FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 3 juli 2016

Succescoach Nederlandse turnmannen overleden

Turncoach Mitch Fenner is zondag op 69-jarige leeftijd overleden. De Brit leed al zo'n twee jaar aan kanker. Aan de andere kant van de Noordzee gold Fenner vooral als de Hans van Zetten van Groot-Brittannië: hij verzorgde jarenlang het turncommentaar.

Fenner was in Nederland vooral bekend als de bondscoach van de Nederlandse mannen, maar hij trainde de turners niet vaak op locatie. In 2014 moest hij het WK door zijn ziekte laten schieten, terwijl hij verder vaak virtueel aanwezig was op de trainingen: men zette een laptop neer, belde Fenner via Skype en zo kon hij de training van 'zijn' jongens volgen.

Onder leiding van Fenner groeiden de Nederlandse turnmannen steeds dichter richting de wereldtop. Het grootste succes kwam in april: op het olympisch testevent in Rio de Janeiro plaatste de ploeg zich voor de Olympische Spelen, waar het voor het eerst sinds 1928 van de partij zal zijn. Dat zal nu helaas dus moeten gebeuren zonder het brein achter het succes. Fenner is 69 jaar geworden. 

EK: Uitslag Frankrijk - IJsland

Frankrijk heeft gemakkelijk IJsland opzij weten te zetten. 2 vroege goals werden nog voor rust verdubbeld. In de tweede helft gaf IJsland nog goed partij en werd het uiteindelijk 5-2. Zo mag Frankrijk in de halve finale tegen Duitsland aantreden.

Frankrijk begon sterker aan de wedstrijd, terwijl IJsland al wat tekening toonde aan het begin van de wedstrijd. Een onachtzaamheid in de IJslandse defensie leverde ook al snel de 1-0 op van aanvaller Olivier Giroud. Niet veel later werd het nog erger voor IJsland, toen Pogba uit een hoekschop ook de 2-0 binnen kopte. Verder was er nog niet veel gebeurd, maar dat mocht niet baten.

IJsland kreeg nog de kans om snel wat terug te doen. Bodvarsson kreeg een kans uit een van de befaamde verre inworpen, maar werkte de bal over het doel. Verder waren er bar weinig hoogtepunten. IJsland wist er niet veel van te maken en Frankrijk hoefde eigenlijk al niet meer. Payet schoot voor rust na een fout in de IJslandse defensie ook nog even de 3-0 binnen te schieten. Dit was de doodsteek voor IJsland, die direct daarna ook nog de 4-0 op hele gemakkelijke manier mochten incasseren. Antoine Griezmann maakte hem.

In de tweede helft stond er dus eigenlijk weinig op het spel. Frankrijk liet zich ook een beetje in slaap sussen en zo lag de bal plotseling daar in het doel. Lloris kon vissen nadat Sigthorsson binnen prikte. Dit foutje werd overigens snel weer weggepoetst. Haldorsson vergat de bal te vangen na een vrije trap waardoor Giroud gemakkelijk zijn tweede kon maken, net voordat hij gewisseld werd. IJsland kreeg toch echt wel mogelijkheden. Een kopkans van Ingason kon maar net gered worden door Lloris en uit de corner direct erna kon IJsland net niet gevaarlijk genoeg worden omdat Lloris tot het uiterste ging. Bovendien hadden de IJslanders wellicht een penalty moeten krijgen na een handsbal. Frankrijk werd ook nog gevaarlijk, maar een 4 tegen 2 situatie werd niet uitgespeeld.

IJsland besloot tegen het einde van de wedstrijd er nog maar eentje in te leggen. Bjarnason scoorde na een voorzet nog gemakkelijk de 5-2, al was IJsland eigenlijk al definitief kansloos. Sissoko kreeg ook nog een kans voor Frankrijk, maar schoot over, waarna IJsland nog een grote kans kreeg op 5-3 maar Mangala nog net het binnen tikken van Finnbogason kon voorkomen. Frankrijk won, toch gemakkelijk ondanks dat IJsland best wat mogelijkheden kreeg. Zij mogen aantreden tegen Duitsland.

Frankrijk

5 - 2

IJsland

 13' Giroud
 20' Pogba
 43' Payet
 44' Griezmann
 59' Giroud
   56' Sigthorsson
 84' Bjarnason
 
 Gele kaart: Umtiti, (Frankrijk), Bjarnason, (IJsland)
 
Stadion:  ,
Toeschouwers: -
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Lloris
Sagna
Umtiti
Koscielny (Mangala/72)
Evra
Sissoko
Matuidi
Griezmann
Pogba
Payet (Coman/80)
Giroud (Gignac/60)
  Halldorsson
Saevarson
Arnason (Ingason/46)
R Sigurdsson
Skulason
Gudmundsson
Gunnarsson
G Sigurdsson
B Bjarnason
Sigthorsson (Gudjohnsen/83)
Bodvarsson (Finnbogason/46)

Seal treedt op met straatmuzikante

Straatmuzikante Poppy Waterman-Smith had afgelopen vrijdag de dag van haar leven. Toen ze op straat in Manchester stond te spelen, vroeg zanger Seal of ze met hem enkele nummers wilde doen. Daarna kreeg ze de uitnodiging om een bijdrage te leveren aan zijn concert.

Seal, die tegenwoordig in de Verenigde Staten woont, maakte een ommetje toen hij Poppy zag spelen. Ze raakten aan de praat en deden een paar covers van Bob Marley-songs. "Eerst herkende ik hem niet", vertelt Poppy aan Manchester Evening News. "Maar al snel begreep ik dat hij echt Seal was. Vooral toen allerlei mensen naar ons bleven staan kijken."

Toen de muzikante echt door had dat ze met de zanger van hits als Crazy en Kiss From A Rose te maken had werd ze zo zenuwachtig dat ze nog maar net haar gitaar vast kon houden. Overigens had Seal niet tien minuten later ten tonele moeten verschijnen. Het was slecht weer in Manchester en Poppy wilde eigenlijk stoppen.

Na hun straatoptreden vroeg Seal of Poppy zin had enkele nummers tijdens zijn optreden in Manchester te doen. Ze deed vier eigen songs. Helemaal bevatten wat er is gebeurd, doet ze nog niet. Maar Poppy hoopt dat haar verrassingsoptreden met Seal haar carrière een flinke impuls geeft.

Seal treedt op met straatmuzikante
Seal treedt op met straatmuzikante (Foto: BuzzE)

Belgische pers vindt Kensington maar niks

De Belgische pers heeft het niet zo op Kensington. De Nederlandse band speelde dit weekend op het rockfestival Werchter, maar Humo en De Morgen vonden de show van de band maar niks.

De Morgen noemt Kensington in een recensie "een Nederlands gitaarpopgroepje dat het niet zo heeft begrepen op de vooruitgang in de rock-'n-roll". Volgens de krant stonden alleen de mensen vlak bij het podium te dansen. "Maar dat waren Hollanders met teveel profileringsdrang."

Volgens Humo doet Kensington denken aan een coverbandje van Kings of Leon. "U vergelijkt het gemiddelde nummer van Kensington het best met een voorverpakt plakje cheddarkaas: gehuld in plastic, onnatuurlijk glimmend, en een imitatie van het echte spul." Het concert had weinig om het lijf, vond het blad, ook al was er af en toe best wat amusement. "Maar dat is er ook tijdens Temptation Island."

Van Humo kreeg Kensington anderhalve ster van de beschikbare vijf. De Morgen geeft slechts een ster.

Belgische pers vindt Kensington maar niks
Belgische pers vindt Kensington maar niks (Foto: BuzzE)

EK voorbij voor Duitse spits Gómez

Voor Mario Gomez zit Euro 2016 er op vanwege een hamstringblessure. Bastian Schweinsteiger en Sami Khedira liggen momenteel nog in de lappenmand.

De aanvaller zal geen deel meer uitmaken van Die Mannschaft dat jacht maakt op de Europese titel. Na onderzoek in het ziekenhuis, is naar voren gekomen dat Gomez zaterdagavond een blessure heeft opgelopen in de kwartfinalewedstrijd tegen Italië.

De kwetsuur aan de hamstring betekent een streep door de rekening van bondscoach Joachim Löw, die ook Bastian Schweinsteiger en Sami Khedira blessures zag oplopen. Het is nog niet bekend in welke hoedanigheid de middenvelders te maken hebben met klachten.

Darter White zorgt voor dagwinst. Green pakt laatste ticket World Matchplay

Players Championship 11 is gewonnen door Ian White. De Engelse darter wist in de finale Joe Cullen van zijn eerste toernooizege af te houden. Het werd 6-3. In Barnsley echter vooral plaatsing voor de World Matchplay. Rowby-John Rodriguez was uiteindelijk het grote slachtoffer. De jonge Oostenrijker zag Robbie Green passeren. Cristo Reyes kwam uiteindelijk één zege tekort om te mogen debuteren op de World Matchplay. 

White werd zaterdag nog in de eerste ronde uitgeschakeld, maar ditmaal was Diamond niet te stoppen. White won zondag van Steve McNally (6-2), Jeffrey de Zwaan (6-0), Jason Marriott (6-2), Daryl Gurney (6-3), Ronny Huybrechts (6-1) en broer Kim Huybrechts (6-3) om de finale te halen. Cullen versloeg James Wilson (6-3), Lee Evans (6-3), Mark Webster (6-1), Nathan Aspinall (6-3), Joe Murnan (6-5) en Cristo Reyes (6-4). 

Dit was het laatste toernooi dat meetelde voor de plaatsing voor de World Matchplay In de strijd om de laatste plaatsen was het spannend. Rowby-John Rodriguez leek zich zaterdag veilig te spelen, maar vandaag verloor hij in de eerste van Yordi Meeuwisse en konden nog diverse darters over hem heen, wat even later zou gebeuren. Robbie Green haalde de kwartfinale en mag volgende week afreizen naar Blackpool. Het bleef tot op het laatst spannend, want Reyes kon bij een finaleplek over Green heen, maar faalde in de halve finale. 

De Nederlanders speelden vandaag geen rol. Vincent van der Voort deed de beste zaken met een plaats in de vierde ronde. Hij won van onder meer Mervyn King, maar werd geklopt door Reyes. Jermaine Wattimena, Mike Zuydwijk, Berry van Peer en Benito van de Pas verloren in de derde ronde.

Uitslagen Players Championship 11 - vanaf achtste finales
Kim Huybrechts 6-3 Steve Beaton
Robbie Green 6-2 Peter Hudson
Ronny Huybrechts 6-3 Stephen Willard
Ian White 6-3 Daryl Gurney
Joe Cullen 6-3 Nathan Aspinall
Joe Murnan 6-4 Jason Wilson
Mensur Suljovic 6-3 Stephen Bunting
Cristo Reyes 6-1 Vincent van der Voort

Kwartfinales
Kim Huybrechts 6-5 Robbie Green
Ian White 6-1 Ronny Huybrechts
Joe Cullen 6-5 Joe Murnan
Cristo Reyes 6-2 Mensur Suljovic

Halve finales
Ian White 6-3 Kim Huybrechts
Joe Cullen 6-4 Cristo Reyes

Finale
Ian White 6-3 Joe Cullen

Tsonga in marathonpartij te sterk voor Isner, Berdych en Kyrgios door

Tomas Berdych, Nick Kyrgios en Jo-Wilfried Tsonga hebben zich zondag weten te plaatsen voor de vierde ronde op Wimbledon. Normaal gesproken werd er op Middle Sunday niet gespeeld, maar vanwege de vele regen de afgelopen week werd besloten toch te tennissen op zondag. 

Berdych wist zich via een goed optreden tegen Alexander Zverev de volgende ronde te bereiken. Het werd 6-3, 6-4, 4-6 en 6-1. Als Berdych de kwartfinale wil halen, dan zal hij in de achtste finales zijn Tsjechische langenoot Jiri Vesely moeten verslaan. Versely versloeg Joao Sousa (31) met duidelijke cijfers: 6-2, 6-2 en 7-5.

