FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 augustus 2024

Poetin zweert wraak voor binnen dringen Koersk, verscherpt grensbewaking

Terwijl Oekraïense troepen grondgebied in de regio Koersk blijven veroveren, beloofde de Russische president Vladimir Poetin wraak. "Op dezelfde manier waarop we onze doelen in de strijd tegen terrorisme bereikten, zullen we onze doelen in de strijd tegen neonazisme bereiken," zei Poetin tijdens een bijeenkomst in Beslan op dinsdag. "En we zullen de criminelen [Oekraïne] hiervoor straffen," voegde hij toe.

Sinds 6 augustus heeft Oekraïne meer grondgebied in Rusland veroverd dan Rusland het hele jaar door in Oekraïne, wat heeft geleid tot verhoogde militaire waakzaamheid. In Moskou onthulde minister van Defensie Andrei Belousov dinsdag dat Rusland drie nieuwe militaire groeperingen heeft gevormd om de veiligheid in de grensregio's te versterken. Vanaf maandag zijn meer dan 121.000 inwoners die in de buurt van de Russisch-Oekraïense grens wonen geëvacueerd.

Peking woest over tarieven importheffingen EU op Chinese elektrische auto's

De Europese Commissie heeft haar besluit bekendgemaakt over de extra importheffing voor elektrische auto's die uit China worden geïmporteerd.

Update 22.00 uur:De regering in Peking heeft furieus gereageerd op de importheffingen van de EU op Chinese elektrische auto's, waartoe vandaag is besloten. Het Chinese ministerie van Handel zei dat ze het absoluut niet eens zijn met de hoogte van de heffingentegen  en uiterst bezorgd was. China hoop dat een escalatie van het handelsconflict kan worden voorkomen door rationeel overleg en pragmatische samenwerking met de EU.

Eerdere berichtgeving: De speciale heffingen moeten uiterlijk eind oktober van kracht worden en gelden voor vijf jaar, zoals Brussel heeft aangekondigd. De hoogte is vastgesteld op maximaal 36,3 procent. Dit is het resultaat van diverse onderzoeken, waarvan sommige ook ter plaatse in China zijn uitgevoerd. Op basis van deze onderzoeken zijn de toeslagen voor de verschillende fabrikanten apart berekend. Zo wordt voor Volkswagen en haar joint venture partners een lagere heffing van 21,3 procent geschat. Voor een Tesla-model dat in China wordt geproduceerd, geldt het laagste tarief van 9 procent.

De EU-Commissie had begin juli al voorlopige strafheffingen opgelegd van tussen de 17,4 en 37,6 procent. Zij beschuldigt China ervan de productie van elektrische auto's in China zodanig te subsidiëren dat dit Europese leveranciers in gevaar zou kunnen brengen. Peking kan echter nog steeds onderhandelen om de tarieven af te wenden.

Snelheidsmaniak die ravage veroorzaakte, ziet celstraf omgezet naar taakstraf

De 34-jarige Amsterdammer die met drie gestolen auto's tijdens een achtervolging vanuit België naar Amsterdam afgelopen oktober een spoor van vernieling achterliet, hoeft niet terug de cel in. Vanwege zijn persoonlijke omstandigheden kiest de rechtbank ervoor om de tegen hem geëiste onvoorwaardelijke celstraf om te zetten in een taakstraf. Ook krijgt hij een rijontzegging van een jaar. Zo meldt AT5. 

Er was een politiehelikopter voor nodig om de Amsterdammer vorig jaar oktober tot stoppen te dwingen en het staat voorop dat hij zich 'als een maniak op de weg' gedroeg, aldus de rechtbank in het vonnis. Agenten zaten die 2 oktober 2023 al vanuit België achter hem aan. Nadat hij met een derde gestolen auto in de Ariana Nozemanstraat in Nieuw-West niet verder kon vanwege een lekke band, ging hij er te voet vandoor.

De dollemansrit begon toen hij in België een BMW stal, omdat hij deze naar eigen zeggen wilde verkopen. Nadat hij door de Belgische politie werd achtervolgd, ging hij met hoge snelheid de grens over naar Nederland. Met snelheden van rond de 200 kilometer per uur veroorzaakte hij vervolgens meerdere ongelukken.

Drie carjackings
Toen hij op de A2 tegen een vangrail botste en de airbags opengingen, trok hij een bestuurder van een Honda uit zijn auto, sloeg hem op zijn hoofd en ging hij er met die auto vandoor. Eenmaal in Amsterdam reed de man de Honda kapot. Hij bedreigde vervolgens de bestuurder van een Mercedes met een mes, riep: "Broer, geef me de sleutels!", waarna hij met die auto door Amsterdam verder ging. Met die auto reed hij onder meer tegen een gesloten slagboom van de Zeilbrug en veroorzaakte hij een ongeluk. 

Agenten zagen hoe hij half uit het geopende bestuurdersraam van de Mercedes hing, terwijl hij stekende bewegingen maakte met een mes in zijn linkerhand. Volgens de politie straalde de man 'totale waanzin' uit. Nadat hij de Mercedes crashte in Nieuw-West, ging hij er te voet vandoor. Uiteindelijk meldde hij zich een dag later bij de politie.

Voorwaardelijke celstraf
De rechtbank veroordeelt de man tot een celstraf van 540 dagen, waarvan 432 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar en een taakstraf van 240 uur. De man hoeft niet terug de cel in, omdat de onvoorwaardelijke straf gelijk is aan zijn voorarrest. Hierbij is rekening gehouden met dat de man tijdens zijn voorarrest tot inkeer is gekomen, inmiddels fulltime als zzp'er werkt met zijn broer en bezig is zijn schulden af te betalen. Ook weegt de rechtbank mee dat zijn vrouw in verwachting is.

"Een langere, onvoorwaardelijke gevangenisstraf dan zijn voorarrest zal een negatieve invloed hebben op de positieve wending die verdachte aan zijn leven heeft gegeven. Tot slot weegt voor de rechtbank mee dat het lijkt te gaan om een incidenteel geval, waarbij het overlijden van zijn twee dochters en zijn financiële situatie grote invloed hebben gehad op zijn gedrag", aldus de rechtbank in het vonnis.

Volgens de rechtbank kan de man, die op zitting heeft verklaard zich niet weer zo te zullen gedragen, het beste in zijn goede voornemens worden ondersteund door de dagelijkse bezigheden met zijn gezin en zijn werk, buiten de gevangenis.

Roglic wint eerste bergrit Vuelta, net voor te vroeg juichende Van Eetvelt

Primoz Roglic heeft een dubbelslag geslagen in de Vuelta a España. De Sloveen won nipt op de Pico Villuercas en nam ook de leiderstrui over van voormalig teamgenoot Wout van Aert.

Na de openingstijdrit en twee vlakke ritten stond vandaag de eerste bergrit op het programma, met aankomst op Pico Villuercas. In de eerste vijftig kilometer lagen er twee beklimmingen en daar zou ook een kopgroep van vijf ontstaan. Bruno Armirail, Sylvain Moniquet, Filippo Zana, Pablo Castrillo en Mikel Bizkarra waren de namen in de kopgroep, maar al snel werd duidelijk dat Red Bull-Bora-hansgrohe.

