Franse regering gevallen, motie van wantrouwen aangenomen

In Frankrijk is de regering gevallen na een motie van wantrouwen tegen premier Barnier. Volgens de Franse grondwet moet de premier bij een aangenomen motie van wantrouwen het ontslag indienen van zijn kabinet.

Van de 574 parlementariërs stemden er 331 voor de motie. Nu is het aan Barnier om zijn ontslag aan de president aan te bieden. Dit is de eerste keer sinds 1962 dat een premier in Frankrijk op deze manier wordt afgezet.

Barnier kwam in de problemen door de begroting voor de sociale zekerheid. Hij slaagde er niet in voldoende steun in het parlement te verzamelen, waarna hij gebruik maakte van een speciaal artikel in de grondwet om het parlement te omzeilen. Deze aanpak vereiste echter dat het parlement een vertrouwensstemming moest houden, die hij nu verloren heeft.

De 73-jarige Barnier werd op 5 september premier van Frankrijk en staat aan het hoofd van een centrumrechtse minderheidsregering. Er werd al verwacht wordt dat de stemmen van het Nieuwe Volksfront en Marine Le Pens Rassemblement National (RN) genoeg zouden zijn om de regering ten val te brengen. En dat is nu ook gebeurd.

De crisis rondom Barnier heeft ook invloed op de positie van president Emmanuel Macron. Hij benoemde Barnier begin september na de tussentijdse parlementsverkiezingen. Tijdens deze verkiezingen ontstonden er drie ongeveer even grote politieke groepen: een linkse groep, een rechtse groep en een Macron-gezind blok. Dit laatste heeft echter geen meerderheid.

De beslissing van Macron in september zorgde voor frustratie bij de andere fracties in het parlement. Vooral het linkse blok voelde zich overgeslagen bij de keuze van een premier. Volgens opiniepeilingen is de president momenteel zeer onpopulair in Frankrijk.

Het is aan Macron om een nieuwe minister-president aan te wijzen. Dit kan echter enige tijd duren: de vorige keer duurde het meer dan anderhalve maand. Macron moet een jaar wachten met het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. Dus zal er een nieuwe regering gevormd moeten worden met de huidige samenstelling van het parlement