Tsonga er een marathonpartij opzitten tegen John Isner. De Fransman kwam terug van een 2-0 achterstand in sets tegen John Isner: 6-7(3), 3-6, 7-6(5), 6-2 en 19-17. De partij duurde bijna 4,5 uur.  Bij een 16-15 voorsprong in de beslissende set kreeg Isner nog wel een wedstrijdpunt, maar wist deze niet te benutten. Isner staat bekend om maratonpartijen. In 2010 won hij de slijtageslag tegen Nicolas Mahut, met 11 uur en 5 minuten de langste tenniswedstrijd ooit. 

Tsonga overleefde, plaatste even later een break op 18-17 en serveerde het duel uit. Hij speelt in de vierde ronde tegen landgenoot Richard Gasquet Hij klopte op zijn beurt de Spanjaard Albert Ramos-Vinolas met 2-6, 7-6(5), 6-2 en 6-3.

Jo-Wilfried Tsonga naar de vierde ronde na een thriller tegen John Isner. (PRO SHOTS/Action Images)
Jo-Wilfried Tsonga naar de vierde ronde na een thriller tegen John Isner. (PRO SHOTS/Action Images) 

Kyrgios haalde ook de tweede week. De als vijftiende geplaatste Australiér was in de derde ronde te sterk voor de als 22e geplaatste Feliciano Lopez: 6-3, 6-7(2), 6-3 en 6-4. Om voor de tweede keer in zijn loopbaan de kwartfinale te halen zal Kyrgios moeten afrekenen met publieksfavoriet Andy Murray. De als tweede geplaatste Brit hoefde vandaag niet in actie gekomen. 

Sagan dacht dat hij derde werd

Peter Sagan won vandaag voor het eerst sinds 2013 een etappe, maar kwam niet juichend over de streep. De Slovaak dacht zelf namelijk dat hij voor de derde plek aan het sprinten was.

"Ik ben heel verbaasd dat ik heb gewonnen, want ik dacht dat er nog twee renners voor mij zaten. Pas na de finish vertelden ze mij dat ik gewonnen had. Roman Kreuziger heeft mij heel goed geholpen op de klim. Julian Alaphilippe kwam nog dichtbij, maar uiteindelijk won ik."

Als bonus mocht Sagan ook voor het eerst de gele trui aantrekken. "Ik heb al een hele mooie trui aan, maar het geel is ook heel bijzonder."

Uitslag en standen na tweede Touretappe

Vandaag werd de tweede etappe verreden in de Tour de France van dit jaar. Elke avond na de etappe plaatst FOK! de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag tweede etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Peter Sagan Tsj Tinkoff 04h 20' 51''
2. Julian Alaphilippe Fra Etixx-Quick Step + 00' 00''
3. Alejandro Valverde Spa Movistar + 00' 00''
4. Daniel Martin Ier Etixx-Quick Step + 00' 00''
5. Michael Matthews Aus Orica + 00' 00''
6. Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo + 00' 00''
7. Tony Gallopin Fra Lotto Soudal + 00' 00''
8. Greg van Avermaet Bel BMC Racing Team + 00' 00''
9. Bauke Mollema NED Trek - Segafredo + 00' 00''
10. Christopher Froome GBr Team Sky + 00' 00''
25 Tom Dumoulin NED Team Gianti-Alpecin + 00' 00''
37 Tom Jelte Slagter NED Cannondale + 00' 17''
63 Laurens ten Dam NED Team Gianti-Alpecin + 00' 48''
85 Wout Poels NED Team Sky + 01' 45''
91 Stef Clement NED IAM Cycling + 02' 10''
112 Sebastian Langeveld NED Cannondale + 03' 19''
123 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL - Jumbo + 04' 46''
125 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin + 04' 46''
139 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin + 06' 51''
140 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin + 06' 51''
156 Timo Roosen NED Team Lotto NL-Jumbo + 06' 51''
179 Dylan van Baarle NED Cannondale + 08' 15''
183 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL-Jumbo + 08' 15''
198 Sam Bennett Ier Bora-Argon 18 + 16' 23

Sagan op weg naar zijn eerste zege deze Tour (PRO SHOTS/Action Images)

Algemeen klassement na de tweede etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Peter Sagan Tsj Tinkoff 08h 34' 42''
2. Julian Alaphilippe Fra Etixx-Quick Step + 00' 08''
3. Alejandro Valverde Spa Movistar + 00' 10''
4. Warren Barguil Fra Team Giant-Alpecin + 00' 14''
5. Christopher Froome GBr Team Sky + 00' 14''
6. Greg van Avermaet Bel BMC Racing Team + 00' 14''
7. Nairo Quintana Col Movistar + 00' 14''
8. Roman Kreuziger Tsj Tinkoff + 00' 14''
9. Simon Gerrans Aus Orica + 00' 14''
10. Daniel Martin Ier Etixx-Quick Step + 00' 14''
14 Tom Dumoulin NED Team Gianti-Alpecin + 00' 14''
15 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL - Jumbo + 00' 14''
23 Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 00' 14''
44 Tom Jelte Slagter NED Cannondale + 00' 31''
65 Laurens ten Dam NED Team Gianti-Alpecin + 01' 02''
87 Stef Clement NED IAM Cycling + 02' 24''
103 Wout Poels NED Team Sky + 03' 32''
105 Sebastian Langeveld NED Cannondale + 03' 33''
119 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin + 05' 00''
120 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo + 05' 00''
136 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin + 07' 05''
137 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin + 07' 05''
165 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL - Jumbo + 08' 29''
190 Dylan van Baarle NED Cannondale + 10' 02''
194 Timo Roosen NED Team Lotto NL - Jumbo + 11' 38''
198 Sam Bennett Ier Bora-Argon 18 + 16' 37''

Klassement groene trui na tweede etappe

# Rijder Nat Team Punten
1 Peter Sagan Tsj Tinkoff 87
2 Mark Cavendish GBr Team Dimension Data 63
3 Marcel Kittel Dui Etixx-Quick Step 50
4 André Greipel Dui Lotto Soudal 40
5 Julian Alaphilippe Fra Etixx-Quick Step 33


Klassement witte trui na tweede etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Julian Alaphilippe Fra Etixx-Quick Step 08h 34' 50'
2 Warren Barguil Fra Team Giant-Alpecin + 00' 06'
3 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo + 00' 06'
4 Adam Yates GBr Orica + 00' 06'
5 Louis Meintjes ZAf Lampre + 00' 17'


Klassement bolletjestrui na tweede etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Jasper Stuijven Bel Trek-Segafredo 4
2 Paul Voss Dui Bora-Argon 18 2
3 Vegard Breen Noo Fortuneo 1
4 Roman Kreuziger Tsj Tinkoff 1


Ploegenklassement na tweede etappe

# ploeg land Tijd
1 Orica Aus 25h 44' 48''
2 Team Sky GBr + 00' 00''
3 Movistar Team Spa + 00' 21''
4 FDJ Fra + 00' 22''

Huta Galung en Lemoine prolongeren titels in Middelsburg

Jesse Huta Galung en Quirine Lemoine hebben het Challenger Zeeland op hun naam geschreven. Beide spelers waren vorig jaar in Middelburg ook al de besten. 

Huta Galung (ATP-424) won de manennfinale met 6-3 en 6-2 van Jelle Sels (ATP-934). Het was alweer zijn derde titel op het futureniveau in 2016. Het mannenenkelspel in Middelburg kende een totale prijzenpot van 10.000 dollar. Eerder in het toernooi wist Huta Galung van onder andere Botic van de Zandschulp (eerste ronde) en van Tallon Griekspoor (halve finale) te winnen. 

Bij de dames was er iets meer geld te verdienen. De totale prijzenpot bedroeg 25.000 dollar. Lemoine (WTA-362) won het vrouwentoernooi door Valentini Grammatikopoulou (WTA-273) te verslaan. Het werd 6-2 en 7-5. De als zesde geplaatste Griekse won eerder nog deze week van topseed Richel Hogenkamp en Bibiane Weijers.

Na Alkmaar, Breda en Middelburg is het volgende week de beurt aan Amstelveen om een future te organiseren. Zowel Huta Galung als Lemoine zullen daar in actie komen. 

Cubaanse volleyballers gearresteerd voor groepsverkrachting in Finland

Het Cubaanse herenvolleybalteam zit flink in de penarie. Nou hoeft er geen medelijden getoond te worden, want als de verdachtmakingen terecht zijn hebben ze het volledig aan een flinke groep gestoorden in de ploeg te danken.

Tijdens de World League in Finland zijn namelijk maar liefst acht van de 22 spelers van het nationale elftal gearresteerd. Het gaat ook niet om een lullig vergrijp: de spelers worden ervan verdacht zich afgelopen vrijdagavond schuldig te hebben gemaakt aan het met z'n allen verkrachten van één slachtoffer. 

Zaterdag werden drie spelers in de boeien geslagen. Na het afnemen van DNA-monsters werden zondag nog vijf spelers gearresteerd na de wedstrijd tegen Portugal. Van de 3-2 zege op de Portugezen konden de Cubanen dus niet bepaald lang genieten. De eilanders zijn met een erg jonge ploeg afgereisd naar Finland: het team van bondscoach Rodolfo Luis Sanchez bestaat voor bijna de helft uit tieners.

Cuba plaatste zich eerder dit jaar overtuigend voor de Olympische Spelen door in de Noord-Amerikaanse kwalificatie af te rekenen met Canada en Mexico.

Vergietgate voor de rechter in Groningen

Op 7 juli aanstaande zal in Groningen voor het eerst een rechter zich buigen over de vraag of een vergiet mag worden gedragen op een paspoortfoto. De zaak is aangespannen door Dirk Jan, aanhanger van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Het vergiet is het heilige hoofddeksel van de onderdanen van de Kerk.

Met de rechtszitting wil Dirk Jan afdwingen dat het vergiet voor de Pastafari gelijk is aan een keppeltje voor joden, of hoofddoek voor moslims, die het hoofddeksel ook dragen vanuit hun geloofsbelijdenis. Hieruit voortvloeiend zou het recht volgen om het vergiet te mogen dragen op pasfoto’s bestemd voor officiële documenten zoals een paspoort of rijbewijs.

Om dit voor de rechtbank aan te tonen is de Kerk nog op zoek naar een afgestudeerde theoloog, die deze redenering kan onderstrepen. Dirk Jan: "Het is de bedoeling dat de theoloog verklaart dat Moslims en Joden hun hoofddeksel opzetten uit respect voor hun religie of God en niet vanwege onderdrukking."

Echter heeft tot op heden zich nog niemand gemeld bij de Kerk. Mocht er iemand bereid zijn om de Kerk te steunen in haar strijd om gelijkheid, kan deze contact opnemen met de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. De contactgegevens vind je in de facebookpost hieronder.

De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster roept zoveel mogelijk mensen op om de openbare rechtszitting bij te wonen, mét het heilige vergiet! De zaak begint om 14:15 in de rechtbank, aan het Guyotplein 1 in Groningen. Vanwege de beveiligingscontrole is het raadzaam om er om 14:00 uur al te zijn. Na afloop is er nog een moment van samenzijn tijdens een borrel.

Schobbejak jat kentekenplaat van politieauto

Vanwege de kermis was er vrijdagavond extra politie aanwezig in het centrum van Heiloo. Een motorrijder van de politie werd aangesproken door een vrachtwagenchauffeur die een jongen een kentekenplaat van een auto had zien jatten. Wat bleek, de onverlaat had een kentekenplaat van een politieauto gehaald.

De jongen was inmiddels weggelopen maar door het opgegeven signalement kon hij al snel staande gehouden worden. Hij is aangehouden en overgebracht naar het bureau voor verhoor.

Man in bejaardenhuis blijkt acteur Goodfellas

Het is een komen en gaan van beroemdheden in een bejaardentehuis in New York. Beroemde filmsterren brengen allemaal een bezoek aan de 78-jarige Chuck Low, meldt Page Six.

De man was met ziekteverschijnselen binnengebracht maar niemand van het personeel wist wie hij werkelijk was. Daar kwamen ze snel genoeg achter. Eerst was het Liam Neeson die op kwam dagen. Het personeel was net bekomen van het hoge bezoek toen Robert de Niro voor de deur stond.