De ploeg van kopman Roglic controleerde de kopgroep en bij het opdraaien van de slotklim waren de vluchters zo goed als ingerekend. Op de steile stroken tot 20% trok Pavel Sivakov door, waarna Felix Gall overnam. De Oostenrijker nam een kleine voorsprong, maar werd al snel bijgehaald door Roglic, Enric Mas en Lennart van Eetvelt. De drie leken vooraan de sterkste, maar nadat de steile stroken erop zaten kwamen nog enkele renners aansluiten en werd er gesprint met zeven renners. Mikel Landa probeerde het met een verrassingsaanval, maar werd al snel gecounterd door Van Eetvelt. De Belg leek op weg naar zijn eerste zege in een grote ronde, alleen voorkwam Roglic dat nog net.

Door de zege is de Sloveen ook de nieuwe leider in de Vuelta. Roglic heeft nu een voorsprong van acht seconden op Joao Almeida.

Results powered by FirstCycling.com

Voor Beter OV: Uitloop spoorwerkzaamheden door blunder ProRail"

Door een blunder bij de werkzaamheden aan de stationssporen in Amersfoort rijden er tot minstens morgenochtend veel minder Intercitytreinen tussen Utrecht en Amersfoort. ProRail heeft tegenover reizigersorganisatie Voor Beter OV erkend dat is nagelaten, na de werkzaamheden aan het spoor “roest te rijden”.

Gedurende ruim twee weken werden in samenhang met de grote spoorwerken in Amersfoort Intercitysporen tussen die stad en Utrecht niet bereden. Na zo’n periode van onbruik moet een dun laagje roest worden verwijderd door daar met een trein over te rijden. Dat is belangrijk omdat roest op het spoor de detectie van treinen kan belemmeren. Er is nagelaten, dit roestrijden in te plannen, en daardoor zijn sommige sporen tussen Amersfoort en Utrecht nog onbruikbaar.

Om logistieke redenen is het pas de komende nacht mogelijk, dit roestrijden alsnog te doen, zo laat ProRail aan Voor Beter OV weten. De reizigersclub constateert dat van fouten onvoldoende wordt geleerd; eerder werd dit roestrijden na een project rond Schiphol ook al vergeten, en er is dus geen succesvolle maatregel genomen om herhaling van deze blunder te voorkomen.

Voorzitter Rikus Spithorst: “Twee dagen lang de Intercitydienst tussen Amersfoort en Utrecht gehalveerd, dat is onaanvaardbaar. Het opnieuw vergeten van het roestrijden is onvergeeflijk, en ook het logistieke onvermogen om snel alsnog een trein te regelen voor dat roestrijden, is een regelrechte blamage. Het is onaanvaardbaar dat grote klussen aan het spoor keer op keer de mist in gaan. Een belangrijke voorwaarde voor het spoor om een serieus te nemen alternatief voor de auto te zijn, is een goede voorspelbaarheid. ProRail is volstrekt onvoldoende in staat, deze betrouwbaarheid rond werkzaamheden aan het spoor waar te maken.”

Tot slot heeft Voor Beter OV een pijnlijke conclusie: feitelijk zijn de werkzaamheden in Amersfoort dus twee dagen uitgelopen. Allerlei vrolijke ProRail-filmpjes over dit project zijn dus ongepast, aldus de reizigersclub.

Foutje bedankt: veroordeelden in zaak zorgboerderij Wedde in vrijheid gesteld

De twee medewerkers van een voormalige zorgboerderij in Wedde, die op 18 juli 2024 zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijf jaar en vier maanden voor het mishandelen en vernederen van hulpbehoevende cliënten, zijn op vrijdag 16 augustus in vrijheid gesteld. 

Het Openbaar Ministerie heeft verzuimd de vordering tot verlenging van de voorlopige hechtenis tijdig in te dienen. Op 9 augustus 2024 constateerde het OM dat de termijn van de inbewaringstelling van verdachten was verstreken zonder dat de rechtbank of het hof tijdig is verzocht verdachten langer vast te houden. Het OM heeft meteen na deze constatering alsnog bij het hof de gevangenhouding, dan wel gevangenneming, van verdachten gevorderd.  

Het hof heeft op 15 augustus 2024 besloten die vorderingen van het OM af te wijzen, waarna de verdachten in vrijheid zijn gesteld. De verdachten hebben hoger beroep ingesteld tegen het vonnis van de rechtbank. De zaak wordt zo spoedig mogelijk gepland. Tot die tijd blijven de twee verdachten op  vrije voeten. De wettelijk vertegenwoordigers van de slachtoffers in deze zaak zijn van de invrijheidstelling op de hoogte gebracht.

Het OM betreurt deze situatie en begrijpt dat dit nieuws voor de familie van de slachtoffers heel vervelend is om te horen. Binnen het OM zal worden bekeken wat er precies is misgegaan en hoe dat in de toekomst kan worden voorkomen.

Brand in olieopslagplaats in Rusland breidt zich verder uit

Oekraïne valt herhaaldelijk de Russische energie-infrastructuur aan met drones. In de regio Rostov staan na een aanval talrijke dieseltanks in brand. Het lukt brandweerlieden niet om het vuur onder controle te krijgen.

Volgens een bericht breiden de branden in een industriële opslagplaats in Rusland zich uit. De brand in verschillende dieseltanks in Proletarsk in de Zuid-Russische regio Rostov heeft zich uitgebreid tot meer dan 10.000 vierkante meter, meldt het Telegramkanaal Baza, dat dicht bij de Russische onderzoeksautoriteiten staat. De brand zal waarschijnlijk nog enkele dagen woeden.

Het persbureau RIA meldde eerder dat ongeveer 20 van de 74 opslagcontainers in het pakhuis in brand stonden. Meer dan 500 brandweerlieden zijn ingezet, aldus het agentschap TASS. Brokstukken van een vernielde Oekraïense drone veroorzaakten de brand in het industriële pakhuis afgelopen zondag, volgens Russische berichten. Sindsdien heeft het vuur zich verder uitgebreid.

Oekraïne heeft de laatste maanden herhaaldelijk drone-aanvallen uitgevoerd op de Russische energie-infrastructuur. Moskou sprak van terroristische aanvallen op olieopslagfaciliteiten. De gouverneur van de regio, Vasily Golubev, kondigde maandag op de berichtenapp Telegram aan dat 41 hulpverleners medische behandeling nodig hadden wegens verwondingen, vijf hulpverleners zouden op de intensive care zijn opgenomen.

Tbs voor verkrachting in GGZ-instelling Heiloo

Een 28-jarige verdachte van verkrachting in een GGZ-instelling in Heiloo en aanranding van een 12-jarig meisje in Alkmaar was volledig ontoerekeningsvatbaar. Dat oordeelt de rechtbank in Noord-Holland.

De verdachte krijgt tbs met dwangverpleging opgelegd en moet het slachtoffer van verkrachting een schadevergoeding van 5 duizend euro betalen.

Verkrachting
De verdachte en het slachtoffer verbleven in een kliniek voor behandeling voor psychische problemen. Op 26 december 2023 volgde de verdachte het slachtoffer naar haar kamer en ging vervolgens haar kamer binnen. In haar kamer heeft hij meerdere seksuele handelingen met haar gepleegd, waaronder het seksueel binnendringen van haar lichaam, terwijl zij dit niet wilde. Toen een begeleider de kamer van het slachtoffer binnen kwam, stopte het.

