Bordspel: De Ontembare Stad
Rechtsboven staat een letter, een A, B of C. Door de kaarten te sorteren op deze letters kun je een extra dimensie aan het spel toevoegen. Eerst mogen dan alleen de gebouwen met een A gebouwd worden, dan B en C pas, wat de vooruitgang simuleert. Voor het spelverloop komt het erop neer dat waardevolle gebouwen pas later in het spel komen. De uitgebreide versie zal dan dus ook een stuk langer duren. Ook kun je nu gebieden en het eventueel daarop staande gebouw veroveren door het te omsingelen. Iets wat je tegenstander je niet in dank zal afnemen! Grootmachten worden ook toegevoegd aan het spel. De speler die als eerste drie gebouwen van één categorie heeft gebouwd, krijgt daarin de grootmacht wat hem extra punten en opbrengsten opleverd, afhankelijk van de categorie waartoe de grootmacht behoord. Uiteraard wisselt de grootmacht van hand, mocht een andere speler meer gebouwen plaatsen.
Dit spel heeft veel verassingen in petto, juist door de invloedkaarten. Deze maken het spel samen met de gebeurtenissen net dat tikje onvoorspelbaarder. Geen handel met je medespelers, maar juist dwarszitten. Niet alleen door ze net de pas af te snijden, maar ook door ze wat pestkaarten toe te spelen. Iets wat bij de uitbreiding Steden En Ridders van Kolonisten uiteraard ook mogelijk is, maar dan in veel mindere mate. Nee, misschien vindt niet elke spellengek deze lichte geluksfactor leuk, voor mij maakt dat juist De Ontembare Stad aangenaam dynamisch.
Uiterlijk valt het spel ook reuze mee, zeker voor een nieuwkomer. Het spelbord is rond, zoals ook bij Charlemagne het geval is, maar die vorm doet voor het spelverloop nauwelijks ter zake. Klein aandachtspuntje zijn de rode vlakjes in de buitenste ring, waar de score wordt bijgehouden. Als je goed kijkt, zie je poortjes waar de rivieren de stad verlaten. Deze hebben geen cijfer in zich staan, de score verspringt als het ware een vakje. Iets wat bij een klein moment onoplettendheid over het hoofd gezien kan worden en je dus te weinig punten krijgt. Het spel is verder kleurrijk, op de achterkantjes van de gebouwenkaartjes na.
Ach. Een kleinigheidje. Net zoals dat de doos geen echte vakken heeft om de speelstukken en kaartjes in te doen, maar de zakjes zijn feitelijk afdoende. Dit spel kan wat mij betreft zeer zeker de concurentie met Kolonisten aangaan. De invloedkaarten geven het spel haar onderscheidend vermogen. Juist het dwarsliggen van je tegenstander maakt dit spel anders. Lekker een juist duur gekocht gebied afpakken of een waardevol gebouw van je tegenstander platbranden, heerlijk! Dat er feitelijk al uitbreidingen in het basisspel zitten, zijn natuurlijk ook pluspunten. Bijzonder is ook dat dit spel ook met twee personen gespeeld kan worden, al zal dat mij na één potje al niet vaak voorkomen, aangezien mijn huisgenoten ook al verknocht zijn...
Uitgever: The Gamemaster.
Adviesprijs: 38,95 euro.
Te koop in de betere speelgoedzaken, of zelfs via de website met studentenkorting.