De Niro kent Low al jaren. De man was ooit huisbaas van de acteur. Die bezorgde hem enkele filmrolletjes. Zo was Low te zien in The Mission. Ook had hij een rol in Goodfellas en Once Upon A Time In America. Low was ook te zien in de tv-serie The Sopranos.

Met Low komt het volgens Page Six wel goed. Bronnen vertellen aan de website dat de bezoekjes van de beroemde acteurs uiterst gezellig zijn. Er wordt in ieder geval een hoop gelachen. Intussen kijkt het verplegend personeel reikhalzend uit naar de volgende beroemdheid die Low met een bezoekje komt vereren.

Man in bejaardenhuis blijkt acteur Goodfellas
Man in bejaardenhuis blijkt acteur Goodfellas (Foto: BuzzE)

Tour: Gele trui voor P Sagan

Sagan heeft eindelijk zijn gele trui in de Tour de France binnen. Hij was op de sprint bergop de snelste, net voor Julian Alaphilippe. De groep der favorieten werd bijna geklopt door Jasper Stuyven, maar de Trek-rijder kwam net tekort. 

Rit 2 ging van Saint-Lo naar Cherbourg, en in deze tweede etappe was er zoals altijd een 'kopgroep van de dag'. Stuyven zat samen met Paul Voss en de Noor Breen in de kopgroep. Voss wilde zijn bergtrui consolideren, maar het was Stuyven die voornamelijk de punten pakte onderweg. De kopgroep kreeg veel tijd: op 30 kilometer hadden ze nog 5 minuten over. De groep der favorieten moest dus koersen. In de laatste 10 kilometer was er nog 2.30 over van de voorsprong.

Met nog 8 kilometer te rijden ging Stuyven weg op het steilste stuk. Hij liet zijn medevluchters kansloos en leek op weg naar de zege. In het peloton was Richie Porte de meest ongelukkige. Zijn fiets besloot het niet meer te doen; Een lekke band zorgde ervoor dat hij veel tijd verloor. Ook Alberto Contador had een groot probleem, hij verloor in de laatste kilometers 50 seconden.

Stuyven wist het net niet te redden en werd op de laatste kilometer teruggepakt. Het was zodoende aan de puncheurs om te beslissen wie er de etappe ging pakken. Julian Alaphilippe ging vroeg aan, maar verloor uiteindelijk toch nog van Sagan. De rest kwam er eigenlijk niet aan. Sagan mag zodoende ook het geel aantrekken. Alaphilippe zal wel de beste jongere zijn in de koers.

Nederlandse pensioenpotten blindelings weggegeven

Het blijkt dat de Nederlandse pensioenfondsen nu onder Brussels beheer vallen. De fondsen zijn met tussen de 1200 tot 1400 miljard euro de grootse van Europa. Op 15 juni is er een overleg geweest over de Brusselse pensioenrichtlijnen vastgelegd in de Institutions for Occupational Retirement Provision II (IORP-II). De bekendmaking is via een ‘stilteprocedure’ door Jette Klijnsma opgeschoven tot na het brexit referendum om beïnvloeding van het referendum te voorkomen.

Door het akkoord met IORP-II kunnen de Nederlandse fondsen nu binnen alle Europese lidstaten worden ingezet indien nodig. Nog duidelijker gesteld, als bijvoorbeeld Spanje ineens onverwacht in een crisis beland dan kunnen onze pensioenfondsen ongevraagd worden ingezet.

Een ander nadeel van deze richtlijn is dat de fondsen nu naar een andere lidstaat kunnen ‘vluchten’ als de regels in Nederland niet goed uitkomen en die andere lidstaat ‘soepeler’ is met die regelgeving.

Tweede Kamerlid Pieter Omzigt (CDA) wil nu uitleg over deze inmiddels gesloten deal. PvdA, VVD en D66 zullen nu achteraf de gevolgen gaan bekijken en de 100 pagina’s tellende richtlijn gaan doornemen.

Verstappen: "Had geen rondje langer moeten duren"

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Oostenrijk als tweede afgesloten. De jonge Nederlander wist op de Red Bull Ring de Fin Kimi Räikkönen nog net van zich af te houden, nadat de Ferrari-rijder op nieuwere banden ronde na ronde dichterbij kwam. 

"Mijn laatste stint was nogal lang ja", doelde Verstappen op het feit dat hij maar liefst 56 van de 71 rondjes reed op zijn setje softbanden. "Onder meer door het verkeer waren vooral de laatste tien ronden echt moeilijk, vooral ook omdat Kimi zo snel dichterbij kwam."

In de slotronde crashte Sergio Perez, wat voor de nodige gele vlaggen zorgde. "Of Kimi mij zonder die gele vlaggen ingehaald had? Ik weet het niet...maar de race had geen ronde langer moeten duren, dan was hij er voorbij gegaan", zegt de Nederlander. 

"In het vliegtuig zullen we het wel even vieren, maar daarna gaat de knop natuurlijk weer om richting de volgende race." Die is volgende week al. Het Formule 1-circus strijkt dan neer op Silverstone voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. 

Serena Williams boekt 300e Grand Slam-zege op 'Middle Sunday'

Serena Williams staat in de vierde ronde van Wimbledon. Ze versloeg op Middle Sunday de Duitse Annicka Beck met 6-3 en 6-0. Het is voor de 34-jarige Amerikaanse haar 300e wedstrijdzege op Grand Slams. Dat zijn er slechts zes minder dan recordhouder Martina Navrátilová, die 306 wedstrijden won op Grand Slam-toernooien. 

Normaal wordt er niet gespeeld op de middelste zondag op Wimbledon, maar vanwege de vele regenval deze week werd besloten om toch te spelen. Het is pas voor de vierde keer in de geschiedenis dat op Middle Sunday wordt gespeeld. 

Williams was in 51 minuten klaar met Beck. Maandag in de achtste finales treft ze Svetlana Kuznetsova. De als dertiende geplaatste Russische won met 6-7(1), 6-2 en 8-6 van Sloane Stephens (18). Eerder plaatste Coco Vandeweghe zich al voor de vierde ronde. De Amerikaanse was in twee sets te sterk voor de als zesde geplaatste Italiaanse Roberta Vinci: 6-3 en 6-4. Vandeweghe treft in de volgende ronde Anastasia Pavlyuchenkova (21). Ze stuntte met een zege op de als elfde geplaatste Timea Bacsinszky; 6-3 en 6-2. 

Maandag worden zowel de achtste finales bij zowel de dames als de mannen gespeeld. Deze dag heeft dan ook de bijnaam Manic Monday gekregen. 

Peiling: PvdA aanhang meest eurofiel

Uit de peilingen van Maurice de Hond blijkt dat de EUforie onder PvdA’ers en GroenLinksen fors is toegenomen sinds 2011. Omdat er in de peilingen van de partijen populariteit weinig meer verandert, peilt de Hond op actualiteiten en tendensen.

Sinds de brexit leeft het verlaten van de Europese Unie (EU) volop. De premier van alle Nederlanders stelde eerst dat dit een sentiment was dat niet leefde onder het Nederlandse volk, dat blijkt inmiddels op een fors gebrek aan binding met het Nederlandse volk te zijn. Deze week werd er gekeken naar de populariteit en geloofwaardigheid van de EU. Hier uit blijkt dat onder GroenLinks en PvdA aanhang het geloof en vertrouwen in de EU fors is toegenomen.

Over de vraag of de Nederlandse economie is gegroeid dankzij het EU beleid is 86 procent van de PvdA en 93 procent van GroenLinks aanhang het eens. Dit in tegenstelling in 2011, toen was dat slechts 63 procent PvdA en 64 procent GroenLinks. Op de vraag of de EU er voor heeft gezorgd dat er minder oorlog is in het Europese continent is een vergelijkbare stijging te zien van eerder genoemde aanhang.

Op de vraag over de Brusselse superstaatdroom ziet wederom de huidige PvdA aanhang met 43 procent die droom het liefst werkelijkheid worden. In 2011 was er maar 25 procent van de PvdA aanhang te porren voor die droom. Opvallend is dat bij de pro-EU partij D66 nog maar 16 procent de United States of Europe (USE) een fijn plan vindt tegen 34 procent in 2011.

Slechts drie procent van de PvdA’ers denkt dat binnen tien jaar de EU gedesintegreerd is. In 2011 was dat nog 19 procent. Ook het opheffen van het Schengenakkoord vind de huidige generatie PvdA met acht procent een slecht plan. In 2011 vond 34 procent dat nog een goed idee.

Tevens werd er gepeild op het nexit sentiment. Hier vind wederom maar vijf procent van de PvdA het een goed idee tegen 20 procent in 2011. Opvallend is hier ook D66. In 2011 vond slechts drie procent van de D66’ers dit een optie tegen nu een stijging naar tien procent.

Tot slot blijkt uit de peiling dat het referendum in 2011 geliefder was dan nu. Enkel de PVV aanhang ziet een referendum nog positief, de andere partijen zijn geschrokken van hun misvattingen over wat er onder ‘het volk’ wel of niet leeft en gokt liever niet meer op de voorspelbaarheid en of maakbaarheid van referendauitslagen.

F1: Uitslag Grand Prix van Oostenrijk

Lewis Hamilton heeft na een sensationele slotfase de Grand Prix van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De Brit had in de slotronde een aanvaring met Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg die met schade vierde werd. Max Verstappen profiteerde optimaal en pakte een fraaie tweede plaats, vlak voor de Ferrari van Kimi Räikkönen.

Hamilton startte op de Red Bull Ring van poleposition en hield de eerste plaats makkelijk vast, voor Jenson Button die met zijn McLaren goed vertrokken was en de Ferrari van Kimi Räikkönen. Nico Hülkenberg mocht met de Force India van plek twee vertrekken, maar kende een dramatische eerste ronde en hij viel al snel terug tot een plek rond de tiende plaats. Verstappen moest als achtste starten en won meteen enkele plaatsen. Ook haalde hij zijn teamgenoot Daniel Ricciardo in.

Button hield het een aantal ronden vol op plaats twee, maar nadat Räikkönen hem voorbij ging volgden al snel Rosberg en Verstappen. Zowel Rosberg als Ricciardo gingen vroeg pitten, terwijl Verstappen in de vijftiende ronde naar binnen ging. Rosberg bleek het tempo goed te pakken te hebben, want hij reed snelste ronde na snelste ronde, terwijl vooraan Hamilton, Räikkönen en Sebastian Vettel lang buiten bleven.

Een klapband na 27 ronden bij Vettel veroorzaakte een safety car. Rosberg greep de leiding voor Hamilton, Verstappen, Ricciardo en Räikkönen. Daarachter waren enkele fraaie gevechten te zien, zoals tussen Felipe Massa en Sergio Perez. Rosberg pakte na de herstart een gat van twee seconden op Hamilton die het langzaam maar zeker dichtte.

Mercedes haalde beide coureurs met nog vijftien ronden te gaan binnen voor een tweede stop, waardoor Verstappen de eerste plaats pakte. Daarachter verschalkte Räikkönen Ricciardo voor plek vier en klom Button naar de zesde plaats. Lang duurde de eerste plek van Verstappen niet, want de Mercedessen waren veel sneller dan de Red Bull van de Nederlander.

Rosberg greep de eerste plaats, maar kende remproblemen en stuitte daarnaast in de slotronden op verkeer. Hamilton kon hierdoor het gat op zijn teamgenoot dichten en in de slotronde in bocht twee buitenom een inhaalpoging wagen. Beide coureurs raakten elkaar flink, waarbij de auto van Rosberg forse schade opliep. Hamilton werd buiten de baan gedwongen, maar pakte even later toch de leiding, vlak voor de plek waar de auto van Perez in het grind stond.