Naast de verkrachting heeft de verdachte zich op 21 mei 2023 schuldig gemaakt aan aanranding van een zeer jong meisje. Tijdens het uitlaten van haar hond sprak de verdachte haar aan. Hij wilde zich aan haar voorstellen, waarna hij haar omhelsde en haar billen aanraakte. 

Oordeel van de rechtbank
De rechtbank vindt dat de verdachte ernstige inbreuk heeft gemaakt op de lichamelijke en geestelijke integriteit van het slachtoffer in de GGZ-instelling. Uit de verklaring die zij tijdens de rechtszitting heeft voorgelezen bleek hoezeer zij lijdt onder het misbruik. De rechtbank rekent het de verdachte aan dat hij misbruik heeft gemaakt van een kwetsbaar slachtoffer en kennelijk alleen heeft gedacht aan de bevrediging van zijn eigen lustgevoelens. Ook de aanranding van het meisje in Alkmaar vindt de rechtbank een ernstig feit.

De rechtbank volgt het advies van de deskundigen dat de verdachte door psychische stoornissen en middelengebruik tijdens de incidenten niet toerekeningsvatbaar was. De deskundigen vinden behandeling in een gedwongen, gesloten setting noodzakelijk. Met name gelet op de ernst van zijn stoornissen, de hoge kans op herhaling van zedendelicten en de noodzaak van behandeling legt de rechtbank de tbs-maatregel met dwangverpleging op.

VWS start campagne over hulp bieden bij verward of onbegrepen gedrag

Maandag is de publiekscampagne ‘Meldpunt Zorgwekkend Gedrag’ gestart om het landelijk meldnummer 0800-1205 onder de aandacht te brengen. Het landelijk Meldpunt Zorgwekkend Gedrag helpt mensen als er geen sprake is van spoed maar zij zich wel zorgen maken over iemand in hun omgeving die verward of onbegrepen gedrag vertoont. Door te bellen met het landelijk meldnummer krijgen zij advies van deskundigen die meedenken of een melding maken bij de juiste hulpinstantie.

Staatssecretaris Karremans (Jeugd, Preventie en Sport): “De groep mensen met verward of onbegrepen gedrag is divers. Niet iedereen waarover een melding wordt gedaan, heeft hulp vanuit de GGZ nodig. Sommigen zijn beter geholpen met hulp bij verslaving, schulden of een passende woning. Vaak gaat het om kwetsbare mensen die de juiste hulp nodig hebben om hun leven weer op de rit te krijgen. Om die reden is het belangrijk dat hun omgeving weet waar ze het best naar toe kunnen gaan.”

De juiste hulp
Mensen met verward of onbegrepen gedrag zijn door een opeenstapeling van problemen de grip op hun leven kwijt maar vragen meestal geen hulp. Zij hebben bijvoorbeeld dementie, een verstandelijke beperking of psychische aandoening. Ook problemen als schulden, dakloosheid of het verlies van een dierbare spelen soms een rol. Soms kunnen mensen met verward of onbegrepen gedrag zorgen voor overlast of onveiligheid in hun omgeving waardoor omwonenden en naasten voor moeilijke situaties komen te staan.

In veel gevallen komt de politie als 1e ter plaatse terwijl zij vaak niet de aangewezen instantie zijn om verontrustende situaties in de toekomst te voorkomen. Door te bellen met het landelijk meldnummer komen signalen eerder op de juiste plek terecht waardoor mensen beter kunnen worden geholpen. De deskundigen van het meldpunt geven melders advies en handelingsperspectief over hoe om te gaan met een dergelijke situatie.

Over de campagne
Meldpunt Zorgwekkend Gedrag is een landelijk telefoonnummer dat naar een meldpunt in de buurt doorschakelt. De campagne is onderdeel van de aanpak voor mensen met verward of onbegrepen gedrag en is de komende weken te zien in supermarkten, huisartsenpraktijken, online, en te beluisteren op de radio. De campagnemiddelen zijn ontwikkeld in samenwerking met lokale meldpunten, beheerders van het landelijk meldpunt en ervaringsdeskundigen van MIND.

Meer informatie over het Meldpunt is te vinden via www.meldpuntzorgwekkendgedrag.nl. Maak jij je zorgen om iemands gedrag? Bellen mag: 0800-1205.

Joe Biden als held onthaald op Democratische conventie

Het besluit van de vertrekkende president om zich niet herkiesbaar te stellen en in plaats daarvan zijn vicepresident te steunen, is met zowel respect als euforie ontvangen bij zijn achterban.

President Joe Biden sprak maandagavond zijn afscheidsrede op de Democratische Nationale Conventie, waar hij onthaald werd als een held, en zei: "Ik heb het beste van mezelf gegeven". Hij kreeg hierop een lange en uitbundige ovatie. 

De openingsavond van de conventie in Chicago, een maand na de onverwachte beslissing van Biden om zich terug te trekken als presidentskandidaat, was bedoeld als platform voor de zittende president om een glorieuze exit te maken en Harris te steunen bij haar krachtmeting met Trump. De kandidaatstelling van Trump voor de Republikeinen wordt door veel Democraten gezien als een existentiële bedreiging voor de toekomst van de Amerikaanse democratie.

Ook Hillary Clinton was aanwezig. "Er gebeurt iets in Amerika," zei ze in haar toespraak. "Je kunt het voelen. Iets waar we lang voor gewerkt en van gedroomd hebben. Maar laten we eerst president Biden groeten. Hij is de kampioen van de democratie in binnen- en buitenland geweest."

En in een post op X overlaadde Barack Obama - die vandaag op de conventie zal spreken - zijn voormalige vicepresident met genegenheid en respect. "Wat ik het meest bewonder aan Joe is zijn fatsoen, zijn veerkracht en zijn onwankelbare geloof in de belofte van ons land," schreef Obama. "De afgelopen vier jaar waren dat de waarden die Amerika het hardst nodig had. Ik ben er trots op dat ik hem mijn president mag noemen en ik ben zo dankbaar dat ik hem mijn vriend mag noemen."

First Lady Jill Biden sprak voordat haar man het podium betrad, ze zinspeelde in haar speech op de ingrijpende beslissing van haar man om uit de race te stappen. Ze zei dat ze helemaal opnieuw verliefd op hem was geworden nadat ze "hem diep in zijn ziel zag graven en besloot om zich terug te trekken als presidentskandidaat en Kamala Harris voor te dragen".

De president was zichtbaar geëmotioneerd toen hij het podium betrad, en werd begroet met een ruim vier minuten durende ovatie en gezang van "Dank je wel Joe". Biden reageerde hier op met een "Amerika, ik hou van je".

Biden sprak duidelijk en energiek en genoot van de kans om zijn staat van dienst te verdedigen, te pleiten voor zijn vicepresident en in de aanval te gaan tegen Trump. Zijn optreden deed meer denken aan de Biden die in 2020 won dan aan de mompelende en soms onsamenhangende oude man in zijn laatste debat met Trump.

