Film: De Griezelbus


Menig kinderdroom valt tegenwoordig in duigen na het zien van een langverwachte boekverfilming. Terwijl Harry Potter er met alle eer vandoor gaat, lijkt Holly- en Nederwood steeds inspiratielozer en valt terug op populaire kinderboeken. De Griezelbus lijkt het meeste op een film die de titel en het uitgangspunt van het boek heeft overgenomen, maar daarnaast geen enkele blijk geeft van herkenning. Maar de Griezelbus is toevallig wel de verfilming waar (naast kinderen) de tieners ook in geïnteresseerd lijken. De populaire boekverfilming naar het boek van Paul van Loon brengt echter niets noemenswaardig naar het grote scherm.


Onnoval is een eenzame jongen die op de basisschool gepest wordt en hopeloos verliefd is op zijn beste vriendinnetje Liselore. Pijnlijk als hij Liselore met Gino ziet zoenen, uitgerekend dé jongen die hij niet kan uitstaan. Hij krijgt een goede tip: Als hij wraak wil nemen hoeft hij alleen een griezelverhaal te schrijven over hoe hij dit zou aanpakken en deze te overhandigen aan de mysterieuze Ferluci. Zo loopt het schoolreisje naar het Griezelpark, met als vervoersmiddel een griezelbus, flink uit de hand.


De film loopt op de klippen door het fantasieloze brein van regisseur Pieter Kuijpers. Een regisseur die juist een aantal potten kan breken, na het fantastische Van God Los en het ondergewaardeerde Off Screen. De film mist de fantasie die Paul van Loon in zijn boeken tot de verbeelding liet spreken. In de boeken waren de korte verhalen tussen het hoofdverhaal het engst, maar wat Kuijpers ons geeft is een geknipt en geplakt monster, een lelijke bus, twee belachelijke kasteelbewoners (met een ondankbaar rolletje voor Angela Schijf) en veel, heel veel rookmachines.


Serge Price en Lisa Smit lijken gelukkig stevig genoeg in hun schoenen te staan om als respectievelijk Onnoval en Liselore de film te dragen. Misschien niet topkwaliteit, maar wel passend in een kinderfilm. Jim van der Panne wekt als Gino juist irritatie op en herinnert ons eraan waarom kinderacteurs niet bekend staan om hun acteerprestaties. Voordat ouders echter de Griezelbus boycotten in de kerstvakantie is er gelukkig een lichtpuntje. Theu Boermans en Sylvia Poorta werken juist wel op de lachspieren als Onnovals ouders, die nooit van opvoeden hebben gehoord. Misschien is het jammer dat kinderen tegenwoordig zo verwend zijn met oogverblindende special effects van Harry Potter. In De Griezelbus missen ze vrijwel telkens doel en laten kinderen met een ontevreden gevoel achter.


Label: Warner Bros Releasedatum: 7 december 2005 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!