Judoka Beurskens verliest strijd om Grand Slam-brons in Baku

In Baku is vrijdag het tweede Grand Slam-toernooi van het judojaar van start gegaan. In de eerste vijf gewichtsklasses wist de Nederlandse delegatie één halvefinaleplaats te scoren, maar in de klasse tot 57 kilogram leverde dat geen medaille op.

Vrouwen -48kg
De pas 18-jarige Zweedse Tara Babulfath pakte haar grootste overwinning tot nu toe, doordat ze in de finale de Servische Milica Nikolic in de houdgreep wist te nemen en haar dwong tot aftikken. Brons ging naar de Kazachse Abiba Abuzhakynova, die van de Belgische Lois Petit won, en naar Khalimajon Kurbonova uit Oezbekistan, die de Spaanse Mireira Lapuerta klopte.

Vrouwen -52kg
Diyora Keldiyorova scoorde in de finale een waza-ari tegen Odette Gioffrida uit Italië en dat leverde haar uiteindelijk de winst op. Roza Gyertyas uit Hongarije pakte brons na een zege op de Kroatische Ana Puljiz, terwijl Ariane Toro uit Spanje de andere strijd om brons won van Aydan Valiyeva, die Azerbeidzjaanse die Naomi van Krevel in de eerste ronde versloeg.

Vrouwen -57kg
Pleuni Cornelisse ging er in de eerste ronde al uit tegen de Poolse Julia Kowalczyk, terwijl Julie Beurskens een toptoernooi kende: het 19-jarige talent klopte de Franse favoriete Sarah Leonie Cysique in de kwartfinales, waarna olympisch kampioene Nora Gjakova in de halve finales te sterk was. De Kosovaarse raakte daar wel bij geblesseerd en moest verstek laten gaan voor de finale, waardoor Christa Deguchi uit Canada de titel pakte. Beurskens verloor de strijd om brons van de Oekraïnse Daria Bilodid, het andere brons was na een zege op de Servische Marica Perisic voor Eteri Liparteliani uit Georgië.

Mannen -60kg
De finale tussen de Fransman Luka Mkheidze en de Rus Ramazan Abdulaev liep uit op een golden score, waarin de Rus de winst kreeg nadat Mkheidze bestraft werd voor een worp waarbij hij zelf op zijn hoofd landde - dat mag niet. Brons was voor de Oezbeek Doston Ruziev, die Temur Nozadze uit Georgië versloeg, en thuisfavoriet Balabay Aghayev, die de Oezbeek Mamoliddin Bakhtiyorov klopte - laatstgenoemde won in ronde één van de Nederlander Tornike Tsjakadoea.

Mannen -66kg
In de finale had Alberto Gaitero uit Spanje een verlenging nodig, maar daarin pakte hij de titel door de Fransman Daikii Bouba in de houdgreep te nemen. Thuisfavoriet Yashar Najafov won brons met een zege op de Braziliaan Willian Lima, terwijl de andere strijd om brons juist een Azerbeidzjaanse nederlaag opleverde: Rashad Yelkiyev verloor van de Rus Rufat Aleskerov.