Hij noemde zijn keuze voor Harris als zijn running mate vier jaar geleden "de allereerste beslissing die ik nam toen ik onze kandidaat werd, en het was de beste beslissing die ik in mijn hele carrière heb genomen". "Ze is sterk, ze is ervaren en ze heeft een enorme integriteit, een enorme integriteit," zei hij. "Haar verhaal vertegenwoordigt het beste Amerikaanse verhaal."

"En net zoals veel van onze beste presidenten," voegde hij eraan toe met een knipoog naar zijn eigen carrière, "was ik eerst vicepresident."

Biden vierde de successen van zijn regering, waaronder een enorme verhoging van de infrastructuuruitgaven en een plafond voor de prijs van insuline. De uitgaven leidden ertoe dat er meer geld naar Republikeins georiënteerde staten ging dan naar Democratische staten, zei hij, omdat "het de taak van de president is om resultaten te boeken voor heel Amerika". Hij benadrukte dat hij, ondanks berichten die het tegendeel beweren, geen wrok koesterde over het naderende einde van zijn ambtstermijn en riep hij de partij op om zich te verenigen rond Harris.

De toespraak van Biden, die was aangekondigd als het hoogtepunt van de avond, werd verschoven naar de late avond omdat het programma van de conventie meer dan een uur uitliep. De vertraging leidde ertoe dat de organisatoren een optreden van de legendarische muzikant James Taylor moesten afzeggen.

Musk ziet functie in kabinet Trump wel zitten

Miljardair Elon Musk heeft gezegd hij zijn mannetje zal staan als hij na de Amerikaanse presidentsverkiezingen door de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump wordt benoemd in een functie in het Witte Huis.

Trump zei maandag in een interview met Reuters dat als hij in november opnieuw president wordt hij Tesla CEO Elon Musk een positie in het kabinet of een adviserende rol in het Witte Huis zou aanbieden. "Hij is een heel slimme vent. Als hij het zou doen, zou ik het zeker accepteren. Hij is een briljante kerel", zei Trump. 

Eerder dit jaar ontkende Musk, die de afgelopen weken een grotere fan van Trump is geworden, dat hij in gesprek was met de voormalige president voor een adviserende rol in het Witte Huis. Hij zei in een post op X "er zijn geen gesprekken geweest over een rol voor mij bij een mogelijk presidentschap van Trump".

Maar in het gestreamde interview dat het tweetal vorige week op X voerde, gaf Trump aan bereid te zijn Musk een rol aan te bieden in zijn regering, misschien als lid van een "efficiëntiecommissie van de overheid". Musk opperde het idee om zo'n commissie in het leven te roepen die ervoor zou zorgen dat "het geld van de belastingbetaler... op een goede manier wordt besteed" en zei dat het iets was waar hij "graag bij zou helpen", waarop Trump zei dat hij dat "geweldig" zou vinden.

Musk reageerde vandaag op het commentaar op X met slechts vijf woorden: "Ik ben bereid om te dienen".

De CEO van X, voorheen bekend als Twitter, deelde hierbij ook een foto van zichzelf staande achter een podium met de woorden 'Department Of Government Efficiency' en 'D.O.G.E' erop geëtst. De afkorting lijkt een verwijzing te zijn naar Dogecoin.

Grote brand verwoest Regenboogkerk Epe

In Epe is vanmiddag vroeg de daar gevestigde Regenboogkerk volledig in de as gelegd. Vele brandweerkorpsen uit de omgeving waren aanwezig om de brand in de Protestants Gereformeerde kerk te bestrijden.

De kerk kan waarschijnlijk als verloren worden beschouwd. De brandweer heeft kunnen voorkomen dat de brand naar omliggende panden is overgeslagen. Omwonenden werd geadviseerd om ramen deuren gesloten te houden, omdat er sprake was van flinke rookontwikkeling, die in de wijde omtrek te zien was.

De voedselbank 'De Antenne' die ook in de Regenboogkerk gevestigd is, is door de brand ook zwaar gedupeerd. De schade is nog onbekend.

De Protestantse Regenboogkerk is een nog heel actieve kerk in Epe. Het heeft een grote sociale functie voor het hele dorp. Wekelijks vinden er diensten plaats en treden er koren op. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk.

Spin laat gevangen vuurvliegjes andere vuurvliegjes lokken

Een stukje interessant biologienieuws op de dinsdagmiddag. Chinese onderzoekers hebben namelijk een bijzondere spin ontdekt, die vuurvliegjes vangt en deze vervolgens manipuleert, waardoor er meer vuurvliegjes in het web terecht komen - de spin gebruikt zijn ene maaltijd dus om zijn andere alvast te vangen.

Vuurvliegjes gebruiken lichtsignalen om met elkaar te communiceren, maar een bepaalde spin, de Araneus ventricosus, misbruikt dit systeem. Wetenschappers ontdekten dat deze spin mannelijke vuurvliegjes vangt in zijn web en hun lichtsignalen manipuleert om andere mannetjes te lokken. De spinnen zorgen ervoor dat gevangen mannetjes signalen uitzenden die lijken op die van vrouwtjes, waardoor meer mannetjes in het web worden gelokt en een prooi worden.

Dit gedrag illustreert hoe roofdieren in de natuur mimicry gebruiken om hun prooi te misleiden, maar dan op een gevorderde manier - de spin doet immers niet zelf een vuurvliegje na, maar manipuleert de prooi. Verdere studies zijn nodig om precies te begrijpen hoe de spin het lichtsignaal van de onfortuinlijke vuurvliegjes manipuleert.

Voor een meer gedetailleerde uitleg verwijzen we graag door naar Scientias.

Meisjes (12 en 14) bekennen brandstichting winkelcentrum Alkmaar

De twee meisjes die vrijdag werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de brand in een winkelcentrum in Alkmaar hebben toegegeven dat ze op zeven verschillende locaties brand hebben gesticht. De meisjes zijn 12 en 14 jaar oud.

Advocaat Elwin Boskma vertelde aan NH Nieuws dat hun daden voortkwamen uit verveling. "Ze hadden afgesproken in het park in de Mare om even te chillen, niet om opzettelijk brand te stichten, en al helemaal niet met zulke ernstige gevolgen." Volgens hem gaat het om "kwetsbare" meisjes uit Alkmaar, die momenteel in Heerhugowaard en Den Helder wonen. "Ze hebben vakantie, geen school, en weinig activiteiten gedurende de dag," aldus de advocaat. "Ik begrijp dat mensen vanuit hun eigen perspectief denken: hoe absurd kun je zijn? Maar we kunnen niet in het hoofd van minderjarigen kijken. We kunnen als volwassenen ook niet aannemen dat deze kwetsbaren de gevolgen van hun daden op dezelfde manier inschatten."

Sommige huizen nabij het winkelcentrum moeten gesloopt worden vanwege de opgelopen brandschade, en de buurtbewoners zijn zeer geschrokken. Boskma heeft aan NH Nieuws laten weten dat hij contact heeft gehad met de ouders van de meisjes. "Een van de moeders had al gehoord van de branden en kreeg vervolgens een telefoontje waarin werd verteld dat haar dochter erbij betrokken was. Dat is ingrijpend voor haar geweest. Dat kan iedereen zich voorstellen."

