Toussaint sprint naar WK-finale op 50m rugslag, Wiffin schrijft geschiedenis met Iers goud

In Doha is woensdag alweer de vierde finalesessie afgewerkt op het wereldkampioenschap langebaanzwemmen. De Nederlandse inbreng was beduidend beperkter dan vooraf verwacht had kunnen worden, alleen op de rugslagsprint kon het Nederlandse vlaggetje uit de kast gehaald worden.

800m vrije slag mannen, finale
Elijah Winnington uit Australië begon sterk, maar de Italiaan Gregorio Paltrinieri nam het stokje halverwege de wedstrijd over. Toch zou ook hij het goud niet pakken, want met een fantastisch eindschot snelde Daniel Wiffen in 7:40,94 minuten naar de wereldtitel, de eerste Ierse WK-medaille ooit. Winnington pakte in 7:42,95 alsnog zilver, drie honderdsten voor Paltrinieri.

200m vrije slag vrouwen, finale
Er stond geen enkele maat op Siobhan Haughey uit Hong Kong, die razendsnel vertrok en zelfs even onder het wereldrecord zwom. Dat record zat er niet in, gezien het verschroeiende eindschot van recordhoudster Mollie O'Callaghan, maar de wereldtitel kwam er wel in 1:54,89 minuten. Zilver was voor de Nieuw-Zeelandse Erika Fairweather in 1:55,77 minuten, voor de 1:56,00 van de Australische Brianna Throssell.

100m vrije slag mannen, halve finales
Mikel Schreuders stond namens Aruba knap in de halve finales, waarin hij met 48,46 seconden de twaalfde tijd noteerde. Wereldrecordhouder Pan Zhanle was in 47,73 seconden het snelst, maar leek bijzonder rustig te zwemmen, waardoor de ogen in de finale voorzichtig gericht worden op zijn wereldrecord van 46,80 seconden.

50m rugslag vrouwen, halve finales
Kira Toussaint en Maaike de Waard waren namens Nederland van de partij, wat één finaleplek opleverde: Toussaint's tijd van 28,13 seconden was genoeg voor de gedeeld zevende plek. Het zat uitermate dicht bij elkaar, want De Waard was één honderdste van een seconde langzamer en deelde plek negen met de Italiaanse Costanza Cocconcelli, met wie ze een swimoff af moest werken om te bepalen wie eerste en wie tweede reserve is voor de finale. Die swimoff won Toussaint in 27,89 seconden, wat - zuur genoeg - de vijfde tijd geweest zou zijn in de halve finales.

200m vlinderslag mannen, finale
Alberto Razzetti uit Italië en de Japanner Tomoru Honda vochten een fraaie strijd uit om het goud, maar met een indrukwekkend laatste baantje trok Honda toch vrij ruim de wereldtitel naar zich toe: 1:53,88 tegen 1:54,65 voor Razzetti. Brons was er in 1:55,16 verrassend voor de Oostenrijker Martin Espernberger.

50m schoolslag mannen, finale
Dit keer stond Schreuders in de finale, die hij in 26,97 seconden afsloot met een mooie zevende plek. Het goud was in 26,32 seconden voor de Australiër Sam Williamson, vlak voor Nicolo Martinenghi uit Italië (26,39) en de Amerikaan Nic Fink (26,49).

4x100m wisselslag gemengd, finale
Zonder Nederland werd uiteraard wel gewoon om de medailles gestreden, waarbij de Amerikaanse ploeg met Hunter Armstrong, Nic Fink, Claire Curzan en Kate Douglass een klasse apart was: goud in 3:40,22 minuten. De Australiërs Bradley Woodward, Sam Williamson, Brianna Throssell en Shayna Jack zwommen in 3:43,12 naar zilver, voor de 3:45,09 van het Britse kwartet Medi Harris, Adam Peaty, Matthew Richards en Anna Hopkin.