Verstappen en Räikkönen profiteerden van de schade van Rosberg en schoven achter Hamilton door naar plek twee en drie. Rosberg werd vierde, maar moet zich nog bij de wedstrijdleiding melden. Ricciardo eindigde als vijfde, voor Button, Romain Grosjean, Carlos Sainz, Valtteri Bottas en Pascal Wehrlein die voor Manor een belangrijk punt pakte.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:27:38.107
2 Max Verstappen Red Bull +5.719
3 Kimi Räikkönen Ferrari +6.024
4 Nico Rosberg Mercedes +16.710
5 Daniel Ricciardo Red Bull +30.981
6 Jenson Button McLaren +37.706
7 Romain Grosjean Haas +44.668
8 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +47.400
9 Valtteri Bottas Williams +1 ronde
10 Pascal Wehrlein Manor +1 ronde
11 Esteban Gutiérrez Haas +1 ronde
12 Joylon Palmer Renault +1 ronde
13 Felipe Nasr Sauber +1 ronde
14 Kevin Magnussen Renault +1 ronde
15 Marcus Ericsson Sauber +1 ronde
16 Rio Haryanto Manor +1 ronde
DNF Sergio Perez Force India +2 ronden
DNF Fernando Alonso McLaren +7 ronden
DNF Nico Hülkenberg Force India +7 ronden
DNF Felipe Massa Williams +8 ronden
DNF Sebastian Vettel Ferrari +55 ronden
DNF Daniil Kvyat Toro Rosso +69 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 153
2 Lewis Hamilton Mercedes 142
3 Sebastian Vettel Ferrari 96
4 Kimi Räikkönen Ferrari 96
5 Daniel Ricciardo Red Bull 88
6 Max Verstappen Red Bull 72
7 Valtteri Bottas Williams 54
8 Sergio Perez Force India 39
9 Felipe Massa Williams 38
10 Romain Grosjean Haas 28
11 Daniil Kvyat Toro Rosso 22
12 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 22
13 Nico Hülkenberg Force India 20
14 Fernando Alonso McLaren 18
15 Jenson Button McLaren 13
16 Kevin Magnussen Renault 6
17 Pascal Wehrlein Manor 1
18 Stoffel Vandoorne McLaren 1
19 Esteban Gutiérrez Haas 0
20 Jolyon Palmer Renault 0
21 Marcus Ericsson Sauber 0
22 Felipe Nasr Sauber 0
23 Rio Haryanto Manor 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 295
2 Ferrari 192
3 Red Bull 168
4 Williams 92
5 Force India 59
6 Toro Rosso 36
7 McLaren 32
8 Haas 28
9 Renault 6
10 Manor 1
11 Sauber 0

Dieseltreinstel Blauwe Engel na 14 jaar onder dak

De Blauwe Engel, een treinstel waarvan er begin jaren vijftig 71 zijn gebouwd, was tot in de jaren 80 van de vorige eeuw het gezicht van de Nederlandse Spoorwegen in Oost-Nederland. De in een blauwe kleurstelling afgeleverde treinen krijgen vanwege het markante gevleugelde symbool van fabrikant Allan al snel de bijnaam “Blauwe Engel”. Nadat ze in de loop der jaren allemaal een rood uiterlijk hadden gekregen, voerde de NS de meeste tussen 1981 en 1985 af. 25 treinstellen type DE-2 ondergaan in de periode 1971-1981 een grondige revisie/modernisering en doen in NS-geel dienst tot 1997.

De meeste "Blauwe Engelen" zijn intussen verloren gegaan. Vanaf mei 1998 werden er nog 7 treinstellen van dit type ingezet op de lijn Almelo - Mariënberg maar in mei 2002 werd de laatste (nummer 186) vervangen.

Intussen zijn er nog maar een paar treinen van dit type over. In het spoorwegmuseum in Utrecht staat nog een klein model (DE-1) met 1 rijtuig en de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij heeft nog een DE-2 (2 rijtuigen).

Treinstel 186 is nadat het uit dienst is genomen overgenomen door de Stichting Historisch Streekvervoer Achterhoek. Tegenwoordig heet deze stichting Transit Oost. De afgelopen 14 jaar heeft dit treinstel in weer en wind buiten gestaan maar dankzij donaties, sponsoring en de inzet van vrijwilligers is er sinds kort een gloednieuwe museumwerkplaats waardoor dit unieke treinstel sinds afgelopen donderdag veilig binnen staat.

Het meest bekende treinstel van deze serie is waarschijnlijk nummer 179, nu van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij. Deze overreed opa Flodder in de film Flodder 1.

Door Bart from Amstelveen, Holland - 41,Amsterdam., CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10533911
Blauwe Engel - model DE1 - Door Bart uit Amstelveen , CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10533911

Even doorspoelen naar 1:02:18, dan zie je Opa uit Flodder overreden worden door nr. 179.

Kvyat start uit pits na chassiswissel

Daniil Kvyat zal de Grand Prix van Oostenrijk starten vanuit de pitsstraat. Het Formule 1-team Toro Rosso heeft een nieuw chassis opgebouwd nadat de Rus gisteren tijdens het eerste deel van de kwalificatie crashte.

Kvyat reed in Q1 in bocht acht iets te ver over de kerbstones, waardoor de achterwielophanging afbrak. Na het raken van de muur bij de pitingang spinde de Rus met zijn bolide het grind in om tegen de bandenstapels tot stilstand te komen. Omdat de schade aan de auto groot was besloot Toro Rosso een nieuw chassis op te bouwen. Omdat de chassiswissel na de kwalificatie gebeurde moet Kvyat volgens de regels vanuit de pits starten.

'Twee Russische atletes voldoen aan criteria Spelen'

Volgens Russische media zouden slechts twee Russische atleten voldoen aan de criteria om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat meldt TASS op basis van uitspraken van Alexandra Brilliantova, hoofd van de juridische afdeling van het Russisch Olympisch Comité en lid van het Internationaal Sporttribunaal.

"Op basis van de op 17 juni door wereldatletiekbond IAAF gestelde criteria lijkt het erop dat slechts twee van onze sporters daaraan voldoen", aldus Brilliantova. De criteria stellen onder meer dat Russische sporters alleen mee mogen doen aan de Spelen als ze kunnen bewijzen dat ze onder een 'betrouwbaar' antidopingsysteem getest zijn. Het systeem in Rusland is compleet verrot, waardoor de Russische atletiekbond en de antidopingautoriteit daar geschorst zijn.

Volgens bronnen zou het gaan om verspringster Darya Klishina en polsstokhoogspringster Alena Lutkovskaya, die beiden vooral buiten Rusland hun tijd doorbrengen. De 20-jarige Lutkovskaya is de regerend wereldkampioene bij de junioren, Klishina maakt al enkele jaren deel uit van de wereld(sub)top.

Overigens zou natuurlijk niemand met een beetje gezond verstand het erg vinden als Lutkovskaya in augustus op de buis verschijnt, getuige onderstaande foto.

Zwarte vlaggen tegen zuiptoeristen op Mallorca

De omwonenden van het strand Arenal op Mallorca zijn de dronken toeristen zo beu, dat ze uit protest een zwarte vlag aan hun balkon hangen. Niet alleen dronken toeristen veroorzaken veel overlast, maar Spaanse jongeren die het begin van de vakantie vieren met luidruchtige strandfeesten ook. Dankzij het grote alcoholgebruik bij dit soort feesten komt het steeds vaker tot vechtpartijen en vernielingen.

De actie begon woensdag met een oproep op Facebook. De autoriteiten proberen de overlast tegen te gaan met maatregelen zoals een verbod op drinkgelagen in het openbaar. Bij het strand hangen borden met de regels en er wordt gedreigd met flinke boetes.

'AZ en PSG akkoord, maar Janssen wil niet'

Paris Saint-Germain is akkoord met AZ over een transfersom, maar Vincent Janssen zelf ziet een transfer naar de Franse topclub niet zitten. Dit meldt L'Equipe. De 22-jarige Janssen hoopt nog altijd op Tottenham Hotspur, dat nog geen overeenkomst wist te bereiken met de Alkmaarse club.

Verwacht wordt dat PSG doorschakelt en Alexandre Lacazette overneemt van Olympique Lyonnais, al weigert laatstgenoemde mee te werken aan een transfer.

Suikerfeest op scholen geen discussie meer

Scholen in grote steden gaan praktisch om met de viering van het Suikerfeest komende week aan het einde van de vastenperiode ramadan. Onderwijsinstellingen met veel leerlingen met een islamitische achtergrond zijn dinsdag 5 juli dicht of hebben een studiedag ingeroosterd. Op andere scholen kunnen leerlingen vrijaf vragen op grond van artikel 13 van de Leerplichtwet 1969. Daarin is de vrijstelling voor plichten voortvloeiend uit godsdienst of levensovertuiging neergelegd.

In de dagelijkse praktijk is vrijaf voor het Suikerfeest nauwelijks een issue meer, melden schoolbestuurders in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Volgens BOOR in Rotterdam, een groep van 82 scholen in het basis- en voortgezet onderwijs, is het staande praktijk om leerlingen vrij te geven als hun ouders daarom verzoeken. Scholen met veel islamitische leerlingen gaan dicht of lassen een studiedag in.

Gewoonte
Volgens bestuurder Jo Willenborg van stichting De Haagse Scholen, waarbij 53 scholen in de Haagse regio zijn aangesloten, is er de afgelopen jaren een gewoonte gegroeid die nauwelijks meer tot vragen leidt. Sommige scholen geven hun leerlingen vrij, andere zijn gewoon open en geven individuele leerlingen vrijaf. Verlofaanvragen moeten wel schriftelijk worden ingediend, want leerplichtambtenaren voeren regelmatig controles uit. Bij een ondeugdelijke administratie kunnen schooldirecteuren zelfs boetes krijgen, aldus Willenborg.

Een van de scholen die dinsdag 5 juli de scholieren vrijaf geeft, is de Haagse basisschool Het Galjoen. De school is niet dicht, want de leerkrachten hebben een studiedag. Met veel islamitische leerlingen heeft het geen zin om les te geven. "We zouden dan maar een paar kinderen in elke klas hebben en dat schiet niet op", aldus directeur Isolde van Liefland. "Dus gaan we er praktisch mee om." Bijna alle scholen in de Schilderswijk en Transvaal volgen dat voorbeeld.

Volgens Herbert de Bruijne, voorzitter van de vereniging van schoolbesturen het Breed Bestuurlijk Overleg Amsterdam, kunnen ouders bij de schooldirectie een vrije dag aanvragen als het gaat om een religieuze feestdag. Behalve voor het Suikerfeest geldt dat volgens hem ook voor bijvoorbeeld het Offerfeest, Chinees Nieuwjaar en Jom Kipoer (Grote Verzoendag). Dit is bij wet zo geregeld en de directie geeft kinderen hiervoor één of twee dagen per jaar vrij, aldus De Bruijne.

Suikerfeest op scholen geen discussie meer
Suikerfeest op scholen geen discussie meer (Foto: ANP)

Nederlandse ambassade op TGS 2016

Van 15 tot 18 september is de Tokyo Game Show in volle gang. De Nederlandse ambassade heeft in samenwerking met Rangemu een hoekje afgehuurd om games uit de Lage Landen te presenteren.

Sony laat volgens de geruchten tijdens de show de opvolger zien van PlayStation 4. Er zijn ook wat opvallende afwezigen. Voor het tweede jaar op rij laat Microsoft (Xbox) het afweten. Nintendo komt ook niet langs, dus moeten we langer wachten op meer informatie over de NX.