Wat betreft de relatie tussen de ouders en de meisjes, of ze bijvoorbeeld thuis wonen, en wat hij precies bedoelt met hun veronderstelde kwetsbaarheid, wil Boskma niets loslaten. De meisjes zijn gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris. De voorlopige hechtenis van de 14-jarige is met veertien dagen verlengd. De 12-jarige is vrijgelaten, maar blijft wel verdachte.

Het Openbaar Ministerie meldt dat het duo verdacht wordt van betrokkenheid bij brandstichting op in totaal zeven verschillende locaties. De eerste brandstichting vond plaats rond 15.00 uur in een bibliotheek aan de Gasthuisstraat. Hierna volgden er meer brandstichtingen. 

Man die moord op 42 vrouwen bekende ontsnapt uit cel

In Kenia is een klopjacht gaande nadat een man die ervan wordt beschuldigd 42 vrouwen te hebben vermoord en hun lichamen te hebben verminkt en in stukken gezaagd en gehakt, ontsnapte uit een politiecel in Nairobi. Collins Jumaisi Khalusha, 33, brak dinsdag samen met 12 andere gevangenen uit de politiecel in de chique wijk Gigiri, waar zich onder andere het regionale VN-hoofdkwartier bevindt.

De politie ontdekte de ontsnapping tijdens een routinecontrole in de vroege ochtend, waarbij bleek dat de gedetineerden een opening hadden gecreëerd door het gaas in een buitenruimte door te knippen.

Khalusha, die door de Keniaanse politie wordt omschreven als een "psychopaat" en "vampier", werd op 15 juli gearresteerd. Bij zijn arrestatie zou hij hebben bekend 42 vrouwen te hebben vermoord tussen 2022 en 2024, waarbij zijn vrouw het eerste slachtoffer was. Zijn advocaat beweerde echter dat de bekentenis onder dwang is verkregen, een claim die de aanklager ontkent. Vorige week werd Khalusha door de rechter bevolen om nog 30 dagen in hechtenis te blijven voor verder onderzoek.

De ontsnapping roept opnieuw vragen op over de efficiëntie van de Keniaanse politie, vooral gezien de locatie van de gevangenis in een zogenaamd goed beveiligde wijk. Het feit dat tien lichamen van vrouwen recentelijk in plastic verpakt werden gevonden bij een stortplaats in de sloppenwijk Mukuru, slechts 100 meter van een politiepost, vergroot de zorgen. Mensenrechtenorganisaties en toezichthouders hebben aangekondigd hun eigen onderzoeken te doen, mede om mogelijke betrokkenheid van politieagenten bij de moorden te achterhalen.

Deze zaak komt bovenop bestaande kritiek op het Keniaanse politiekorps, dat recent onder vuur lag vanwege excessief geweld tijdens protesten. Verschillende mensenrechtenorganisaties, waaronder de door de staat gefinancierde Kenya National Commission on Human Rights (KNCHR), voeren onafhankelijk onderzoek uit naar mogelijke buitengerechtelijke executies in verband met deze zaak.

The Acolyte gecancelled, geen tweede seizoen

Lucasfilm heeft besloten om niet door te gaan met The Acolyte, de Star Wars-serie met Amandla Stenberg in de hoofdrol. Er zal geen tweede seizoen komen. Dit nieuws komt ruim een maand na het einde van het eerste seizoen, dat acht afleveringen telde en te zien was op Disney+.

De beslissing komt niet helemaal als een verrassing; hoewel de serie redelijk werd ontvangen door critici (met een score van 78% op Rotten Tomatoes), was de ontvangst onder Star Wars-fans op z'n zachtst gezegd gemengd, waarbij de grootste kritiek was dat de serie te 'woke' zou zijn. Dit werd weerspiegeld in de kijkcijfers, die sterk begonnen maar snel daalden.

The Acolyte had een veelbelovende start met 4,8 miljoen weergaven op de eerste dag, wat het de grootste seriepremière van het jaar op Disney+ maakte. Na vijf dagen bereikte de serie wereldwijd 11,1 miljoen weergaven. De serie kwam in de Nielsen Top 10 binnen op de zevende plek, maar zakte snel weg uit de lijst en keerde pas bij de release van de finale terug op de tiende plek. De finale behaalde echter slechts 335 miljoen kijk-minuten, wat als een laagterecord wordt beschouwd voor een Star Wars-serie.

Ondanks dat maker Leslye Headland plannen had voor een tweede seizoen, heeft Disney+ een hoge drempel voor het verlengen van kostbare series met een budget van meer dan $100 miljoen per seizoen. Andere Star Wars-series, zoals The Mandalorian en Ahsoka, zijn wel succesvol verlengd.

The Acolyte

Trump deelt 'Swifties for Trump' AI-afbeeldingen en zegt "I Accept!"

In een ironische wending passend bij de hedendaagse politieke realiteit, lijkt voormalig president Donald Trump te zijn misleid door AI-gegenereerde beelden die de "Swifties for Trump"-beweging tonen. Trump, die onlangs nog Kamala Harris beschuldigde van het gebruik van AI-beelden om haar bijeenkomsten groter te laten lijken, deelde zelf op Truth Social een collage van foto’s en screenshots die de steun van Taylor Swift-fans voor zijn campagne suggereren.

Hoewel twee van de gedeelde beelden echt zijn – een Trump-aanhanger genaamd Jenna Piwowarczyk droeg een "Swifties for Trump"-shirt op een recente bijeenkomst in Wisconsin – zijn de andere beelden hoogstwaarschijnlijk nep.

Een afbeelding waarin Swift is verkleed als Uncle Sam met de tekst "Taylor Wants You to Vote for Donald Trump" is overduidelijk een AI-creatie. Een andere afbeelding toont een groep jonge vrouwen in bijpassende “Swifties for Trump”-shirts, maar is afkomstig van een satirische conservatieve meme-pagina en is duidelijk als satire gelabeld.

Ondanks de twijfelachtige echtheid van de beelden plaatste Trump de collage met het enthousiaste bijschrift: "I accept!". Of Trump daadwerkelijk de steun van Taylor Swift en haar fanbase heeft is niet bekend, maar het lijkt zeer onwaarschijnlijk. De "Swifties for Trump"-beweging bestaat overigens wel, maar dat lijkt om een klein percentage Taylor Swift fans te gaan.

Vooralsnog heeft Taylor Swift echter geen enkele kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2024 gesteund. Ze sprak zich wel uit tegen Trump in het verleden en steunde in 2020 Joe Biden en Kamala Harris.

Trumps acties voeden zorgen over de impact van door AI gegenereerde desinformatie in aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2024. De opkomst van generatieve AI heeft de zorgen over digitale desinformatie vergroot. Experts waarschuwen al jaren dat de technologie het makkelijker maakt om misinformatiecampagnes te creëren, waardoor online platforms overspoeld worden met inhoud. AI-gegenereerde desinformatie is inmiddels wereldwijd een probleem tijdens verkiezingen, waarbij beelden en video's worden gebruikt om tegenstanders te ondermijnen en valse steun te creëren.

Hoewel grote AI-bedrijven zoals OpenAI en Google beperkingen hebben ingesteld om dergelijke misbruik te voorkomen, zijn er nog steeds gebruikers die manieren vinden om deze restricties te omzeilen, of die overstappen op minder gereguleerde AI-modellen of open-source modellen.

