Tales of Berseria

2. Camera, actie en andere verbeteringen

 

Magilou is een mysterieuze vrouw die zichzelf voorstelt als een "grote tovenares”, maar ze is vooral bekend om haar reputatie voor "niet-gelicentieerde hekserij". Ze is nogal relaxed in de omgang en daardoor vaak roekeloos. Doordat ze zo extravert en spraakzaam is, breekt Magilou het ijs in bijna elk gesprek, maar er is iets sinisters: iets in de harteloze dingen die ze zegt tegen Velvet en de harteloze zinnen die ze soms kan uitspreken, laten blijken dat er toch iets van een kwaadaardige heks in haar schuilt. Bienfu, het vierde personage, is ook een Malak, maar nogal een rare. Hij laat wel gevoelens zien door zijn overduidelijke gezichtsuitdrukkingen. Hij lijkt Magilou ook te kennen van vroeger, maar niet op een goede manier.

Eizen is iemand die vooral hebzuchtig is en in zijn vechtstijl kent hij geen genade. Hij is dus vrij bruut in de omgang. Hij komt wel op zijn voor zijn vrienden en Velvet heeft er dus een goed teamlid aan. Er komen nog wat meer teamleden, maar dat is voor later. Het team verplaatst zich met de Van Eltia, het piratenschip dat later in de tijd, in Tales of Zestiria, weer opduikt.

Tales of Berseria - preview april

Het vechtsysteem van Tales of Berseria is een evolutie op de vorige versie. Er was grote kritiek op de camera van Tales of Zestiria, dus de ontwikkelaar heeft het enige logische gedaan: dit keer kun je de camera vrij bewegen tijdens een gevecht. Het vechtsysteem gooit de vroegere reguliere aanvallen op de schop, dit keer kun je vier artes, zeg maar vaardigheden, aan elkaar combo’en. Dit kun je in een menu simpel samenstellen. Dus voor de eerste aanval map je vier artes op de vier knoppen van de controller. Voor de aansluitende aanval map je weer vier artes op de vier knoppen, maar dat mogen dus verschillende aanvallen zijn. Zo mag je vier aanval-’rondes’ mappen, omdat een combo maximaal uit vier artes bestaat.

Al is er een uitzondering op die regel. Geheel nieuw is namelijk de Soul-meter. Soul is de mana om de artes uit te kunnen voeren. Je begint een gevecht met drie Soul-punten, je hoeft dus niet te wachten in het veld totdat je Soulmeter weer op een acceptabel niveau is voor een volgend gevecht. Je kunt on een gevecht Soul stelen van je tegenstanders, maar zij kunnen dat ook van jou. Als je geen Soul meer hebt kun je nog steeds zwakkere versies van de vaardigheden uitvoeren. Dit systeem moet zorgen dat je tactischer te werk gaat, en meer gaat letten op je verdediging, want bijvoorbeeld op de grond gesmeten worden kost je Soul die naar je tegenstander gaat. Een zijstap of goed blokken is dus net zo belangrijk als alleen maar aanvallen.

Tales of Berseria - preview april

Heb je drie soul-punten, dan kun je nog een Break Soul-actie doen. Dit zorgt ervoor dat je een nog langere combo kunt doen, namelijk nog eens een ronde van vier aanvallen. Daarna mag je eindigen met een speciale vaardigheid, die per personage anders is. Velvet’s linkerarm is dan nog eens extra speciaal, omdat die per situatie anders kan reageren en een andere Break Soul-finisher kan doen. Op de vraag of teamleden ook combo’s of artes kunnen combineren, zogenaamde Linked Artes in eerdere spellen, werd de beroemde ‘no comment, please understand’ als antwoord teruggegeven. Er is vast weer een teamcombo te maken, maar ze mogen er nog niets over zeggen.

Tijdens de presentatie en ons interview konden we gelukkig nog wat nieuwe features van Tales of Berseria uit ze krijgen. Zo zullen er weersveranderingen in de wereld van Berseria zijn, speelt het spel op 60fps om zo voor een vloeiend vechtsysteem te zorgen en, in mijn ogen het grootste nieuwtje: er is online co-op door middel van de share-knop op PlayStation 4. Na al die jaren hebben ze eindelijk, naast de altijd al bestaande lokale co-op, nu eens online co-op ingebouwd. Japanse en Engelse stemmen zijn aanwezig en de animaties worden door ufotable gemaakt, die al eerder tales of-cutscenes onder handen hebben genomen. De Japanse groep Flow zal het titelnummer, ‘Burn’ genaamd, voor zijn rekening nemen. En natuurlijk, als allerlaatste: de releasedatum. Japan mag aankomende augustus al aan de gang, wij Westerlingen moeten wachten tot ze klaar zijn met vertalen. Dat zal begin 2017 zijn. Dan verschijnt Tales of Berseria op PlayStation 4 en pc.