Party op Nintendo Switch

4. Super Mario Party


De ultieme partygame-reeks is natuurlijk Mario Party. Deze komt 5 oktober naar Nintendo Switch. Er zijn 80 minigames bedacht, de een nog chaotischer dan de ander. Zo moet je in een minigame al rennend obstakels vermijden terwijl er hordes meppende broozers achter jullie aanrennen. Je kunt elkaar vertragen, zodat je tegenstander achter op komt en uiteindelijk uit het veld geslagen wordt. In weer een andere minigame moeten de spelers met de Joy-Cons net doen of ze fietsen, terwijl ze op het het scherm traag vooruit gaan op een kleuterfietsje. Wie er het eerst over de finish is, wint. Een andere grappige minigame is een fotowedstrijd. Je staat met z'n vieren in een arena waar een aantal fototoestellen omheen staan. Telkens komt er een Koopa om ergens een foto te nemen. Jullie moeten strijden om het meest prominent op de foto te komen door elkaar weg te duwen om vooraan te staan. Wie dat het vaakst lukt, wint de minigame.

Super Mario Party - Photo Game (Foto: Nintendo)

In Super  Mario  Party zijn er meer stragische elementen op de spelborden te vinden. De belangrijkste toevoeging zit 'm in de dobbelsteen. Elk personage heeft een eigen specifieke dobbelsteen gekregen, maar mag ook per beurt kiezen voor een standaard dobbelsteen. Hierdoor kun je wat strategie stoppen in het voortbewegen over het veld. Bowser heeft bijvoorbeeld een risicovolle dobbelsteen. Hij heeft meer kans op hoge ogen, tot een 9 toe. Maar aan de andere kant heeft hij ook een dobbelsteenzijde die je 3 muntjes laat verliezen zonder maar een stap te mogen verzetten. Prinses Peach heeft een redelijk veilige dobbelsteen, alleen maar zijdes met drieen en vieren.

Op het speelbord verschijnen soms andere Mario-personages, in onze demo was dat Daisy. Daar kun je muntjes ruilen tegen sterren, en krijg je nog een extra dobbelsteen erbij die je misschien weer andere voordelen tijdens het gooien opleveren. Het speelveld in kwestie was dit keer van King Bob-omb. Als je op sommige vakjes van het speelbord terechtkomt, verschijnt er een dobbelsteen boven je hoofd. Dan moet je springen en zo de dobbelstaan te laten stoppen op een zijde. Het getal wat je springt gaat van een teller af. Gaat de teller op nul, dan ontploft King Bom-omb. Wat er precies gebeurt weten we niet, want de dobbelsteen was te vriendelijk en gaf lage cijfers.

Super Mario Party - Tricycle (Foto: Nintendo)

Mocht je twee Switches bij elkaar kunnen sprokkelen dan is er een nieuwe spelmodus met andere minigames. In de demo kon je op elke Switch uit verschillende arenas met obstakels kiezen. Leg je de twee schermen tegen elkaar en je swiped van de een naar de ander, dan worden ze magisch verbonden en vormen ze een arena. Je kunt ze heel saai gelijk tegen elkaar zetten, maar ook bijvoorbeeld de Switches in een T-vorm leggen. Of ze maar een centimeter elkaar laten raken, zodat je een trechter in de samengestelde arena krijgt. Je ziet het speelveld van bovenaf en de bedoeling is om in twee teams elkaar te lijf te gaan in tankjes. Als je tegen een obstakel schiet kaatst de kogel nog eenmaal verder. Welk team de meeste kills maakt wint de pot en eeuwige roem.

Er is een online spelmodus, maar daar wilde Nintendo nog niet veel over kwijt. Je gaat in ieder geval vijf minigames achter elkaar spelen. Eerlijk gezegd boeit me die ook minder, want een Mario Party speel je thuis op de bank, met elkaar en daarmee ook tegen elkaar. Super  Mario Party voor Switch belooft weer hilarische games, veel beweging door de Joy-Con-besturing. Vast en zeker de partygame voor de herfst.