Elon Musks Grok AI-afbeeldingengenerator, die vorige week werd gelanceerd, heeft al geleid tot een toename van AI-content rond de verkiezingen, waaronder deepfakes van politieke leiders en beroemdheden. Kort na de lancering van Grok begonnen deepfake-afbeeldingen van Trump en Harris zich te verspreiden op X, voorheen bekend als Twitter. Dit omvatte ook beweringen dat de tool afbeeldingen van Swift kon genereren, ondanks dat AI-bedrijven eerder dit jaar zware kritiek ontvingen voor het verspreiden van geseksualiseerde deepfakes van de zangeres.

Trump Deelt 'Swifties for Trump', zowel echte als AI gegenereerde afbeeldingen
Trump Deelt 'Swifties for Trump', zowel echte als AI gegenereerde afbeeldingen

Bamboesokken: heb jij ze al?

Na een eindeloos lang lijkende donkere en regenachtige herfst, winter en lente kregen we begin juli dan toch eindelijk zon en hogere temperaturen. Grote kans dat je sindsdien veel op slippers, sandalen of andere open schoenen loopt. Als het warm is, dragen de meeste mensen geen sokken. Maar soms is dat toch nodig of gewoon fijner. Omdat sokken nu eenmaal vast onderdeel van een zakelijke outfit kunnen zijn (vooral bij mannen). Of omdat je schoenen anders net niet lekker zitten. Hieronder lees je meer over verschillende soorten bamboesokken van Bamigo, en de voordelen ervan.

Bamigo sokken voor vrouwen

Er zijn verschillende soorten Bamigo sokken voor vrouwen en mannen. Footies, ook wel no-show sokken genoemd, zijn ontworpen om onzichtbaar te zijn in lage schoenen zoals ballerina's, loafers en andere lage instappers. De footies hebben siliconen strips aan de binnenkant van de hiel om te voorkomen dat ze afglijden, wat extra comfort biedt tijdens het dragen. Draag je sneakers tijdens het sporten, of geklede sneakers op je werk? Dan zijn sneakersokken van bamboe ideaal. Ook hierbij houden de antibacteriële eigenschappen je voeten fris en droog, en voorkom je irritaties of blaren door de extra ondersteuning en demping. In hogere schoenen kun je gewone bamboesokken dragen. Deze houden zowel in de zomer je voeten koel, als in de winter je voeten warm. 

De voordelen van bamboesokken

Traditioneel waren sokken vaak van natuurlijke materialen zoals katoen, wol of zijde gemaakt. De afgelopen decennia werden er steeds vaker synthetische stoffen zoals nylon en polyester toegevoegd. Onder meer vanwege de vochtafvoerende eigenschappen van flexibiliteit van deze materialen. De laatste jaren zijn bamboesokken sterk in populariteit toegenomen. En dat is niet vreemd, want deze hebben diverse voordelen ten opzichte van de daarvoor genoemde stoffen.

Comfort en goede vochtregulatie

Allereerst zijn de sokken erg zacht en comfortabel. Bamboevezels zijn van nature zacht en hebben een zijdeachtige textuur die bijzonder aangenaam aanvoelt op de huid. Bamboe is ook minder irriterend voor de huid. Dit maakt het ideaal voor mensen met gevoelige huid of allergieën. Daarbij heeft bamboe een bijzonder goede vochtregulatie en ademend vermogen. De vezelstructuur van bamboe zorgt voor een goede ventilatie, waardoor warmte en vocht effectief worden afgevoerd. Bamboevezels kunnen tot wel drie of vier keer meer vocht absorberen dan katoen. Dit helpt om je voeten droog en fris te houden.

Duurzaam

Ook een belangrijk voordeel van bamboe als textiel, is dat de teelt relatief milieuvriendelijk is. Bamboe groeit snel, ook zonder gebruik van pesticiden of kunstmest. Daarbij vereist de productie van bamboe veel minder water dan katoen. Waar voor een paar katoenen sokken wel 2.500 liter water nodig kan zijn, is dat voor een paar sokken van bamboe al snel tachtig procent minder. Ook fijn: bamboevezels zijn volledig biologisch afbreekbaar. Hierdoor verklein je je ecologische afdruk nog eens extra.

Een echte win-win-win

Bamboesokken zijn door hun combinatie van stijl, comfort en duurzaamheid een echte win-win-win. Of het nu gaat om footies, sneakersokken of gewone sokken, bamboevezels zorgen voor een zachte, ademende en hygiënische ervaring.


Duitsland grote tegenvaller op Olympische Spelen

Nu Nederland in Parijs aan de verwachtingen begint te voldoen, verplaatst de aandacht van de internationale sportwereld zich naar onze oosterburen. Het zijn nog niet de Olympische Spelen van Duitsland. Halverwege het evenement komen ze vooralsnog niet verder dan twee gouden medailles en nemen hiermee een dertiende plaats in op de medaillespiegel. Ook in het klassement van het totaal aantal medailles valt het land buiten de top 10. Hiermee voldoen ze voorlopig nog niet aan de verwachtingen vooraf van de beste bookmakers.

Vooraf waren de wedkantoren nog zo optimistisch over de kansen van de Duitsers. In de prognose voor het aantal gouden medailles werden ze op de achtste plaats gezet en in het klassement voor de meeste medailles in totaal zelfs op een zevende plaats. Tot op heden bleef de medailleoogst beperkt tot in totaal zes plakken: twee goud, twee zilver en twee brons. Ter vergelijking: Nederland staat na een stroeve start al op acht medailles, waaronder vier gouden. Toch is er nog hoop voor Duitsland nu het evenement zijn laatste anderhalve week ingaat.

Zo bereikte de Duitse basketbal vrouwen op donderdag de kwartfinale na een overwinning tegen Spanje. De kans dat ze hier goud pakken lijkt echter klein, de Verenigde Staten is hier de grote favoriet bij de bookmakers met odds van 1.07. Dat zijn de heren van dat land ook, al is Duitsland hier nog wel een van de kanshebbers. Toch mogen de Duitsers nog hopen op mooie spelen. Volgens de wedkantoren zitten er nog zeker vijf gouden medailles in voor Duitsland, vooral bij enkele kano en kajak-onderdelen ligt Duits goud in het verschiet.

Ondertussen is Nederland na dagen van droogte op volle stoom gekomen. Na een eerste gouden medaille in het roeien, regent het inmiddels plakken. Vooraf hadden de bookmakers ingeschat dat Nederland op vijf landen na de meeste gouden medailles zou veroveren en op plek tien zou eindigen in de totale medaillespiegel. Er is nog werk aan de winkel om dit te bereiken, maar er komen ook nog genoeg kansen, zo leert een kijkje bij de wedkantoren.

Bookmaker Unibet verwacht nog gouden medailles van Sharon van Rouwendaal (10 km marathon zwemmen), Harrie Lavreysen (baanwielrennen keirin en sprint heren), de Nederlandse wielerploeg in de koppelkoers heren en teamsprint heren, Mathieu van der Poel (wegwedstrijd wielrennen heren), Karolien Florijn (Roeien Skiff dames), de estafette gemengd ploeg atletiek en de Nederlandse dames hockeyploeg. Voldoet de Nederlandse equipe aan de verwachtingen van de bookmakers, dan zouden we dus nog zeker negen gouden medailles mogen bijschrijven. Daarmee zou het totaal op 13 komen, dat is drie meer dan het resultaat bij de vorige spelen toen Nederland tien gouden medailles won.

