Party op Nintendo Switch

3. Super Smash Bros Ultimate


De een vind het een port van de laatste Wii U-versie, de ander een compleet nieuwe game. Hoe je het wendt of keert, Super  Smash  Bros  Ultimate is straks mee te nemen en overal te spelen. Op het oog is er niet heel veel veranderd, maar na een Nintendo Direct waarin zo ongeveer een half uur over de veranderingen per vechter werd ingegaan wordt het duidelijk dat er vooral onder de motorkap van alles aangepast is. Veranderingen in speciale bewegingen, met daarbijbehorende balansveranderingen zodat het nog wel een eerlijke strijd betreft.

Voor wie nog nooit een Smash Bros gespeeld heeft een korte uitleg. Je kiest een vechter en je gaat in een erg dynamische 2D-arena andere tegenstanders te lijf. Er kunnen maximaal vier spelers in de arena. Ondertussen vallen er soms items die je als vechter weer kunt gebruiken. Een zwaardje of een Pokemon bijvoorbeeld. De bedoeling is niet om een levensmeter naar nul te brengen, maar elkaar van het slagveld te slaan. Iedere speler begint met 0%. Als je gemept wordt komen daar procenten bij. Hoe hoger je procentueel zit, hoe groter de kans is dat je met een knal het scherm uit wordt geslagen. Wie de meeste KO's maakt, die wint de pot.

Super Smash Bros. Ultimate - Battle (Foto: Nintendo)

Dat klinkt chaotisch, en dat is Super  Smash  Bros  Ultimate dan ook. Tof is ook dat er voor iedereen wel een bijpassende vechtersbaas te vinden is. Is het niet om techniek, dan wel omdat je dat personage erg leuk vindt. Zo heb ik nog steeds een zwak voor Kirby, maar ik win tenminste wel met Bayonetta. Allerlei franchises worden erbij gehaald. De meeste zijn bekende en minder bekende Nintendo-figuren, maar je kunt ook kiezen uit bijvoorbeeld Ryu uit Street Fighter of Mega Man.

Elke vechter die ooit aanwezig in een eerder deel is geweest is nu weer van de party. Dat betekent ook dat Snake uit Metal Gear er weer is, iemand die werd gemist in de Wii U-versie. Zelda heeft een verandering ondergaan en is dit keer vooral een ranged magier, in plaats van de zwaardvechterster die ze eerder was. Nieuw is Ridley, de gevleugelde tegenstander van Samus Aran uit Metroid. Een ander nieuw gezicht is Inkling, compleet met verfroller. Sommige mensen kunnen het alleen nog niet verkroppen dat Waluigi niet te vinden is. Nu ben ik er bijna zeker van dat de aangekondigde personages nog lang niet compleet zijn, dus we wachten rustig af.

Super Smash Bros. Ultimate - Inkling (Foto: Nintendo)

Super  Smash  Bros  Ultimate speelt weer als vertrouwd. Ik bak er nog steeds niets van met de Ice Climbers, maar geef me Bayonetta en ik maak weer een grotere kans om te winnen. Maar boven alles is het intens, lol, chaos, geschreeuw en "nog een potje, dit keer win ik wel". Kortom, port of niet, Super  Smash  Bros  Ultimate is een gegarandeerde hit, dit keer ook te spelen op vakantie of in de pauze op school of op het werk. Nu nog even de nieuwe Amibo's op de kop tikken en wachten op 7 december, dan is de game uit op Nintendo Switch.