PGA TOUR 2K21

2K Games is druk bezig om games te maken van andere sporten dan alleen NBA en WWE. Ze zijn aan de slag gegaan met een licentie van NFL, en ook de golfsport krijgt er een simulatie-game bij. PGA TOUR 2K21 wordt gemaakt door HB Studios, makers van onder andere de The Golf Club. Ze weten dus wel hoe ze een balletje moeten slaan.

Ik weet dat dan weer niet, dus het is maar goed dat er ook een trainingsmodus in de demo van PGA TOUR 2K21 zit. Je leert er eerst hoe je een swing moet maken. Er is een power-meter onderin zichtbaar. Als jij een bepaalde club kiest dan kun je daar een afstand mee overbruggen. Door je doel te verplaatsen verplaats je ook de nodige kracht op de power-meter. Daarna is het een kwestie van een rechte slag kunnen maken met je analoge stick. Als je dat niet doet, zal de bal ook afzwaaien of minder ver komen omdat je slag naar voren toe niet netjes was. Alles is te zien in een cirkel, waarin je actie met de analoge stick getekend wordt.

PGA TOUR 2K21 - Swing (Foto: 2K Games)

Er zijn ook tutorials om te leren hoe je de green moet lezen als je daar eenmaal bent. Je zult rekening moeten houden met aflopende en oplopende stukken. De windrichting heeft een stuk minder invloed op de bal, want je blijft laag, het is niet dat er iemand met een föhn de loop van je golfbal dwarszit. De putt-previewknop laat zien wat er kan gebeuren als je een perfect putt zou slaan. Het zegt niet hoe die eruit ziet: je ziet dus niet hoe je krachtmeter moet staan of naar welk punt je moet slaan om met succes te putten. Je ziet wel dat de bal wat afbuigt, wat je dus een goede hint geeft hoe de green afloopt.

Welke soorten clubs er zijn, welke type slagen, hoe je een bepaalde spin aan de bal geeft, en andere meer geavanceerde golftechnieken worden uitgelegd in weer andere trainingshoofdstukken. Wil je gewoon bijvoorbeeld je swing of putten oefenen, dan kan dat ook. Dan blijf je steeds weer herstarten in een andere situatie. Wat ik een beetje jammer vond was dat als je mist, het spel gewoon doorgaat. Je kunt niet herstarten om zo echt te leren hoe je de bal wel in een keer in de hole kon krijgen.

PGA TOUR 2K21 - Putting (Foto: 2K Games)

In PGA TOUR 2K21 is alles verbonden met MyPlayer. Je speelt er de carrière-modus mee, gaat er online mee in toernooien spelen en wordt lid van online clubs om andere spelers uit te dagen. Je kunt je virtuele golfer natuurlijk helemaal aanpassen qua uiterlijk. Met het prijzengeld kun je hem of haar ook aankleden van kop tot teen: hoofddeksels, brillen, kleding, horloges en andere accessoires en schoenen. Veel bekende merken, zoals adidas, Polo Ralph Lauren, Malbon Golf, Callaway Golf, Bridgestone Golf en TaylorMade Golf, maar ook natuurlijk wat creatieve vrijheden zijn er te koop in de in-game shop. Spelers kunnen met hun verdiende in-game geld spullen kopen of bepaalde items winnen in de Career-mode.

Er zijn ook golfclubs te verdienen en te kopen. Je kunt jezelf dus uitrusten met een hele dure set als je wil (en ze ook verdient). Heb je een club gekocht waarmee je een betere afstand kan slaan, dan ben je er nog niet. Het is wel oppassen, want de betere clubs zijn moeilijker te gebruiken, ze zijn wat minder vergevingsgezind als je swing niet perfect is.

In die Career Mode van PGA TOUR 2K21 volg je het pad van jouw MyPlayer vanaf het begin waarbij je naam probeert te maken tijdens de Korn Ferry Tour, tot aan de finale tegen coveratleet Justin Thomas in de FedExCup. Je komt onderweg twaalf rivalen tegen, allemaal bekende pro’s die je moet verslaan. In de game zijn 15 officiële golfbanen nagemaakt door drones te gebruiken. Deze hebben alle contouren en hoogteverschillen in kaart gebracht zodat de ontwerpers van het spel alle data konden verwerken in de game. Ook enkele clubhuizen zijn nagemaakt, zoals East Lake Golf Club.

PGA TOUR 2K21 - Customization (Foto: 2K Games)

In PGA TOUR 2K21 heb je sponsoren waarmee je contracten aan kunt gaan. Wanneer je met een sponsor werkt krijg je drie uitdagingen die je moet doen binnen de looptijd van het contract. Lukt een uitdaging dan krijg je daar Sponsor Points voor. Hiermee bouw je je relatie uit, voor wat lastigere uitdagingen voor betere rewards, of kun je overstappen naar een betere sponsor voor weer andere en vaak betere rewards.

Je hoort niet alleen de vogeltjes fluiten of het publiek ohhhh roepen. Rich Beem en Luke Elvy praten alles aan elkaar. Luke Elvy is al bijna 20 jaar verslaggever van vooral golf en Rich Beem is drievoudig PGA TOUR-kampioen. Hoewel zij jouw betere momenten zeker zullen bespreken gaan ze je bekritiseren voor je mindere acties. Dat was wel te horen tijdens mijn eerste stappen op de green in de Korn Ferry Tour. Daar merkte ik dat ik nog heel wat te oefenen had voordat ik in de PGA Tour kan meedoen. Dit is toch heel wat anders dan bijvoorbeeld Everybody’s Golf van Sony, dat arcade-gameplay heeft.

PGA TOUR 2K21 - Course Editor (Foto: 2K Games)

Ik ben een beginner als het gaat om golf en alle technieken die daarbij komen kijken. PGA TOUR 2K21 heeft heel wat trainingsmogelijkheden om te zorgen dat ik het idee krijg dat ik voortgang boek. Ik ben in de demo een uurtje of drie gestopt om op de laatste toernooipoging toch vaker een birdie of par te slaan dan de double bogeys die ik de eerste poging op de virtuele golfbaan sloeg. Kortom, ik kreeg daadwerkelijk de slag te pakken. Een succesvolle carrière-modus wordt nog best een uitdaging, maar 21 augustus kan ik dat proberen. Dan komt PGA TOUR 2K21 uit op PlayStation 4, Xbox One, pc, Nintendo Switch en Google Stadia.