Grootste verrassingen van deze spelen zijn vooralsnog Zuid-Korea (6 goud, 3 zilver, 3 brons) en Canada (3 goud, 2 zilver en vier brons). De bookmakers verwachtten vooraf geen plek in de top tien van het medailleklassement voor deze landen, maar ze presteren tot nog toe uitstekend.



Amalia wordt toch lid bij 'seksistisch' studentencorps; doet mee met ontgroening

Prinses Amalia lijkt toch lid te worden van studentencorps A.S.C./A.V.S.V. Quote meldt dat de kroonprinses op dit moment meedoet met de ontgroening. Zo valt te lezen bij AT5. 

In juni liet Amalia weten dat ze al een aantal disputen van het corps had bezocht. "Het is ook voor mij een manier om vriendinnetjes in Amsterdam te maken en als normale student een beetje mee te doen", vertelde ze toen aan De Telegraaf. 

Ophef
Twee jaar geleden wilde Amalia ook al lid van worden van het corps, maar ze zag later van die keuze af. A.S.C./A.V.S.V. lag op dat moment onder vuur vanwege seksistische speeches tijdens een lustrumfeest. Daarbij werden vrouwen onder meer uitgemaakt voor 'hoeren' en 'sperma-emmers'

Het is onduidelijk of de ophef over het lustrumfeest aanleiding was voor Amalia om zich niet bij het corps aan te sluiten. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft daar nooit een officiële verklaring voor gegeven.

Dreiging
Amalia volgt sinds 2022 een bachelor aan de UvA. Ze woonde korte tijd in Amsterdam, maar moest daar al snel weer weg vanwege dreiging uit het criminele milieu. 

Afgelopen februari meldde Het Parool dat Amalia weer in Amsterdam woont. De RVD kan dat om veiligheidsredenen niet bevestigen. 

Opnieuw honderden gevaarlijke fatbikes in beslag genomen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft onlangs honderden fatbikes in beslag genomen bij de scooterwinkelketen La Souris. Het gaat om de twee populairste modellen: de OUXI en de QMWheelz. La Souris, dat met 21 filialen door heel Nederland een van de grootste verkopers van fatbikes is, verkoopt deze modellen onder zowel eigen merknaam als die van Chinese fabrikanten. De fatbikes zouden echter niet voldoen aan de wettelijke normen vanwege te krachtige elektromotoren, zo blijkt uit onderzoek van het programma BOOS.

De inbeslagname is onderdeel van een bredere aanpak door de ILT. Enkele weken geleden werden al 3500 fatbikes van verschillende leveranciers uit de handel gehaald om dezelfde reden. De Nederlandse wet stelt dat een e-bike of fatbike niet sneller dan 25 kilometer per uur mag rijden; als dat wel het geval is, wordt het voertuig beschouwd als een ongekeurde bromfiets. Dit betekent dat deze fatbikes niet de weg op mogen, ook niet door volwassenen met een rijbewijs. La Souris heeft de verkoop van de betreffende modellen tijdelijk stopgezet en zegt bezig te zijn met updates om aan de regelgeving te voldoen.

Het probleem lijkt echter dieper te zitten. De motoren in de OUXI en QMWheelz zijn eenvoudig op te voeren via de boordcomputer, zonder dat daar extra apparatuur voor nodig is. La Souris claimt dat de nieuwe versies van de fatbikes wel volledig aan de Nederlandse wetgeving voldoen, maar geeft ook toe dat er fatbikes in omloop zijn waarbij de beveiliging tegen opvoering is omzeild. Hoewel het bedrijf beterschap belooft, blijft de ILT streng: de wettelijke norm is niet alleen gebaseerd op wat de boordcomputer aangeeft, maar ook op het maximale motorvermogen.

De situatie rondom La Souris is niet nieuw. Eerder kwam de keten in opspraak vanwege klachten van klanten en werd het onderwerp van een aflevering van BOOS. Ondanks eerdere beloftes van La Souris om hun fatbikes technisch niet meer opvoerbaar te maken, blijkt uit deze recente ontwikkelingen dat de problemen rondom de fatbikes nog steeds niet zijn opgelost.

Diepgeworteld racisme, pestgedrag en seksisme bij politie Rotterdam-Centrum

Bij de politie Rotterdam-Centrum is sprake van een diepgeworteld onveilig werkklimaat, gekenmerkt door racisme, pesten en seksisme. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de politie zelf. De problematiek binnen het team van zo’n 230 agenten, dat al langer bekend stond om klachten over ongewenst gedrag, is nu bevestigd door de onderzoeksresultaten. Er zijn onder andere meldingen van discriminatie, seksueel overschrijdend gedrag, buitensporig geweld en overmatig drankgebruik.

De Nederlandse Politiebond drong aan op het onderzoek na aanhoudende signalen van misstanden. Hoewel de resultaten al in juni beschikbaar waren, zijn ze lange tijd binnen besloten kringen gehouden. Het rapport mocht enkel onder toezicht van leidinggevenden worden ingezien om lekken te voorkomen. Verschillende agenten binnen het korps hebben inmiddels anoniem hun verhaal gedaan en bevestigen dat er sprake is van een giftige werkomgeving.

Het racisme binnen het korps gaat volgens betrokkenen diep. Een agent van Surinaamse afkomst, al dertig jaar in dienst, kreeg regelmatig racistische opmerkingen naar zijn hoofd geslingerd. Zo werd er naar hem verwezen als degene die "alle bananen had opgegeten" wanneer de fruitschaal leeg was. Daarnaast zouden vrouwelijke collega's op bangalijstjes worden geplaatst en worden beoordeeld op hun uiterlijk en seksuele mogelijkheden. Ook wordt er tijdens teamactiviteiten stiekem sterke drank genuttigd, wat leidt tot onverantwoord gedrag.

Naast interne misstanden zijn er ook zorgwekkende signalen over het optreden tegen burgers. Enkele agenten vertellen hoe collega’s met buitensporig geweld optreden, waarbij bijvoorbeeld mobiele telefoons van omstanders kapot worden geslagen. Hoewel politiechef Fred Westerbeke niet op de bevindingen wilde reageren, erkent een woordvoerder van de politie de ernst van de situatie. Er zou nu gewerkt worden aan een plan om het werkklimaat duurzaam te verbeteren.

Limburgse Nathalie Beer aangevallen door een beer

Een Limburgse vrouw die in Canada woont, beleefde een angstaanjagend moment toen ze tijdens een wandeling oog in oog stond met een twee meter grote moeder-grizzlybeer. Opvallend is dat de vrouw Nathalie Beer heet.

Terwijl ze zich door het bos begaf, zag ze plotseling twee berenwelpjes uit een boom klimmen, waarna ze zich realiseerde dat de moederbeer in de buurt moest zijn. Voordat ze kon reageren, stond de grizzlybeer recht voor haar en viel aan. Met enkel enkele beetwonden in haar rug als gevolg, heeft Nathalie veel geluk gehad.

