Citadel: Forged With Fire

Toen ik de bèta van Citadel: Forged with Fire ging spelen, had ik geen idee dat het een survival game is. Dat was een harde gewaarwording. Citadel heeft veel moois te bieden, zodra je doorhebt hoe het spelletje werkt.

Het is moeilijk om Citadel te beoordelen, omdat er steeds updates worden uitgerold. Alle negatieve zaken die je nu leest kunnen reeds gepatcht zijn. Er zijn natuurlijk bugs te vinden in de game, maar het is goed te spelen en de richting die Canadese ontwikkelaar Blue Isle Studios wil inslaan is duidelijk.

Instellingen
Opmerkelijk genoeg heb je niet veel opties om je personage aan te passen. Vier verschillende hoofden, vier haarstijlen en de keuze voor een bijzondere huidskleur en bijpassende nagels en dat is het grotendeels. Dit wordt ongetwijfeld in de loop van de tijd uitgebreid. Je kan Citadel spelen met een controller, maar dat is mij niet gelukt. FOK!ker trigo lukte dit wel, dus de fout ligt ongetwijfeld bij mij. Ook kan je kiezen of je een FPS gezichtspunt neemt of een derdepersoons, zoals in de meeste andere MMORPG’s. Ik ben meermaals doodgegaan door een aanval in mijn rug van een sprite of een wild zwijn. Als je net begint zijn twee klappen genoeg om te sterven. Daarom raad ik iedereen aan om vooral in derdepersoons perspectief te beginnen.

Citadel: Forged With Fire - Personage

MMO of niet
De serverlijst is erg lang, omdat iedereen zijn eigen server kan opzetten. Aan het begin van de bèta konden er maximaal 40 gamers op een server, om lag en crashen te voorkomen. Dat is nu reeds opgerekt naar 100. Er is discussie of Citadel wel een MMO genoemd kan worden met deze grootte van de servers. Sommige ontwikkelaars op Reddit hebben verklaard dat het niet hun doel is om een MMO te maken en dat de tag verkeerd staat bij Steam. Op hun Facebook wordt Citadel beschreven als een massive online sandbox RPG en dat schept ook verwarring.

Eigen server
Het opzetten van een eigen server geeft je veel mogelijkheden. Je kan instellen of deze PvE of PvP is, hoeveel spelers er op mogen, de hoeveelheid xp die je krijgt, de gewichtslimiet van je inventaris opheffen, multipliers voor magie, pantser en schade instellen en veel meer. Gelukkig kun je alles steeds weer aanpassen als je toch niet tevreden bent.

De wereld
Citadel heeft een erg mooie wereld en prachtige vergezichten, maar de animaties zijn niet allemaal af. In het begin waren er veel pop ins en bleken objecten in de verte er iets dichterbij toch niet te zijn. Dit is reeds gepatcht. Door de map verspreid staan hoge torens met bovenin een gloeiende bol. Als je deze aanraakt dan ontsluit je een snelreisoptie naar dit punt. Er zijn ook monolieten te vinden op de kaart. Deze geven je een tijdelijke buff. Er is geen echte muziek te horen, maar af en toe zijn er ambient klanken. Ook zijn de bossen dichtbevolkt, maar niet vol met geluid. Dit is waarschijnlijk gedaan om het makkelijker te maken om dieren te horen. De voetstappen van een zwijn zijn goed te horen, maar vliegende beesten zijn muisstil en even dodelijk. De enige dieren die mij nooit hebben aangevallen zijn hazen.

Citadel: Forged With Fire - Tip

Framerate
Al deze pracht en praal komt met een hoge prijs. Citadel geeft je te allen tijde de framerate weer en deze zakt weleens naar de 16 fps. Ook op een eigen server, waar ik rondstruinde als enige speler, haalde ik vaak maar 22 fps gemiddeld met een lag van maximaal 2 ms. Door alle grafische instellingen op low te zetten kreeg ik het omhoog naar 31 fps gemiddeld, maar dat is ook niet denderend. Je kan op lage settings wel makkelijker resources vinden, omdat gras en bloemen niet worden gerenderd, maar toch.

Zoek het uit
Bij het opstarten van je eerste game weet je meteen waarom de game Forged with Fire als ondertitel heeft: je trekt je armen uit een ketel vol gloeiende lava. Vervolgens trek je de wereld in. Er zijn vier tips te vinden in het begin gebied en daar moet je het mee doen. Als je in derdepersoonsperspectief rondloopt, dan geeft Citadel af en toe nog een tip, maar gamers in de eerstepersoon moeten alles zelf uitzoeken. Er is dus (nog) geen tutorial en ook (nog) geen verhaal. Je maakt je eigen game en stelt je eigen doelen. Je kan springen, sluipen, rennen en zwemmen. Met behulp van speciale drankjes kun je ook vliegen. Er is geen uithoudingsvermogen-meter, dus je kunt zo lang rennen als je wilt. Ik had zo’n stamina meter wel verwacht, omdat er wel slijtage is op wapens, kleding en gebouwen. Deze moet je dus steeds repareren of vervangen anders verdwijnen ze. Voor alles wat je doet krijg je xp en zo word je dus snel sterker. Bloemetjes plukken, gebieden ontdekken of dieren doden, alles levert je iets op.

Citadel: Forged With Fire - Menu

Menu
Het in game menu is handig. Je kan hier alles vinden en ook anderen van hieruit aanspreken of meteen zoeken naar een groep om mee op te trekken. Hier kun je toverspreuken leren, als je genoeg levels hebt, en spullen maken, als je genoeg grondstoffen hebt. Toverspreuken horen grotendeels bij een specifiek type wapen. Na deze geleerd te hebben, moet je ze wel handmatig binden aan je wapen. Om spullen te fabriceren heb je verschillende onderdelen nodig. In één oogopslag kun je zien wat je nodig hebt en in de begeleidende tekst zijn hints verborgen waar je ieder onderdeel kunt vinden.