De volledige lijst met vertegenwoordigers bestaat uit de volgende deelnemers:

Algemeen:

  •     Asomibo
  •     Ariadne Thread Japan
  •     Arc System Works
  •     ArtCraft-Studio
  •     Inti Creates
  •     Intel Corporation
  •     Wargaming Japan
  •     ALIENWARE
  •     Epic War
  •     MSI/SteelSeries
  •     Netherlands Pavilion Embassy of the Kingdom of the Netherlands
  •     Kadokawa Games
  •     Capcom
  •     GREE
  •     Dengeki Game of Blitz
  •     KONAMI
  •     Koei Tecmo Games
  •     Sakura Small Short-term Insurance
  •     Chiffon
  •     Square Enix
  •     Studio Edofumi
  •     SEGA
  •     Sendai City / Business Oulu (Finland)
  •     Sony Interactive Entertainment
  •     2K / Take-Two Interactive Japan
  •     DMM GAMES
  •     D3 Publisher
  •     Daylight Studios
  •     Digital Works Entertainment
  •     DXRACER
  •     Dengeki Online
  •     Dengeki PlayStation
  •     Twitch
  •     Bandai Namco Entertainment
  •     Pygmy Studios
  •     Vuzix
  •     Famitsu
  •     4Gamer.net
  •     Bushiroad
  •     Flyhigh Works
  •     Fruitbat Factory
  •     Prototype
  •     MAXGAMES
  •     MIRA
  •     Liberte
  •     Rossomodello
  •     Warner Music Japan

Indie Game Corner

  •     IMGN.PRO
  •     Active Gaming Media
  •     Amusement Media Comprehensive School
  •     AMG GAMES
  •     RNG STUDIOS
  •     Ibaraki Creator’s House (STUDIO SHiFT-UP / Magical Rod)
  •     Imagos Softworks
  •     THE GOOD MOOD CREATORS
  •     Cross Function
  •     GAMES BY MO
  •     GAMENAMI
  •     CoConut Island Studio
  •     Chorus Worldwide
  •     SummerTimeStudio
  •     Gemdrops
  •     Silicon Studio
  •     DIGITAL HAPPINESS
  •     DEVOLVER DIGITAL
  •     NATSUME ATARI INC.
  •     NIGORO
  •     Nikkatsu
  •     Nenet
  •     Noxy Games
  •     Pygmy Studios
  •     Funteq
  •     4th cluster
  •     BOOMCO GAMES
  •     Beijing Initory Technology
  •     Hexadrive
  •     Bombservice
  •     MIDBOSS
  •     Millo Games
  •     UEI Solutions
  •     Lucky Flag
  •     LiRise Technology
  •     Left Foot Games
  •     Type 36/Rikushiki
  •     Rocket Engine
  •     RocketPunch Games

Virtual Reality Corner

  •     InfoLens
  •     H2L
  •     HTC
  •     KEEN VISION INTERNET TECHNOLOGY
  •     Creek and River
  •     Kodansha
  •     CS reporter’s
  •     Giant Cop
  •     Shanghai Arts United Software
  •     Shenzhen Dlodlo Technologies
  •     Studio Mugen
  •     Sojitz Planet
  •     Tayutau
  •     Building blocks production
  •     Dentsu Science jam
  •     FOVE
  •     Forum8
  •     FUTURETOWN
  •     Production IG
  •     Prodigy
  •     Beiouruf
  •     Beijing Time of Virtual Reality Technology
  •     Pocket Kreiz
  •     MERGE VIRTUAL REALITY
  •     UEI Solutions
  •     Live2D
  •     Land Ho
  •     REALIS

Tokyo Game Show 2016

EK Vandaag - Zondag 3 Juli

De laatste kwartfinale wordt vandaag gespeeld. Frankrijk en IJsland spelen voor dat laatste plaatsje in de halve finales tegen Duitsland. Voor Frankrijk staat er veel op het spel. Want eruit gaan tegen IJsland kan natuurlijk niet.

Speelschema

Tijd Ronde Thuis Uit Plaats
21:00 Kwartfinale Frankrijk IJsland Saint-Denis

Frankrijk - IJsland

Het gastland gaat spelen tegen het tweede gastland, want meer dan 10% van de bevolking van het eiland is al in Frankrijk geweest. De vraag is wie er door mag, maar Frankrijk lijkt natuurlijk de meest logische naam. Het kleine IJsland heeft nog geen echt sterke tegenstander gehad en dat ze hier staan is al een enorme verrassing. Toch wist Frankrijk niet te imponeren en moet het vooral hopen op een bevlieging van een Antoine Griezmann of Dmitri Payet.

IJsland heeft tegenstanders verslagen waartegen ze minder hebben gepresteerd dan tegen Frankrijk. Drie gelijke spelen in Reykjavik is heel wat, alhoewel de IJslanders hun eerste 2 wedstrijden 13 goals om de oren kregen in de tijd van Just Fontaine (die overigens geen doelpunt maakte in een van beide wedstrijden). Een keer eerder speelden de beide teams (vriendschappelijk) in het Stade de France, en IJsland liet toen langzaam hun opmars zien. Sigthorsson en Birki Bjarnason scooren vroeg de 0-2, maar Adil Rami, zoon van de man van de plantsoenendienst van Frejus, scoorde in de 87e minuut de winnende. Hij is overigens geschorst voor deze wedstrijd.

Wedstrijd van toen

Nog nooit eerder werd er op 3 juli tijdens een EK gespeeld, maar op 3 juli 1998 werd er wel door Frankrijk gespeeld in Saint-Denis. Net als 2 jaar minus 1 dag later werd Italië opzij gezet in een stugge en moeilijke wedstrijd. In plaats van een golden goal moesten er deze keer penalties genomen in een vrij dramatische wedstrijd. Frankrijk nam ze beter en ging zo op weg naar de wereldtitel in eigen land. Het is echter voor de Fransen te hopen dat het vandaag minder lastig zal zijn.

Skullgirls RPG op je telefoon

Skullgirls, het indie-vechtspel met rondborstige dames en hun vechtlustige parasieten komt in een RPG-jasje naar iOS en Android. Het is ook mogelijk je op te geven voor de bèta-test als je de meisjes op de proef wilt stellen.

Je speelt in verhalen die zich afspelen in het Skullgirls-universum. Hierbij kun je verschillende personages verzamelen. Hoogstwaarschijnlijk zijn dit de afzonderlijke skills van iedere vechter opgedeeld in meerdere versies van dezelfde persoon.

De mobiele versie wordt gemaakt door Hidden Variable Studios, bekend van games als Threes, Up&Up en Bag It. Er is nog geen officiële naam of releasedatum bekend, maar we houden jullie op de hoogte.

Skullgirls RPG

Skullgirls RPG - Parasoul

Skullgirls RPG - Valentine

Summer Games Done Quick 2016 gaat van start

Elk half jaar komen de beste speedrunners ter wereld samen om geld in te zamelen voor een goed doel. Dit doen ze middels een week lange speedrun-marathon, waarin tientallen games zo snel mogelijk worden uitgespeeld.

Vanavond beginnen de Summer Games Done Quick. Het goede doel voor dit evenement is Artsen Zonder Grenzen, die kunnen uitkijken naar een redelijke opbrengst. De afgelopen edities van Games Done Quick werd er steeds ruim een miljoen dollar opgehaald.

Een schema van alle games die gespeeld worden kun je hier vinden. Het evenement live bekijken kan de gehele week via het Twitch-kanaal van Games Done Quick. Het evenement begint vanavond om 18:30 uur Nederlandse tijd met een voorprogramma, waarna rond 19:10 uur Nederlandse tijd Super Mario Sunshine de eerste game is. Hieronder vind je een oude speedrun van deze game.

Veel smokkelwaar in gevangenissen

Smokkelwaar als drugs en mobiele telefoons zijn in grote hoeveelheden beschikbaar in Nederlandse gevangenissen. Dat blijkt uit documenten over vele honderden vondsten in de jaren 2012-2016. Ze zijn op verzoek van het ANP vrijgegeven door de Dienst Justitiële Instellingen (DJI).

De instellingen zijn niet verplicht de vondsten te registreren. Daardoor bestaat er geen compleet beeld. Maar uit de overzichten die sommige instellingen wel bijhouden, blijkt dat verboden waren alom aanwezig zijn.

In de Penitentiaire Inrichting Vught en de voormalige Bijlmerbajes zijn de afgelopen jaren alleen al enkele honderden vondsten geregistreerd. Het gaat daarbij vaak om softdrugs maar soms ook om heroïne en cocaïne. Ook telefoons worden vaak aangetroffen. Vorig jaar bleken gedetineerden uit meerdere instellingen zelfs foto's te plaatsen op het wereldwijde 'boevenaccount' 187gangsters op Instagram.

Bij de drugs gaat het vaak om kleine beetjes, maar geregeld ook om 'handelshoeveelheden' van tientallen grammen tegelijk. In Alphen, waar eveneens veel drugs binnenkomen, zijn in 2014 zelfs een keer 144 vermoedelijke xtc-pillen gevonden. In 2012 werden bij een gedetineerde in de voormalige gevangenis van Alkmaar zelfs bolletjes cocaïne met een totaalgewicht van 400 gram aangetroffen. Een andere opvallende vondst in Alphen was dit jaar een jerrycan met inhoud om alcohol te stoken.

Celinspectie
Geregeld wordt de smokkelwaar al bij het invoeren ontdekt, maar vaak genoeg ook pas bij een celinspectie. Vaak nemen bezoekers de spullen mee en soms is gevangenispersoneel betrokken. Maar er zijn ook meldingen van drugs en telefoons die simpelweg over de muur worden geslingerd.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten: "Dagelijks werkt het personeel van DJI er hard aan om inrichtingen vrij te houden van contrabande. DJI maakt daarbij gebruik van veel verschillende middelen zoals zoekacties, celinspecties, drugshonden en detectors. Desondanks zullen gedetineerden altijd blijven proberen verboden goederen binnen te voeren, omdat er inderdaad altijd vraag naar is. Zij krijgen hiervoor ook hulp van buitenaf. Het is zodoende een constant kat-en-muisspel."

Veel smokkelwaar in gevangenissen
Veel smokkelwaar in gevangenissen (Foto: ANP)

Sarkozy bevestigt kandidatuur presidentschap

Nicolas Sarkozy heeft zaterdag tegenover zijn partijleden bevestigd dat hij zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen die in 2017 in Frankrijk worden gehouden. Daarvoor legt hij zijn huidige functie als voorzitter van De Republikeinen neer. Dat meldt The Guardian.

De Franse media waren minder stellig. Volgens Le Monde zei Sarkozy vooral dat het zijn laatste congres als voorzitter was. Dat kan de opmaat zijn voor een kandidatuur voor het presidentschap, officieel "een partijproject", maar nog te vroeg voor een definitieve conclusie. Le Parisien hoorde in 'nauwelijks bedekte termen' wel een sollicitatie voor een nieuwe ambtstermijn als Frans president.

Sarkozy verloor in 2012 de verkiezingen van de zittende president François Hollande, die zich opnieuw verkiesbaar stelt. In april kiezen de Fransen een nieuwe president. Voor het zover is, moet Sarkozy in november dertien andere kandidaten binnen zijn partij weten te verslaan, onder wie voormalig premier Alain Juppé.

Sarkozy stelt dat hij de beste kandidaat is om de onderhandelingen met de Britten na het Brexit-referendum in goede banen te leiden. Hij pleit onder meer voor een Schengen 2-akkoord, waarmee niet iedereen vrij door deze paspoortvrije zone reizen, maar enkel EU-burgers.

Ook binnen de Socialistische Partij van Hollande worden voorverkiezingen gehouden. Als Sarkozy en Hollande die weten te winnen, moeten ze het opnemen tegen tegen Marine Le Pen van het Front National.

Sarkozy bevestigt kandidatuur presidentschap
Sarkozy bevestigt kandidatuur presidentschap (Foto: ANP)

Tour: Etappe 2 - Op naar Cherbourg

Zo, de Tour is begonnen. Zoals te verwachten viel was het een behoorlijk saai begin. Te weinig open stukken waar de wind invloed had, dus reed men in niet eens zo heel gestrekte draf richting Utah Beach. De spanning moest komen van wat valpartijen, die altijd onvermijdelijk zijn aan het begin van de Tour.

Dat Contador een van de slachtoffers was maakt dit nog een eningszins memorabele etappe. Hij zal er nog wel een tijdje last van hebben, want hij was toch behoorlijk geraakt. Uiteindelijk kwam er richting Utah Beach de verwachte massasprint. Een sprint die toch nog behoorlijk ontspoorde, dankzij wat valpartijen. Vooral Morkov ging behoorlijk hard op z'n plaat. Groenewegen had er nogal veel last van, maar wist op een of andere manier toch op z'n fiets te blijven. Z'n sprint was evenwel meteen over, hoewel het sowieso een lastig verhaal ging worden. Zijn fantastische lead-out Robert Wagner was in geen velden of wegen te bekennen en de briljante tacticus Sep Vanmarcke ging met meer dan een kilometer te gaan maar vast op kop beuken.

