Top 6 Gaming Consoles voor 2024

Terwijl we 2024 betreden, blijft de game-industrie evolueren en de grenzen van technologie verleggen. De markt voor gameconsoles barst van de opties die verschillende voorkeuren en speelstijlen bedienen. Opvallend is de trend naar handheld pc-gaming, terwijl Xbox en Nintendo met vernieuwde versies van hun populairste consoles naar voren treden. Verder verwachten we een steile opmars van verbeterde controllers voor mobiel gamen.

In dit artikel zullen we de top 6 gameconsoles voor 2024 verkennen, elk met unieke functies, andere spellen, en geschikt voor andere voorkeuren.

1.   PlayStation 5

Bovenaan onze lijst staat de PlayStation 5, wellicht ook voor 2024 de populairste console op de markt. De vlaggenschip van Sony beschikt over geavanceerde hardware, levert verbluffende graphics en razendsnelle laadtijden. De revolutionaire Dualsense controller en het uitgebreide assortiment exclusieve games van de PS5, waaronder titels als God of War en Horizon Forbidden West, maken het tot een must-have voor fanatieke gamers. Met tal van verwachte games voor 2024, waaronder Final Fantasy VII Rebirth, Tekken 8, en Prince of Persia: The Lost Crown, is volgend jaar een jaar om naar uit te kijken voor PS-fans.

2.   Steam Deck

De Steam Deck van Valve tilt gaming onderweg naar nieuwe hoogten. Deze handheld-pc stelt spelers in staat om te genieten van een breed scala aan pc-games met indrukwekkende graphics en prestaties. Bovendien kun je met dit toestel veel meer dan met een klassieke spelconsole. Aangezien het een mini-pc is, kun je er ook websites mee bezoeken, je favoriete spellen bij een buitenlandse online casino spelen, je sociale media checken en nog veel meer. De aanpasbare bedieningselementen en het hoogwaardige scherm van de Steam Deck maken het een overtuigende keuze voor degenen die pc-gaming op een draagbaar apparaat zoeken. Bovendien is het aangesloten op de spelbibliotheek van Steam, een gigant in de wereld van pc-games.

3. Xbox Series X

De Xbox Series X van Microsoft claimt de derde plek en is de krachtigste Xbox-console tot nu toe. Met de focus op high-fidelity gaming biedt de Series X naadloos gameplay met een uitgebreide gamebibliotheek via Xbox Game Pass. De toevoeging van functies zoals Smart Delivery verbetert de game-ervaring en maakt het een geduchte concurrent in de console-arena.

Microsoft is trouwens van plan een nieuwe versie van het toestel te lanceren. Het wordt een strakker, kleiner ontwerp, waarbij er gekozen is om geen schijven meer te gebruiken. Verder heet het een “lift-to-wake” controller, wat wil zeggen dat het automatisch aanschakelt als men het optilt.

Met spannende titels als S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Black Myth: Wukong, Like a Dragon: Infinite Wealth en  Senua's Saga: Hellblade II in het visier, is ook Microsoft niet weg te denken uit het gaminglandschap van 2024.

4. Nintendo Switch

De Nintendo Switch blijft gamers boeien met zijn veelzijdigheid. Deze hybride console schakelt naadloos tussen handheld- en tv-modi en biedt zo een unieke game-ervaring. De iconische franchises van Nintendo, gecombineerd met innovatieve titels zoals Ring Fit Adventure, dragen bij aan de blijvende populariteit van de Switch. Voor 2024 staan er titels als Princess Peach: Showtime!,  Unicorn Overlord, en Mario Vs. Donkey Kong klaar om de markt te veroveren. Verder zijn er geruchten dat er in het najaar een Switch 2 zal verschijnen, wellicht om te concurreren met de reeds succesvolle Steam Deck.

5. Ayaneo 2

De Ayaneo 2 is een Windows handheld gaming-pc, met een hoogwaardig scherm en snelle prestaties. Dit apparaat richt zich op gamers die topprestaties en naadloos gameplay verlangen in een draagbaar formaat. Maar het kan nog veel meer. Het is niet alleen een gameconsole, maar ook een werkende PC die kan voldoen aan de behoeften van kantoorwerk. Het kan aangesloten worden op een groot scherm en met meerdere mensen worden gedeeld. Door randapparatuur aan te sluiten, kan het een entertainmentcentrum voor het hele gezin worden. We verwachten dan ook dat steeds meer ontwerpers specifiek spellen voor handheld toestellen als de Ayaneo 2 en de Steam Deck zullen ontwerpen.

6. Razer Kishi V2

Handheld gaming krijgt geduchte concurrentie van controllers die men op de smartphone kan bevestigen. De Razer Kishi V2 wordt in 2024 wellicht een van marktleiders hierin. Deze controller-bevestiging biedt een game-ervaring zoals op een console onderweg, waardoor het een uitstekende keuze is voor mobiele gamers die precisiebediening en meeslepende gameplay willen. Het kost dan ook een fractie van wat men tegenwoordig voor een handheld gamingtoestel of console betaalt. Met de kracht die veel smartphones tegenwoordig hebben, is het misschien een kwestie van tijd voordat gaming controllers handheld gamingtoestellen voorbij zullen zoeven.

Een foto van Nintendo Switch, Nintendo Switch OLED en Steam Deck
Liam Dawe/GamingOnLinux, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons