Interview: Nickelback

Na ons gesprek een jaar geleden zou Nickelback nog optreden in Groot Brittannië en Ierland, om vervolgens weer naar huis te gaan. Ik kon me goed voorstellen dat ze niet meteen de studio in wilden duiken en dat klopt. "We hebben niet zo heel veel gedaan in het begin. Toen we thuiskwamen, was het eerst een tijdje lekker rustig. Het was zo lekker om weer eens thuis te zijn na zo'n lange periode van touren. Bovendien zat er gezinsuitbreiding aan te komen, vlak voordat we weer de studio in gingen werd mijn tweede dochtertje geboren. Ik weet dus hoe het werkt inmiddels, maar we houden het bij twee hoor!"

Een veelgestelde vraag, aldus Mike, is of Nickelback tijdens de opnames van het nieuwe album 'The Long Road' last hadden van druk. Het vorige album 'Silver Side Up' was immers behoorlijk succesvol. Het antwoord van Mike is simpel, juist niet! "Dat vragen zoveel mensen ons, maar het opvolgen van een succesvol album brengt geen druk. Eerder zelfvertrouwen! Je hebt kort ervoor bewezen dat je een succesvol album kunt maken, succesvolle nummers in je repertoire hebt, dan ben je geen one hit wonder. Ik denk maar zo, als iets echt heel slecht is, dan kopen miljoenen mensen het niet. Als het echt shit is, komen mensen daar al snel achter."

Geen druk van de platenmaatschappij?

"Absoluut niet, ze zijn geweldig. Al vanaf het vroege begin zeggen ze precies hetzelfde. Ook voordat we bekend waren. Ze zeiden altijd: "Ga de studio in, maak het beste album dat je kunt maken en maak je niet druk om de rest. Dat komt allemaal in orde." Niet alle platenmaatschappijen zijn hetzelfde, ik kan me namelijk prima voorstellen dat het label heel graag goed verdient aan het volgende album. Dat bevestigt ook Mike: "Ja, dat is de mentaliteit bij sommige grotere labels. Ze leven niet altijd mee met je carrière. Gaat het minder met je? Dan zoeken ze wel iemand die het wel goed doet op dit moment. Of ze zijn degenen die je zeggen dat je dik bent, dat je haar te lang is, dat je er slecht uitziet. "Wij kunnen je zo niet marketen, je bent ons produkt! Stop met eten, ga onder de zonnebank!" Ik heb het vaak genoeg gehoord van kennissen en vrienden in de muziekwereld. Wij hebben die shit niet en dat is gewoon geweldig."

"Bovendien heb je al genoeg stress van jezelf. Het laatste wat je dan kunt gebruiken is mensen uit je eigen team die op je huid zitten. Ik heb die houding ook nooit begrepen, maar ik weet dat het er is. Erg jammer."

Op het moment dat Nickelback de studio ingaat om een nieuw album op te nemen, zou je je kunnen voorstellen dat ze zich afsluiten voor invloeden van buitenaf. Niets is minder waar. "Ik luister nog evenveel naar muziek, naar dezelfde muziek ook, maar wel op een andere manier. Ik herken bepaalde songwriter tools die mensen gebruiken of ik herken de gedachte die achter een nummer zit. Allerlei dingen met betrekking tot de productie; de zang, de teksten, dat allemaal hoor ik anders en beter als we in de studio zitten. Hoe de bassist op de beat speelt, hoe het bassdrum patroon loopt, dat valt me meer op. Je muzikaliteit is op z'n scherpst als je bezig bent met opnemen, je hoort iedere tik op de hi-hat."

"Qua muziek luister ik naar van alles. Bob Marley, de nieuwe Evanescence, Abba! Ik luisterde heel veel Abba toen we aan het opnemen waren. Ik vind dat gewoon de meest fantastische muziek van die tijd. Geniaal gewoon!"

Inspiratie tijdens de opnames komt uit allerlei hoeken. Niet alleen muzikaal, maar ook dichtbij huis zijn genoeg inspirerende factoren. "Je hebt gewoon inspiratie nodig, het bevordert het creatieve proces. Dat komt overal vandaan, de band kan zichzelf bijvoorbeeld inspireren. Het succes dat je hebt, de ontdekkingen die je als band gaandeweg doet, dat moedigt je aan. Ook andere dingen zoals mijn familie kunnen een enorme inspiratie zijn. Dat is ook niet zo raar, want het leven dat we nu hebben is vanwege wat ik doe. Zonder de mensen die onze muziek kiezen had ik misschien mijn vrouw nooit ontmoet, want die heb ik ontmoet bij een optreden van een vriend van me. Dan had ik misschien niet twee prachtige dochters gehad. Mijn hele leven is zoals het is dankzij muziek en dat kan enorm inspirerend zijn!"