Toen het geweer dat Nathalie bij zich droeg niet functioneerde en het gebruik van haar berenspray te laat kwam, koos ze ervoor om doodstil te blijven liggen, een techniek die vaak wordt geadviseerd bij ontmoetingen met bruine beren. In Amerikaanse staten waar beren voor komen leert men al snel "If it's brown, lay down. If it's black, fight back".

Deze strategie bleek haar te redden; de grizzly liet haar uiteindelijk met rust, maar niet voordat ze haar tanden diep in Nathalies rug zette als een laatste waarschuwing. Dankzij de snelle hulp van haar echtgenoot werd Nathalie naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling.

Hoewel Nathalie nu weer thuis is, blijft de ervaring haar achtervolgen. Ze voelt zich nog steeds onveilig en heeft besloten nooit meer alleen lange wandelingen te maken. Voortaan kiest ze voor veiligheid door altijd met een groep op pad te gaan of een voertuig mee te nemen.

Ziekenhuis raakt deel schedel kwijt na hersenoperatie

Een stel heeft een ziekenhuis in Atlanta in de Amerikaanse staat Georgia aangeklaagd nadat een deel van de schedel van een patiënt zou zijn kwijtgeraakt tijdens een hersenoperatie. Volgens de aanklacht ontbraken er verschillende botdelen. De fout leidde tot een verlengd verblijf in het ziekenhuis en zowel fysieke als emotionele schade.

Fernando en Maria Cluster beschuldigen het personeel van Emory University Hospital Midtown van nalatigheid. Volgens de aanklacht had Fernando Cluster in september 2022 een spoedoperatie nodig vanwege een hersenbloeding. Tijdens deze operatie werd een deel van zijn schedel verwijderd met de bedoeling om het tijdens een vervolgoperatie enkele weken later terug te plaatsen.

In november 2022 stond de vervolgoperatie gepland, maar het ziekenhuis bleek toen niet in staat het schedeldeel terug te vinden. Volgens de aanklacht waren er meerdere botdelen zonder duidelijke patiëntidentificatie aanwezig, waardoor het ziekenhuis niet kon vaststellen welke van Cluster waren en òf er überhaupt schedeldelen van Cluster waren. Hierdoor moest er uiteindelijk een synthetisch botdeel worden geplaatst. Die operatie leidde tot een infectie en een aanzienlijk langer verblijf in het ziekenhuis.

Het stel stelt dat de medische kosten inmiddels zijn opgelopen tot meer dan € 130,000, voornamelijk door de extra operaties en de langere ziekenhuisopname. Bovendien zou Clusters familieleven zijn aangetast, zou hij blijvende letselschade hebben opgelopen en is hij niet meer in staat om te werken. Hoewel de precieze schadevergoeding niet in de aanklacht is gespecificeerd, vraagt het echtpaar om zowel algemene als bijzondere schadevergoedingen.

Aangezien het hier gaat om Amerika kan de vergoeding mogelijk in de vele miljoenen oplopen.

Vuelta: Etappe 4 - Het gaat nu écht beginnen

De eerste drie etappes van de Vuelta a España zijn achter de rug, het tripje door Portugal was niet bepaald spectaculair, maar dat viel eigenlijk ook niet te verwachten. We zijn aangekomen in Spanje en wel in de regio Extremadura, waar het vandaag wel eens los kan gaan.

De heren stappen op in Plasencia en al na een paar kilometer wacht het eerste serieuze klimwerk: de Puerto de Cabezabellosa, ruim negen kilometer aan ruim vijf procent. Bijna gelijk na de afdaling daarvan volgt de Alto de Piornal van bijna veertien kilometer aan gemiddeld 5,6 procent.

Het zware klimwerk is dan even achter de rug, tot de finale langzaamaan geopend wordt met de Puerto de Miravete: acht kilometer aan ruim vier procent. Daarna zet men koers naar het slotakkoord: de Pico Villuercas, veertien kilometer aan gemiddeld zes procent, maar richting het einde zit een loodzwaar stuk - de Collado de Ballesteros - van bijna drie kilometer aan gemiddeld meer dan dertien procent, écht klimmen dus.

De etappe gaat iets voor half twee van start en men wordt zo rond half zes aan de finish verwacht. Voor een veel meer uitgebreide voorbeschouwing en alle toeristische hoogtepunten verwijzen we natuurlijk weer door naar het FOK!forum.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Elke 14 uur wordt een kind ge-stripsearched in het VK

Toen Marlon ontdekte dat zijn 14-jarige dochter werd misbruikt en uitgebuit door volwassen mannen, deed hij er alles aan om haar te beschermen, inclusief het inschakelen van de politie. Wat volgde was echter een traumatische ervaring waarbij de politie, in plaats van haar te helpen, haar verder beschadigde door haar te onderwerpen aan een vernederende fouillering.

Op een dag werd Marlon's dochter, na een beschuldiging van het verbergen van een e-sigaret, naar een politiebureau gebracht. Daar werd ze door vrouwelijke agenten gefouilleerd terwijl ze slechts in haar ondergoed stond, zichtbaar voor mannelijke agenten door een glazen deur. Marlon was woedend toen hij hoorde wat er was gebeurd: "Kinderen zouden helemaal niet gefouilleerd moeten worden."

Deze gebeurtenissen maken deel uit van een breder probleem in het Verenigd Koninkrijk, waar uit een recent rapport van de kinderombudsman blijkt dat er elke 14 uur een kind vrijwel naakt wordt gefouilleerd. Deze strip searches vinden vaak plaats zonder de aanwezigheid van een wettelijk verplichte volwassene, zoals een ouder of voogd en betreft in de meeste gevallen kinderen van basisschoolleeftijd.

Uit de cijfers blijkt dat tussen januari 2018 en juni 2023 in Engeland en Wales maar liefst 3.368 kinderen op deze manier zijn gefouilleerd. Van deze gevallen was in 39% van de gevallen geen passende volwassene aanwezig, een feit dat door de ombudsman als "diep verontrustend" wordt bestempeld.

FOK! Wat een weer: droog begin, later regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend begint zonnig, maar in het westen komt er geleidelijk meer bewolking. Het blijft vrijwel overal droog. De wind uit het zuiden is boven land matig, aan zee en op het IJsselmeer matig tot vrij krachtig.

Vanmiddag neemt de bewolking verder toe en van het westen uit trekt een gebied met regen oostwaarts. In het uiterste oosten blijft het waarschijnlijk nog droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 21°C langs de westkust tot ca. 26°C in de oostelijke helft. De wind draait van zuid naar zuidwest en is matig, aan zee wordt de wind vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6.

Vanavond valt in het oosten regen. In het westen klaart het soms op, maar kunnen wel enkele buien voorkomen. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan zee (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Vannacht valt er in het oosten en noorden nog een enkele bui. De minimumtemperatuur ligt rond 12°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de kust staat een vrij krachtige tot krachtige westenwind, windkracht 5 tot 6. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Gister regende het in, eh, waar niet in Nederland? (Foto: Ouwesok)
De plassen komen weer te staan (Foto: Ouwesok)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1362

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1383
special
Random Pics van de Dag #1382
special
Sfeerimpressie Airborne Wandeltocht 2024
special
Random Pics van de Dag #1381
special
VrijMiBabes #226 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1380
©FOK.nl e.a.