De overwinning ging naar Mark Cavendish, wat we toch nog wel een verrassing mogen noemen. Zo heel sterk was Cavendish dit jaar nog niet, terwijl zijn Duitse concurrenten veel meer hadden laten zien. Blijkt maar weer dat Utah Beach bijzondere krachten losmaakt. De Duitsers dolven weer het onderspit en de winst ging naar de geallieerden. Cavendish kreeg ook meteen de gele trui, wat voor hemzelf en zijn ploeg een primeur is. Na een stuk of 500 ritoverwinningen in de Tour heeft hij nu pas voor het eerst de gele trui. Ergens ook wel weer een beetje terecht. Hij maakte meteen van de gelegenheid gebruik om nog wat aandacht te vragen voor Qhubeka, wat ik alleen maar kan prijzen. Tijdens de tweede rit zal hij minder kans hebben. De aankomst is een stuk minder vlak.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De tweede rit begint in een stadje dat voor het eerst de Tour mag verwelkomen. Saint-Lô is de hoofdplaats van het gelijknamige arrondissement en het departement La Manche. We zitten tijdens deze rit dus nog in dezelfde regio, Normandië. Saint-Lô is een stadje met 18.000 inwoners en een behoorlijk nieuwe stad. Net als tijdens de vorige rit zitten we nu ook weer in een gebied dat zwaar werd getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens D-Day werd de stad door de Amerikanen platgebombardeerd. 95% van de stad veranderde in een ruïne. Saint-Lô was strategisch gezien een belangrijke stad en daarom moesten de Duitsers hier verdreven worden. Veel inwoners van Saint-Lô kwamen ook om, omdat de briefjes die ze hadden moeten waarschuwen door harde wind in verderop geleden dorpen terechtkwamen. Best lullig, ineens had het stadje 2000 inwoners minder. Saint-Lô werd na de bombardementen de hoofdstad van de ruïnes genoemd. In de weken nadien werd er in Saint-Lô en omgeving nog veelvuldig gevochten.

Saint-Lô ligt er vandaag hopelijk beter bij (Foto: WikiCommons)
Saint-Lô ligt er vandaag hopelijk beter bij (Foto: WikiCommons)

Gelukkig werd de stad weer opgebouwd en kon de kerk zelfs nog gerestaureerd worden. Saint-Lô debuteert dan wel in de Tour, maar is niet onbekend met de edele sport die wij wielrennen noemen. In de Tour de Normandie komt de plaats bijna jaarlijks voor. Er is vaak een proloog in Saint-Lô, die de laatste jaren werd gewonnen door sterke en talentvolle Zwitsers als Tom Bohli en Stefan Küng. Ook is er jaarlijks een wedstrijd voor amateurs in dit stadje. Nu is het dan tijd voor het echt grote werk. Na een rondje door Saint-Lô, waar het goed zoeken is naar de oude gebouwen, zal de rit dan echt beginnen. 

De kerk in Saint-Lô (Foto: WikiCommons)
De kerk in Saint-Lô (Foto: WikiCommons)

In de eerste vijftig kilometer krijgen de renners drie klimmetjes voor hun kiezen. We zitten zo'n beetje in het midden van deze streek en gaan weer naar de kust toe. Na tien kilometer krijgen de renners met het eerste klimmetje te maken. Côte de Torigny-les-Villes, 1,4 kilometer lang aan 5,7%. Na 23 kilometer is het tijd voor het tweede klimmetje, Côte de Montabot, die twee kilometer lang is en vijf procent gemiddeld. Allemaal niet zo spannend, maar voor de bergtrui zal het wel een geinig strijdje opleveren.

Via wat kleine Normandische nederzettingen fietsen we na een tijdje richting het noorden, naar de kop van het schiereiland Cotentin. Over het algemeen mogen de renners over brede wegen fietsen, alleen richting het derde klimmetje van de dag wordt het wat smaller. Dat klimmetje komt na ongeveer 50 kilometer, is 1,2 kilometer lang en 6% gemiddeld. Alle klimmetjes zijn van de vierde categorie, dus veel puntjes zijn er niet te sprokkelen. Dezelfde renner zal drie keer als eerste boven moeten komen, wil hij de bergtrui afsnoepen van Paul Voss. Boven in het dorpje Montpinchon komen de renners weer op een grote weg en dalen ze af richting Coutances, waar het peloton na 64 kilometer koers aankomt. Kicken kerkje daar.

Prima kerkje, daar in Coutances (Foto: WikiCommons)
Prima kerkje, daar in Coutances (Foto: WikiCommons)

In Coutances is er ook nog een kort klimmetje, maar daar zijn dan weer geen puntjes te verdienen. Na Coutances gaan de renners over de grote weg verder naar het noorden. Zonder verdere noemenswaardigheden bereiken ze na 74 kilometer Montsurvent. Een paar kilometer verderop zal net als tijdens de vorige rit Lessay gepasseerd worden. Toen weken de renners in Lessay af van de kust om wat verder richting het binnenland te fietsen, nu gaan we na een tocht door het Normandische binnenland dan juist weer richting de kust. We volgen een tijd lang de kust en komen ondertussen langs Portbail, waar de tussensprint van de dag is. Na 107 kilometer mogen de jongens met ambitie voor de groene trui zich weer eens uitsloven. Portbail is nog best een geinig plaatsje. Oud kerkje, oud bruggetje, oude huisjes. Lekker authenthiek.

Van Portbail rijden we verder naar het noorden en komen we door enkele kleine dorpjes. De grote provinciale wegen hebben we achter ons gelaten en we komen nu op wat minder brede wegen terecht, die ook wat ouder lijken en wat meer mankementen vertonen. Dit duurt een kilometer of tien, tot de coureurs na het verlaten van het dorpje Barneville weer op een fatsoenlijke weg terechtkomen. Die goede weg houdt alleen na het volgende dorpje, Carteret, weer op.

Het gaat weer een aantal kilometer over een wat verouderde, smalle weg met enige slijtage. Na Carteret begint de weg zo nu en dan ook weer een beetje op te lopen. Een paar korte hellingen, maar dat zal voor de renners niet echt veel voorstellen. Na 124 kilometer koers komen ze weer op een grote weg terecht. Via Les Pieux wordt er rechtdoor richting de kust gefietst, die na 144 kilometer wordt bereikt. Het eerste kustplaatsje dat wordt aangedaan heet Siouville-Hague.

Schitterend kerkje in Portbail (Foto: WikiCommons)
Schitterend kerkje in Portbail (Foto: WikiCommons)

We zijn al bijna in Cherbourg, nog maar een kilometer of 40 tot de finish. In Siouville hebben we het voorlopig laagste punt bereikt en gaan we weer klimmen. In het slot van deze etappe zitten enkele korte klimmetjes, maar veel stelt het niet voor. Een van die klimmetjes brengt ons naar een dorp met de naam Helleville. Echt hels is het dan weer niet echt. Van Helleville fietsen we over een prima weg naar Vasteville. Ondertussen gaat het drie keer op en af, maar nooit echt lang. Alleen richting Sainte-Croix-Hague gaat het even wat langer omhoog. De passage in dit dorp is vrij smal en er zit ook nog een klein stukje afdaling in, maar heel spannend hoeft het niet te worden.

Na Sainte-Croix-Hague is het voorlopig even gedaan met het klimmen en dalen we af richting de kust. We hebben een aantal kilometer gehad met wat heuveltjes erin, maar het wordt nooit zwaar genoeg om echt veel renners te lossen. Over een grote weg wordt er langzaam afgedaald richting Querqueville, waar de renners na 167 kilometer passeren. Enige nadeel aan die grote weg is dat er redelijk veel vluchtheuvels in het midden liggen.

Het fort bij Querqueville (Foto: Flickr)
Het fort bij Querqueville (Foto: Flickr)

Als de renners Querqueville verlaten is het nog maar 16 kilometer tot de streep in Cherbourg. Zes kilometer na Querqueville rijden we de buitenwijken van Cherbourg al binnen. In plaats van dwars door het centrum van Cherbourg te fietsen zullen we eerst door Octeville scheuren. In deze wijk van Cherbourg ligt op negen kilometer van de finish nog een kort klimmetje, dat 1,3 kilometer lang is. Dit klimmetje is 4,6% gemiddeld. Veel stelt dat niet voor, maar het zal al een eerste teken voor de sprinters zijn dat dit niet hun dag is.

Op de top van dit klimmetje slaan de renners twee keer linksaf en dalen ze af richting de haven van Cherbourg. Deze afdaling stelt niet heel veel voor, hoewel er wel een paar stukken zijn met vluchtheuvels in het midden. Dat is altijd gevaarlijk, zoals we tijdens de eerste rit ook weer zagen. De renners rijden de haven in, gaan een bruggetje over en komen zo heel even door het centrum van het afgrijselijke Cherbourg. Snel slaan de renners weer af en rijden ze over een of ander aftands industrieterrein de stad weer uit.

Er zijn heel wat obstakels op de weg, zoals wegversmallingen en vluchtheuvels, altijd leuk. We zitten nu op een kilometer of vier van de streep, de slotklim gaat bijna beginnen. Langzaam begint het omhoog te lopen en je hebt het gevoel alsof je midden in de finale van Luik-Bastenaken-Luik zit. We fietsen door een of andere sloppenwijk die sterk doet denken aan Saint-Nicolas. Ook qua percentages scheelt het niet veel.

Het profiel van het beslissende klimmetje van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van het beslissende klimmetje van vandaag (Bron: Letour.fr)

De eerste kilometer van de klim is nog makkelijk, met ongeveer 6% gemiddeld, maar daarna volgt een stuk van 500 meter aan meer dan 10%. Het eerste deel van de klim is nog over een brede weg, tot we op twee kilometer van de streep een rotonde bereiken, die we voor drie kwart nemen, waarna de weg echt sterk omhoog begint te lopen. Hier bereiken we het steilste punt van de klim, dat 14% is.

Na dit steilste stuk loopt het nog 500 meter verder door, maar dit is al een stuk makkelijker. Richting de top van de klim stijgt het maar een een procentje of vijf. We zijn inmiddels al een tijdje buiten Cherbourg, maar het blijft hier godsgruwelijk lelijk. Er staan wat afgetrapte flats langs de kant van de weg, het is bepaald geen lust voor het oog. Op de top van de Côte de la Glacerie is het nog iets meer dan een kilometer tot de finish van de rit. We hebben twee kilometer aan 6,5% geklommen, dus alle sprinters zijn er al lang af.

Heel even dalen we af, maar dit zal niet echt veel gevaar opleveren. Een paar redelijk makkelijke bochten en een rotonde, maar de wegen zijn redelijk braaf en in goede staat. Na de rotonde is er een redelijk smalle bocht naar links, waarna de renners op de laatste rechte strook terechtkomen. Het zal nog 700 meter lang rechtdoor gaan, richting de streep. Deze meters loopt het nog aan ongeveer zes procent omhoog. Het is bepaald geen muurtje, maar nog wel behoorlijk lastig. Uiteindelijk finishen we ergens in het midden van het niets, net buiten La Glacerie.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De finish is dus zoals gezegd eigenlijk helemaal niet in Cherbourg, maar in het dorpje La Glacerie. Omdat er over La Glacerie verder helemaal niets te vertellen is, zullen we ons toch maar focussen op Cherbourg. Ik weet niet of ik het al heb vermeld, maar Cherbourg is echt spuuglelijk. De Amerikaanse band Beirut heeft wel eens een nummer gewijd aan de stad. Veelzeggend is de volgende tekst in dit nummer: "It's been a long time since I've seen you smile." Dat is het Cherbourg-effect. De stad heeft een haven en ook die is lelijk. In het verleden kwam er een nogal bekend bootje aan in die haven. De Titanic. De boot vertrok van Southampton naar Cherbourg en de rest is geschiedenis.

