The Legend of Zelda: Breath of the Wild

 

Vrijheid heeft Link ook als het op vechten aan komt. Natuurlijk heeft hij een zwaard, maar hij kan ook andere wapens gebruiken. Knotsen, speren, toortsen: alles kun je afpakken van je vijanden. Als zij hun eigen wapen door en welgemikte aanval laten vallen kun je het snel oppakken. Er is wel een limiet aan hoeveel wapens je kunt dragen, zodat je geen wandelende wapengroothandel wordt. Wapens hebben nu ook een houdbaarheid, dus als je een wapen te vaak gebruikt gaat het stuk en zul je opnieuw naar een wapen moeten zoeken. Iets zegt ons dat het master sword geen houdbaarheid heeft, maar die was in de eerste uren niet te vinden.

The Legend of Zelda: Breath of The Wild

Elk wapen kun je opladen voordat je aanvalt. Zo zul je met een zwaard de kenmerkende spinning attack doen. Laad je een aanval met een speer op, dan prik je meerdere keren met kracht in je vijand. Natuurlijk heeft Link nog pijl en boog. Er zijn weer verschillende soorten pijlen. Zo vond ik al vuur-, ijs- en bommenpijlen. Maar je kunt ook creatiever te werk gaan. Zo hangt er een brandende toorts in een vijandelijk kamp. En juist daar zetten ze hun voorraad buskruit neer. Pijl en boog in de aanslag, mik op het touw van de toorts. Een tip: wel op een veilige afstand graag.

Onderweg zie je allerlei van dit soort mogelijkheden. Een ander open kamp is omgeven door dor gras. Er waait een stevige wind. Ik zie een kampvuurtje ergens en pak een toorts om het dorre gras in de fik te steken. Zelf klauter ik op een rots en kijk toe hoe de Bokoblin verbranden. Niet veel later kan ik ongestoord de schatkisten in dat kamp open maken, zonder zelf een vinger naar de vijand te hebben uitgestoken. Bommen werken nu ook anders. Ze zijn op cooldown, maar je kunt ze gooien of neerleggen zoals gewoonlijk, maar ook rollen is een mogelijkheid, zodat je nietsvermoedende Bokoblins onder aan een heuvel kunt trakteren op een welgemikte bom. Af laten gaan kan op commando.

The Legend of Zelda: Breath of The Wild

De omgeving in The Legend of Zelda: Breath of the Wild kan je helpen, maar ook tegenwerken. Een stukje van de regio is ijskoud, dus als je daar heen wilt, zul je jezelf moeten voorbereiden. Op je scherm word je op de hoogte gehouden of je iets tegen de kou of tegen de hitte moet doen, er staat een handig temperatuurmetertje. Is het koud, dan heb je vier mogelijkheden. Warme kleding aandoen is de gemakkelijkste, maar dat moet je wel hebben. Ook kleding heeft een houdbaarheid, dus als je te vaak geraakt wordt verlies je je bescherming tegen de kou en zul je levenshartjes gaan verliezen. Een tweede is een toorts bij je houden. Dat werkt totdat je dat ding wegstopt, bijvoorbeeld als je gaat vechten. Je kunt ook genezend voedsel blijven nuttigen, maar dat gaat ook een keer op. Als laatste kun je een recept proberen.

Link kan namelijk bij elk vuurtje met bijbehorende ketel koken. In het geval van kou heb je pepers nodig, die je warm zullen houden voor twee minuten tijd per peper. Je kunt vijf ingrediënten in een recept stoppen, met vijf pepers kun je het tien minuten uithouden zonder andere bescherming tegen kou. Je kunt ook steaks bakken, zodat je hartjes kunt bijvullen als het nodig is. Of gaan experimenteren. Soms komt er troep uit, maar als je geluk hebt, dan vind je bijvoorbeeld het recept voor geneeskrachtig voedsel dat je compleet geneest en nog tijdelijk een aantal bonushartjes geeft. Items om mee te experimenteren liggen, hangen of groeien er genoeg. Je kunt vegetarisch te werk gaan met bijvoorbeeld appels, paddestoelen en pepers, tot het betere vlees van duiven, kikkers of wilde zwijnen. Link gaat op de survival-tour, en dat is tof. Vissen hoort waarschijnlijk ook vaak tot de mogelijkheden, maar bij gebrek aan hengel is me dat niet gelukt.

The Legend of Zelda: Breath of The Wild

Soms wordt er geroepen dat de serie de realistische toer op moet gaan, maar de grafische stijl van The Legend of Zelda: Breath of the Wild zorgt er juist voor dat de game niet een zoveelste RPG wordt. Alleen als je naar spullen in de verte kijkt wordt het wel erg pixelachtig, maar zo rondom je heen geeft de stijl een enorme sfeer, ondanks soms matige textures bijvoorbeeld op de rotsen. Nu is de game nog lang niet af, dus ze hebben echt nog tijd om dat pixelachtige weg te werken, om meer details aan te brengen. We moeten ook niet vergeten dat de Wii U last-gen is en er niet zo heel veel enorme open-wereld games waren zonder laadtijden op de vorige generatie consoles. De vraag is dan ook eigenlijk wat de NX gaat brengen voor deze The legend of Zelda. Als je het speelt op Wii U is het verre van lelijk: niets is mooier om op een hoog punt uit te kijken naar de ondergaande zon en dan al zwevend aan een paraglider op zoek te gaan naar je nieuwe doel of experiment. De wereld lijkt leeg als het gaat om personages, dorpjes en weet ik wat meer, maar ik heb me geen minuut verveeld in de tijd die me gegund was om te spelen. Dag en nacht vallen langzaam terwijl de tijd verstrijkt, de schaduwen kloppen gewoon en je ziet ook daadwerkelijke reflectie in het water. Er zit ook een weersysteem in het spel, maar deze was niet aanwezig in de demo. Ik kan zelf dan ook niet wachten om een sabbatical te nemen om de volledige wereld te verkennen.

Nintendo heeft door dat ze meer moeten doen dan weer een rehash van een van hun grote franchises uit te brengen om ook nieuwe gamers te trekken. Het bedrijf is dan ook zelf gaan experimenteren met de The Legend of Zelda-franchise. Vrijheid in bewegen, verkennen, het verhaal, dungeons, vechten, koken en weet ik wat meer. Als Zelda-fanaat had ik de beelden op E3 al gezien, maar nu na een kleine drie uur spelen weet ik al dat ik hier zoveel tijd in ga steken. Ik heb nu één procent van de omgeving gezien in drie uur en nog het gevoel dat ik niet alles gedaan heb wat er mogelijk is. Dus je kunt wel rekenen hoeveel uur je nodig hebt om echt alles te zien en te doen. The Legend of Zelda: Breath of the Wild komt uit op Wii U en de nog mysterieuze NX. Er is geen preciezere datum dan 2017 gegeven, al verwacht men het als launch-game voor de NX, die nu op maart 2017 staat. Het lange wachten is begonnen...