

Jigsaw is terug! De populaire low-budget horrorfilms draaien om suggestie (Blair Witch Project, Open Water) of om het tegenovergestelde. Dit laatste vinden we in het vervolg op Saw terug. Waar deel 1 zich nog inhield (we zágen hem zijn been er niet afzagen!) gaat Saw II all the way. Het verhaal hierboven is het begin van een serie ranzige gebeurtenissen en laat van het subtiele Saw weinig over. Acht vreemden worden in een huis opgesloten, omringd door valstrikken en aanwijzingen waardoor ze het huis levend kunnen verlaten. Om een succesvolle horrorfilm te creëren heb je dan enkel een portie bloed en tevens oerdomme personages nodig.

De personages zijn dus niet al te snugger en het verhaal heeft te kampen met teveel toevalligheden. Als één van de slachtoffers namelijk niet zo slim was geweest om de stenen openhaard te slopen en vervolgens een cassettebandje te vinden waarop de moordenaar zijn spel uitlegt, waren ze waarschijnlijk nooit verder gekomen. Maar laten we niet al te serieus ingaan op een horrorfilm en kijken naar waar Saw goed in is, namelijk vermaken. Het verhaal neemt wederom een aantal wendingen en weet ons tot het allerlaatste moment te verrassen met een sterk einde. De film heeft een aantal aspecten verbeterd ten opzichte van het eerste deel: de acteurs zijn beter, de dialogen zijn sterker en het is duidelijk dat het budget breder was dan voor het eerste deel beschikbaar werd gesteld. Een aardig extraatje is dat één van de slachtoffers ons wel erg bekend voor zou moeten komen. Jigsaw heeft in het huis namelijk de enige overlevende uit het eerste deel opgesloten. Iemand die wij beter kennen als het meisje met de berenval om haar kaken.

Het mag duidelijk zijn dat er een franchise is ontstaan. Saw is de nieuwe Scream; een populaire serie die talloze vervolgen gaat krijgen en over vijf jaar wordt uitgekotst. Maar tot die tijd kunnen we genieten van de zieke spelletjes die Jigsaw met zijn slachtoffers speelt. 2006 Wordt wederom een horrorjaar, met Wolf Creek, The Fog, The Hills Have Eyes, The Grudge 2 en Hostel als 'grote namen'. Maar een underdog als Saw II mag de spits afbijten en is de moeite waard om in de bioscoop te bezichtigen. Misschien laat ik nu mijn voorliefde voor horrorfilms spreken en deze serie films is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar Saw II hakt er letterlijk en figuurlijk flink in.


Label: Independent Films Releasedatum: 5 Januari 2006 Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!