Ook dit is weer een teken dat Cherbourg absoluut een ramp is. Er wonen 83.000 mensen hier en vanwege de haven schijnt het economisch gezien nog wel enigszins belangrijk te zijn. Een van de inwoners van Cherbourg doet mee aan de Tour, ik heb het dan over Amaël Moinard. De knecht van BMC is hier geboren. Logisch dus ook dat hij een knecht is, veel meer zit er niet in als je hier het levenslicht ziet. Toch is Cherbourg ondanks alles een stad die best vaak voorkomt in de Tour. Dit wordt de 18e keer dat het peloton hier langskomt.

Het is wel echt een eeuwigheid geleden dat er nog eens een rit aankwam of vertrok vanuit Cherbourg. Blijkbaar ben ik niet de enige die ontdekt heeft dat de stad eigenlijk niet de moeite waard is. De vorige keer dat de Tour in Cherbourg was is al meer dan 20 jaar geleden. We noteren 1994. De rit begon in Cherbourg, eindigde in Rennes en werd gewonnen door Gianluca Bortolami. In 1986 kwam er een rit aan in Cherbourg, die werd gewonnen door de bekende Italiaanse sprinter Guido Bontempi. Verder kwam de Tour tussen 1911 en 1914 drie keer achter elkaar in Cherbourg. Kan me niet voorstellen dat dit iemand boeit.

Het modernste gebouw van Cherbourg (Foto: WikiCommons)
Het modernste gebouw van Cherbourg (Foto: WikiCommons)

Het zou best wel eens kunnen gaan regenen tijdens deze rit. Warm gaat het in ieder geval niet worden, met 17 graden mogen de renners hun handjes al dichtknijpen. Door de eventuele regen kan het nog wel een interessante rit worden. Er zijn nog wel wat obstakels en bochten in de slotfase, dus nieuwe valpartijen zijn niet uit te sluiten. Het zal niet harder waaien dan tijdens de eerste rit, waarschijnlijk zelfs zachter. Op waaiers hoef je niet meteen te rekenen, zeker niet omdat er weinig open stukken zijn. Veel beschutting, dus niet direct een groot waaierfeest.

Om 12:40 zullen de renners rustig gaan beginnen aan de rit. Rond 13:00 zal de rit dan echt gaan beginnen. Volgens het schema zal de finish ergens tussen 17:09 en 17:34 zijn, uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid zin die de renners er in hebben. De uitzending zal om 14:10 beginnen bij de NOS en Sporza. Ik raad wel iedereen aan om naar Sporza te kijken, want de NOS is kut. 

Voorspelling

Dit wordt een rit voor de punchers van het peloton. De sprinters gaan geen rol van betekenis spelen, tenzij je Sagan ziet als een echte sprinter. Voor Cavendish, Greipel en Kittel gaat dit te zwaar zijn. Vooral die ene strook aan 14% zal ze gegarandeerd slopen. Op dit soort aankomsten zijn er echter nog genoeg specialisten. De wereldkampioen is met name een man om in de gaten te houden. Hij heeft veel moeite om ritten te winnen in de Tour, maar dit is volledig op zijn lijf geschreven. Ik verwacht dat een redelijk grote groep hier toch wel om de zege gaat sprinten, hoewel er van alle jongens in de eerste groep wel niet heel veel daadwerkelijk voor de winst zullen gaan. Er gaan gaten vallen, dus enkele favorieten of semi-favorieten voor de eindzege kunnen ook zomaar een paar seconden gaan verliezen. Redelijk listige finale toch wel. Als je goede benen hebt zul je ze toch meteen moeten laten zien. Slechte benen gaan je een klein verlies opleveren.

1. Sagan. Dit moet hij winnen. Kan dit soort werk uitstekend aan en is ook goed in vorm. Dit jaar al zoveel mooie dingen laten zien en ook tijdens de eerste rit kwam hij al best aardig in de buurt. Zo'n vlakke sprint is toch lastig voor hem, maar hij deed het niet onverdienstelijk. Op zo'n aankomst als tijdens deze rit staat er waarschijnlijk geen maat op hem. Kan dan ook meteen de gele trui gaan pakken, dat lijkt me een extra motivatie, hoewel hij altijd al in een mooie trui rond mag rijden.

2. Alaphilippe. Julian is een jonge Fransoos die alles kan. Klimmen, tijdrijden, sprinten, hij vindt alles leuk. Ook op muurtjes is hij ijzersterk, zo liet hij al twee keer zien in de Waalse Pijl. Ook Luik-Bastenaken-Luik spreekt hem wel aan, derhalve moet deze finale hem ook aanspreken. Liever had hij waarschijnlijk gehad dat het hier nog wat steiler was, maar alsnog verwacht ik wel van hem dat hij mee gaat sprinten voor de zege. Vervolgens ga ik dan wel weer klagen dat Lollerphilippe ongeloofwaardig is, want zo gaan die dingen.

3. Van Avermaet. Olvarit Krek is wel een beetje van zijn complex af. Kon net als Sagan eigenlijk ook niet makkelijk winnen, maar het gaat steeds beter. Hij is natuurlijk meegenomen voor ritten als deze. Laat het een beetje omhoog lopen en Van Avermaet fietst van voren. Voor de overwinning zal het lastig worden, maar je weet het nooit.

4. Valverde. Alejandro is bezig aan een piek van drie jaar en gaat vrolijk door. Hoewel de verwachting wel is dat hij nu toch echt in dienst van Quintana zal moeten rijden. Meestal gaat Valverde dan voor een compromis. Geef hem op een aantal dagen wat kansen en dan zal hij zich voor de rest wel wat rustiger houden. Dit kan een kans voor Valverde zijn, hoewel het eigenlijk niet steil genoeg is. Toch gaat hij vooraan te zien zijn, dat geef ik je op een briefje. Kan hij daarna lekker voor Nairo gaan fietsen.

5. Pantano. Ik heb echt vier ontzettend voorspelbare namen, dus doen we er ook nog maar een iets minder voorspelbare tussendoor. Onze Jarlinson, Colombiaantje van IAM. Kan goed klimmen en is heel erg rap. Dit alles liet hij in de Ronde van Zwitserland nog zien. Kan op zo'n aankomst best aardig mee en dat moet hij dan ook maar laten zien. Wie weet lijkt het er dan nog een beetje op alsof ik er kaas van gegeten heb.


Britse Labourpartij is de lul

De evenknie van de PvdA aan de andere kant van de Noordzee kan het regeren voorlopig wel vergeten. De partij werd vorig najaar als het ware gekaapt door de uiterst linkse vleugel. Vrijwel iedereen is het erover eens dat ze eventuele vervroegde verkiezingen dik zouden verliezen. De leider, Jeremy Corbyn, weigert echter op te stappen in de nasleep van het voor de partij rampzalig verlopen EU-referendum.

Corbyn werd vorig jaar gekozen als 'straf' voor de rechtsere zogenaamde New Labour-koers die oud-premier Tony Blair bijna twintig jaar geleden inzette. Maar partijleden zijn ook boos over de leugens die Blair zou hebben verteld in de aanloop naar de Britse deelname aan de Irak-oorlog.

In de aanloop naar het Brexit-referendum voerde Corbyn officieel campagne voor 'Remain', maar eigenlijk wijst hij het liberale EU-gedachtengoed af. Dat was goed te merken, want Corbyn voerde met zichtbare tegenzin campagne. Stemmers in de zogeheten traditionele Labour-'heartlands' kozen vervolgens in grote getalen voor Leave.

Ongenoegen
Dat leidde tot groot ongenoegen bij Labour-parlementariërs. Donderdag verloor Corbyn een motie van wantrouwen. Slechts 40 parlementsleden bleven achter hem staan, maar liefst 172 stemden voor een oproep tot aftreden.

Koppigheid zit echter in het dna van Corbyn, een socialist van de oude stempel. Hij weigert dan ook op te stappen. En het probleem van de sociaaldemocraten in het parlement is dat ze geen tegenkandidaat hebben die van hem zou kunnen winnen. De afgelopen paar dagen kreeg Labour er zestigduizend nieuwe leden bij, waarvan veel aangaven Corbyn te steunen.

Corbyn wordt door een 'grassroots'-beweging genaamd Momentum in het zadel gehouden. Die is via sociale media zeer goed georganiseerd en werft actief leden voor de partij. Aftreden ziet Corbyn als verraad aan deze achterban.

Afgelopen week leek Labour-parlementariër Angela Eagle nog voor het leiderschap te gaan. Maar Corbyn heeft dubbel en dwars laten weten zich gewoon ook te zullen kandideren. De vrees is nu dat een nieuwe verkiezing van Corbyn Labour in tweeën zou splitsen. Eagle heeft haar verkiezingscampagne dan ook maar opgeschort.

Nationale eenheid
Goed nieuws voor de Conservatieve partij, zou je denken, maar niets is minder waar. Volgens premier David Cameron zit Corbyn in de roerige periode na het referendum de momenteel ver te zoeken nationale eenheid in de weg. In het parlement beet hij de Labour-leider dan ook toe: "In hemelsnaam man, vertrek!"

Corbyn heeft nu gezegd de partij 'de hand te willen reiken'. "Ik wil met de hele partij samenwerken om het alternatief te bieden dat het land nodig heeft", schrijft hij in de Sunday Mirror. Volgens hem zal de uitslag van het referendum alleen maar leiden tot belastingverhogingen door de Conservatieven, waar de 'gewone man' voor mag betalen. Die uitslag moet overigens wel worden gerespecteerd met "eerlijke immigratieregels die banen beschermen", wat het vermoeden onderstreept dat Corbyn eigenlijk voor Leave was.

Maar van een handreiking lijkt volgens de BBC helemaal geen sprake te zijn. In ieder geval niet met een delegatie parlementsleden die Corbyn wilden aanmoedigen om 'respectvol met pensioen te gaan'. Zij slaagden er niet eens in de Labour-voorman te spreken te krijgen.

Zon tijdens laatste dag Concert at SEA

Ondanks het wispelturige weer in Nederland hebben zaterdag 40.000 bezoekers van Concert at SEA genoten van de zon. Dat maakt de organisatie van het tweedaagse festival bekend.

"We hebben een hele goede editie gehad, de sfeer was het hele weekeinde geweldig, ondanks de regenachtige eerste dag. Vandaag was een echte mooie festivaldag met genoeg zon en bijzondere shows op de drie verschillende podia", concludeert directeur Lesley Grieten na afloop.

Concert at SEA wordt jaarlijks gehouden op de Brouwersdam in Zeeland. Het evenement was al maanden geleden uitverkocht en is het paradepaardje van BLØF, de band die het festival in 2015 voor de tiende keer organiseerde.

Zon tijdens laatste dag Concert at SEA
Zon tijdens laatste dag Concert at SEA (Foto: BuzzE)

Delftse robot wint Amazon-wedstrijd

Een team van de TU Delft heeft een robotwedstrijd gewonnen. Bij de Amazon Picking Challenge moesten de robots helemaal zelf producten van schappen pakken en in containers plaatsen, en andersom. Team Delft won beide opdrachten.

De wedstrijd maakt deel uit van de RoboCup 2016 in Leipzig. De robots moesten zelf kunnen plannen. Bovendien moesten ze de producten herkennen, die op willekeurige plekken en in alle mogelijke standen in de schappen staan. Delft deed voor de eerste keer mee.

FBI ondervraagt Hillary Clinton over e-mails

De Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton is zaterdag verhoord door de federale recherche FBI over het gebruik van een privéadres voor e-mailverkeer tijdens haar periode als minister van Buitenlandse Zaken. De leiding van haar campagne heeft dat verklaard.

Clinton kwam onder vuur te liggen omdat ze zakelijke mailtjes had verstuurd via een privémailadres. Dat mag alleen als die mails worden opgeslagen op overheidscomputers. Clinton overhandigde eind 2014 ongeveer 50.000 e-mails aan het ministerie.

Doordat ze een privéadres gebruikte, bleven veel van de mails buiten het zicht van het Congres en haar collega's.

