Citadel: Forged With Fire

 

Als je doodgaat, wat uiteraard gaat gebeuren, dan ben je alles in je inventaris kwijt. Je hebt twee slots waar je spullen kunt zetten die je houdt na je dood. Dat zijn meteen je sneltoetsen en daar zetten spelers doorgaans hun gezondheids- en mana-drankjes. Je houdt je hoed, maar alle kleding die je draagt ben je ook kwijt. Na je dood krijg je de optie waar je wilt terugkomen: in een van de drie startpunten of in je eigen huis.

Citadel: Forged With Fire - Gezichtspunt

Je huis
Het is zaak om zo snel mogelijk een huis te bouwen. Dat doe je door ergens iets te bouwen en
daar je troon neer te zetten om het te claimen. Het bouw-systeem is even wennen, want er is geen uitleg. Zodra je het doorhebt, gaat bouwen snel en soepel (zolang je voldoende spullen hebt). In je huis kun je een spawn stone plaatsen, zodat je er meteen terug kunt komen als je overlijdt. Je kan heel veel doen met je huis, dat je helemaal kunt uitbouwen tot een waar kasteel. Extra verdiepingen, ramen, maar ook tierlantijntjes,  zoals schilderijen aan de muur, vlaggen en trofeeën kun je er kwijt. Er is vorige week een update verschenen met meer opfleur-mogelijkheden voor de huismussen. Natuurlijk is er ook veel praktisch aan het hebben van een huis. Je kan er werkbanken plaatsen voor lastige grondstoffen en ingewikkelde spullen. Hier maak je dus je goede pantser en je vette wapens. Het belangrijkste in je huis is een kist waar je al je spullen kwijt kan. Na een rooftocht dump je daar alles. Nee, gewoon alles. Als je opeens doodgaat, dan ben je niet al teveel kwijt. Dit is geen waterdichte methode, want iedere andere speler kan jouw kist openmaken. Voordat ze zoiets flikken hebben ze waarschijnlijk eerst je troon gesloopt, zodat je jouw huis kwijt bent. Op een PvE-server zit je redelijk veilig, maar PvP-servers zijn notoir. Daar wordt ieder gebouw gesloopt, hoe goed het ook beschermd is. Ontwikkelaar Blue Isle komt de gamers tegemoet door je gevechtskoepels (turrets), magische bescherming (shields en wards) en meer speeltuig te laten maken. Helaas draaien al deze hulpmiddelen op mana die je zelf moet toevoegen. Natuurlijk kun je ook een mana generator bouwen, die dat voor je doet.

Citadel: Forged With Fire - Huis inrichten

Verzamelen
In Citadel moet je veel verzamelen om iets te kunnen maken. Gelukkig is er overal genoeg te vinden, maar je moet wel goed om je heen blijven kijken. Je kan al rennend dingen oppakken, wat je ook goed kunt gebruiken als je wordt achtervolgd. Terwijl je wegrent voor een bloodorc kun je crowberry oppakken en eten om je gezondheid een beetje op te krikken. Rennen voor een Orc of een zwijn is geen probleem. Rennen voor een draak ga je niet redden. Je kan een potion maken voor extra snelheid of gewoon sterk genoeg zijn om die draak te verslaan of er voor zorgen dat de draak je niet ziet. Steeds grondstoffen zoeken is irritant, maar de Extract-toverspreuk vanaf level 5 helpt je onvoorstelbaar veel. Je trekt alle belangrijke zaken uit bijvoorbeeld een boom, incluis crowberry’s en kan dus bouwen en health potions maken. Uiteindelijk verdwijnt de boom. Dit maakt het een ideale techniek in de buurt van je huisje. Je maakt ruimte voor je huis en hebt meteen grondstoffen om te bouwen.

Samenwerken
Samenwerken is erg belangrijk in Citadel. Je komt er op ieder gebied een stuk verder mee. Je kan verdelen wie welke grondstoffen maakt en daar dus ook vaardigheidspunten in investeert, samen in een gilde (die heten House in Citadel) gaan zitten, samen op jacht gaan en samen de grotten (dungeons) verkennen. Omdat alle gebouwen onderhouden moeten worden, is het moeilijk om een groot huis in je eentje in stand te houden. Met een paar anderen is dit kinderspel. Natuurlijk kun je dit irritante verval ook uitzetten, als je jouw eigen server opzet. Als je echt Citadel wilt spelen zoals het bedoeld is, dan speel je op een PvE-server. Als je een bizarre vorm van Dark Souls wilt ervaren, probeer dan maar een uur te overleven op een PvP-server. PvP servers zijn zogenoemd salty: er heerst een negatieve sfeer. Spelers maken alles van anderen stuk en er valt niets te bouwen. PvE is de enige plek waar je van Citadel kunt genieten.

Dieren temmen
Je kunt dieren eerst rustig maken met toverspreuk en dan kun je ze temmen. Vervolgens zijn ze een uur je huisdier. Met een scroll kun je die tijd verlengen tot vier uur. Je kan ze niet alleen een naam geven, maar ook jouw spullen laten dragen. Verder kun je ze mee laten lopen terwijl ze jou verdedigen of helen of ze juist stil laten staan terwijl ze vechten of verdedigen. Dit is heel handig als je extra verdedigingsmechanismen wilt voor je huis of kasteel. Je kan zoveel dieren temmen als je wilt. De scrolls om ze langer bij je te houden zijn erg goedkoop om te maken, dus een leger van dieren kost je gewoon wat planning. Er is een submenu speciaal voor al je dieren, waar ook de tijden duidelijk zijn aangegeven. Helaas is de AI van de dieren nog niet tip top. Je kan niet door ze heen lopen, maar ze gaan ook geen stapje opzij als jij er langs moet. Dat was erg vervelend toen mijn konijn voor de ingang van mijn huis bleef zitten.

Vliegen
Voor velen is het vliegen op de bezemsteel de voornaamste reden om Citadel uit te proberen. Je kunt redelijk snel een bezemsteel maken en dus veel sneller reizen. Ook kun je vanaf je bezem dieren en anderen onder vuur nemen. Dit maakt de jacht veel relaxter en helpt erg met het verzamelen van grondstoffen. Je kan ook een draak temmen en er een zadel op zetten. Dan kun je met je draak de wereld in. Let er wel op hoelang je draak nog vriendelijk tegen je is. 

Bugs
Er zijn zelden bèta’s zonder bugs en Citadel gaat ook niet vrijuit. De meest storende is de lage framerate, maar daar wordt aan gewerkt. Ook wilde mijn paard mij niet volgen, maar alle andere huisdieren waren wel braaf. Soms knal je uit een menu als je iets aan het maken bent, zoals leer. Dit zijn allemaal redelijk kleine zaken. Citadel is erg vermakelijk en is nu in early access op Steam. Citadel: Forged with Fire komt later ook naar PlayStation 4 en Xbox One.