Interview: Nickelback

Een vraag die ik voor iemand anders stelde, was dat de Canadese muziekindustrie soms raar in elkaar lijkt te zitten. Bands als Our Lady Peace en The Tragically Hip doen het in Canada uitstekend, maar daarbuiten niet zo en voor bands als Sum 41 en Nickelback lijkt soms het omgekeerde te gelden. Mike ziet dat verband niet zo. "Wij zijn aardig populair buiten Canada, verkopen veel platen in Europa, toch was ons vorige album acht keer platina in Canada. Het nieuwe album is drie keer platina in Canada terwijl we in Europa de platina status nog moeten bereiken. Ik denk wel dat ik begrijp waar op gedoeld wordt, maar dat heeft meer met timing te maken denk ik."

"Our Lady Peace werd gigantisch groot in Canada, dat vloeide uit en nu is het nagenoeg weg, overal! Ze zijn geen fenomeen meer in Canada, eigenlijk nergens. Hun groeicurve heeft zijn piek bereikt en ebt nu langzaam weg. Dat geldt denk ik ook voor The Tragically Hip, hoewel die altijd nog een trouwe basis hebben in Canada. Ze verkopen toch 300.000 exemplaren van een album, een paar keer platina. Het is niet meer wat het vroeger was in ieder geval, ik weet helemaal niet hoe dat overzees ligt. Ik weet dat ze nooit echt zijn doorgebroken in de Verenigde Staten of Europa maar daar weet ik niet zoveel concreets over te melden."

"Dat gaan wij ook krijgen hoor, dat het gewoon niet meer lukt. Daar kun je niet tegen vechten, dan moet je gewoon gaan. Je kunt doen wat je wil, maar als het je tijd is, is het je tijd. Zo makkelijk is het."

Ik vroeg Mike naar eventuele plannen voor een nieuwe DVD, plannen op samenwerkingsgebied, maar die plannen zijn er vooralsnog niet echt. Over een nieuwe DVD wordt gesproken, maar de meeste plannen zijn allemaal korte termijn. Het lange termijn denken is een beetje verdwenen, met de malaise in de muziekbranche als grootste oorzaak. "Er worden steeds minder CD's verkocht, er wordt steeds meer gedownload. Dat is ook gewoon begrijpelijk, als je ziet wat CD's kosten. Ik ben muzikant en ik moet er m'n brood mee verdienen, maar de prijzen van CD's over het algemeen zijn belachelijk! Wij als kopers van CD's worden al jaren voor de gek gehouden. Nu heeft Vivendi (Vivendi Universal, waar de Universal Music Group deel van uitmaakt, red.) aangekondigd dat ze volgend jaar 30% minder titels gaan uitbrengen. Dat vind ik prachtig, want het is de eerste stap richting toegeven dat er in de branche veel fout heeft gezeten en nog steeds zit. Het is niet goed voor de korte termijn, want er komt minder aanbod, maar hopelijk is het het begin van een aantal belangrijke veranderingen in de branche."

"Je vertelde me dat mensen van FOK! als vrijwilliger werken. Veel mensen die voor de media werken, vooral in de muziekbranche, doen het enkel en alleen om de rekeningen te betalen. Sommigen zijn lang niet meer zo geïnteresseerd in muziek dan ze misschien ooit waren en dat is jammer. Het enthousiasme zou wat meer terug moeten komen. Er zijn nog steeds wel ontzettend veel mensen die in de branche werken en echt ontzettende fans zijn van muziek, dat is geweldig. Helaas zijn er ook mensen die het niet zoveel interesseert. Die zien muziek als het zoveelste produkt dat verkocht moet worden."

Korte termijn plannen dus, hoe ziet de toekomst van Nickelback eruit?

"In de Verenigde Staten treden we voorlopig niet op, omdat het daar wel erg slecht gaat. Er worden nauwelijks nog concertkaarten verkocht. Als je ziet dat zelfs de combinatie Korn en Limp Bizkit, twee grote namen, in kleinere zalen gaat spelen omdat ze anders niet vol raken, dan zit er toch iets niet goed? Wat wij dan ook doen is eerst de feestdagen lekker thuis doorbrengen bij onze families. Daarna gaan we touren door Canada, dat loopt zo goed dat we de tour hebben moeten verlengen van vier naar acht weken! Daarna willen we heel graag naar Australië en Japan en dan is het alweer zomer. Hopelijk kunnen we dan hier weer wat festivals doen, maar dat is allemaal nog niet definitief. Misschien tot de zomer dus!"