Volgens een woordvoerder ging Clinton zaterdagochtend (plaatselijke tijd) "vrijwillig" op bezoek bij de FBI in het hoofdkwartier in Washington. "Ze is blij dat ze het ministerie van Justitie kon helpen bij het trekken van een conclusie". Over de inhoud van het gesprek, dat zo'n 3,5 uur duurde, werd verder geen informatie gegeven.

FBI ondervraagt Hillary Clinton over e-mails
FBI ondervraagt Hillary Clinton over e-mails (Foto: ANP)

Doden en gewonden door explosies in Bagdad

Bij twee bomaanslagen in Bagdad zijn in de nacht van zaterdag op zondag tientallen mensen om het leven gekomen of gewond geraakt. Dat meldt de lokale televisiezender al-Sumaria.

In de wijk Karrada van de Iraakse hoofdstad ging een autobom af vlakbij een restaurant, meldt de politie. Ten minste twintig mensen kwamen daarbij om het leven of raakten gewond. Karrada is een populair winkelgebied, waar veel mensen 's nachts komen om te eten tijdens ramadan. Op beelden is een enorme vuurzee te zien, die door de explosie is veroorzaakt.

Een tweede bom ging af in de wijk al-Shaab in het noorden van de stad. Ook daar kwamen verschillende mensen om het leven of raakten bij de explosie gewond. De aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat.


Schrijver Elie Wiesel overleden

De Amerikaans Joodse schrijver en Holocaust-overlevende Elie Wiesel is zaterdag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de Israëlische krant Haaretz.

Wiesel, die in de VS overleed, beschreef in zijn boeken zijn ervaringen in concentratiekamp Auschwitz. Zijn bekendste boek is Nacht. Behalve schrijver was hij onder andere professor aan de universiteit van Boston. Hij zette zich verder in voor mensenrechten. Hij ontving in 1986 de Nobelprijs voor de vrede.

Eliezer Wiesel werd in 1928 in Roemenië geboren. In 1944 werd hij samen met zij familie naar Auschwitz gedeporteerd waar zijn moeder en jongste zus de dood vonden. Zijn vader overleed later in het kamp Buchenwald.

Staatsburgerschap
Na de oorlog verhuisde hij naar Frankrijk en later naar de Verenigde Staten. In 1963 kreeg hij het Amerikaanse staatsburgerschap. Wiesel gaf leiding aan de bouw van het Amerikaanse Holocaustmuseum.

De Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu verklaarde dat "de Joodse staat en het Joodse volk" in diepe rouw zijn door de dood van Wiesel. "De woordkunstenaar Elie heeft met zijn bijzondere persoonlijkheid en zijn fascinerende boeken de overwinning belichaamd van de menselijke geest over de wreedheid en het kwaad", zei de premier.

Baken van licht
Het Joods Wereldcongres noemde Wiesel in een reactie "een baken van licht". De Joodse wereld heeft volgens de organisatie enorm veel te danken aan Wiesel, die in 2010 door het congres werd onderscheiden.

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier is met Wiesel "een groot schrijver, filantroop en geleerde en onvermoeibare strijder tegen haat, onverdraagzaamheid en geweld" heengegaan. Steinmeier verklaarde een "buiging"te maken voor het werk van Wiesel.

Schrijver Elie Wiesel overleden
Schrijver Elie Wiesel overleden (Foto: ANP)

Regisseur The Deer Hunter overleden

De Amerikaanse filmregisseur Michael Cimino is overleden. Dat maakte Thierry Fremaux, directeur van het Filmfestival van Cannes, zaterdagavond bekend op Twitter. Cimino was 77 jaar.

Hij overleed vredig, omringd door zijn familie, schrijft Fremaux. Details over zijn dood zijn niet bekend.

Cimino is onder meer bekend van The Deer Hunter. De film over de Vietnamoorlog, met Robert De Niro in de hoofdrol, won vijf Oscars. Daarvan ontving Cimino er twee. Een voor Beste Regisseur en een voor Beste Film.

Studentenflat Utrecht ontruimd vanwege brand

In de nacht van zaterdag op zondag is in Utrecht een studentenflat ontruimd, vanwege een uitslaande brand. Dat meldt de brandweer op Twitter. Het gaat om een flat aan de Ina Boudier-Bakkerlaan.

Elders op Twitter werd gemeld dat er vijf personen naar het ziekenhuis zijn overgebracht. Hoe de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk.


FOK! Wat een weer: kans op zon

Vandaag zou er meer ruimte voor de zon moeten zijn, hoewel er landinwaarts nog wat buien kunnen ontstaan. Deze gaan mogelijk gepaard met een onweersbui aldus het KNMI. De wind komt uit het zuidwesten en is matig van kracht. De temperatuur komt net niet boven de 20 graden uit: het wordt circa 19 graden.

Zon op 05:26
Zon onder 22:02
Zonkracht

6 / 3

Gisteren zou een trieste dag worden als ik het KNMI moest geloven. Ik werd wakker met een stralend zonnetje! 

Niks triest, stralende zonsopgang (Foto: DJMO)
Niks triest, stralende zonsopgang (Foto: DJMO)


Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1623 Claes Michielsz Bontenbal werd in Rotterdam onthoofd vanwege zijn bijdrage in een complot tegen Prins Maurits.
 1886 Carl Benz maakte een proefritje met zijn eerste auto, te Mannheim.
 1962 Algerije werd onafhankelijk van Frankrijk.
1976 Begin van een Israelische actie om ruim honderd joodse gijzelaars te bevrijden uit een gekaapte luchtbus van Air France op het vliegveld van Entebbe.
1988 De Amerikaanse kruiser Vincennes schoot Iran Air-vlucht 655 neer. Alle 290 inzittenden kwamen om het leven.
2001 De Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden verleende toestemming voor het huwelijk van Willem-Alexander, de Nederlandse prins van Oranje, met Máxima Zorreguieta.

 

 


Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Wereldsprong Reese op Amerikaanse trials

Verspringster Brittney Reese heeft zaterdag tijdens de Amerikaanse olympische trials in Eugene keihard uitgehaald. De Amerikaanse sprong in de finale met haar vierde sprong naar een zelden vertoonde afstand van 7,31 meter.

De 29-jarige regerend olympisch kampioene is pas de derde atlete die de 7,30 meter haalt in het huidige millenium. Alleen de Russinnen Tatyana Kotova (7,42) en Tatyana Lebedeva (7,33) deden dat ook. Reese staat dankzij haar megasprong op de gedeeld negende plek aller tijden, met voor haar vooral atletes waarin men zacht gezegd weinig vertrouwen heeft wat betreft de 'schoonheid' van de prestaties.

Uiteraard plaatste Reese zich voor de Olympische Spelen. Dat deed ook Tianna Bartoletta, die een druk dagje had in Eugene. Ze opende de verspringfinale met 7,02 meter, trok daarna even een ander paar schoenen aan om zich met 11,02 seconden te plaatsen voor de halve finales van de 100 meter en liet daarna nog een sprong van 6,82 meter noteren. Janay DeLoach pakte het derde ticket voor de Spelen. 

EK: Uitslag Duitsland - Italië

Die Mannschaft heeft zich geplaatst voor de halve finale van het EK. Na een lange strafschoppenreeks werden de Italianen verslagen. In de reguliere tijd en verlenging bleef het 1-1. Door strafschoppen won Duitsland met 6-5. 

Na een prachtig eerbetoon aan de nabestaanden en slachtoffers van de aanslag in Bangladesh, werd er afgetrapt door Duitsland. Veel gebeurde er niet in de eerste twintig minuten. Het eerste serieuze gevaar kwam van de Duitsers. Een lange bal op Mario Gomez leek veelbelovend, maar de aanvaller van Beşiktaş kreeg net geen controle over de bal. Weg kans!

In 27e minuut wist Schweinsteiger het net te vinden, maar de rake kopbal werd afgekeurd vanwege lichte duw op De Sciglio. Er kwamen in de slotfase van de eerste helft nog twee kansen voor Müller en Sturaro.

Müller, die nog altijd op zijn eerste EK-doelpunt wacht, schoot met een zwak schot in de handen van doelman Buffon. Duitsland kwam vlak voor rust nog goed weg, toen Sturaro de bal voor de voeten kreeg en de bal naast het doel schoot.

Aan het begin van de tweede helft bleef het tempo laag. Het was wachten op de ploeg die de eerste fout maakte en dat gebeurde bij Italië. In 53e minuut kreeg Müller een niet te missen kans, maar door een acrobatische redding voorkomt hij met de voet een doelpunt voor Duitsland. De Italianen hebben het moeilijk in de openingsfase van de tweede helft.

Ruim tien minuten later was het dan toch raak voor de Duitsers. Mesut Özil rondde een sterke aanval af en zet Die Mannschaft op 1-0.

Italië leek rijp voor de slacht, Duitsland bleef de druk opvoeren.

Wederom Gomez met een lange bal aangespeeld en dit keer met succes. De bal die Gomez via de hak schoot werd gestopt door Buffon en Italië ontsnapte aan de 0-2.

Bij de Italianen wist Pelle met een hard schot nog gevaar te stichtten voor het doel van de Duitsers, maar het leverde niets op.

De Italianen wisten een hoekschop te versieren en namen veel Italianen mee naar voren. Hoewel de hoekschop onschadelijk werd gemaakt, werd er hands geconstateerd van Boateng. Penalty voor Italië! En… raak! Leonardo Bonucci benutte de strafschop en zette Italië op 1-1.

De slotfase brak aan en Italië werd sterker. Neuer moest toekijken hoe het schot van Pelle van richting werd veranderd en naast ging. Het einde van de reguliere tijd was in zicht en De Sciglio kreeg in de 88e minuut de kans om de winnende te maken, maar raakte het zijnet. Een nieuw trauma werd Duitsland hier bespaard.

Net zoals op het WK 2006 kwam er nu ook een verlenging. De stand na 90 minuten: 1-1. In de 108e minuut liep Draxler richting het doel, maar de steekpass van Müller was te hard. De scherpte ontbrak ook bij de Duitsers. De laatste kans van Duitsland kwam van Özil. Een harde knal op doel eindigde in de handen van Buffon.

Het kwam op strafschoppen aan. De vers ingekomen Zaza, die nog geen balcontact heeft gehad, schoot over. Duitsland kort in het voordeel, want Buffon stopte de strafschop van Müller. Een strafschop later moest Özil gelijkmaken, maar raakte de lat. Het lukte daarna ook Pellè niet om de stand op 1-3 te zette, dus kon Draxler de 2-2 maken.

Na Pellè wist ook Bonucci zijn zenuwen niet onder controle te houden en zag de bal gestopt worden door Neuer. Schweinsteiger kon Duitsland naar de halve finale schieten, maar schoot hoog over. Bij een stand van 5-5 kreeg Darmian de bal niet langs Neuer en dus kreeg Hector de kans om het af te maken. En slaagde. Duitsland won op strafschoppen (6-5) van Italië. De Duitsers rekende hiermee af met 'het trauma'.

Duitsland viert feest na de strafschoppen. (PRO SHOTS/Action Images)
Duitsland viert feest na de strafschoppen. (PRO SHOTS/Action Images)

Duitsland

1 - 1

Italië

 65' Özil    78' Bonucci (pen)
 
 Gele kaart: Hummels, Schweinsteiger, (Duitsland), Sturaro, De Sciglio, Parolo, Pellè, Giaccherini, (Italië)
 
Stadion:  Stade Matmut-Atlantique, 
Toeschouwers: 38764
Arbiter: Viktor Kassai
Bijzonderheden: Duitsland versloeg Italië nog nooit op een eindtoernooi.
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Höwedes
Boateng
Hummels
Hector
Kimmich
Khedira(Schweinsteiger/14)
Kroos
Özil
Müller
Gómez (Draxler/72)
  Buffon
Barzagli
Bonucci
Chiellini(Zaza/120)
Florenzi (Darmian/87)
Sturaro
Parolo
Giaccherini
De Sciglio
Pellè
Éder(Insigne/107)
Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.