Noren domineren noordse combinatie in treurig groen Zwarte Woud

De beste 'Kombinierer' ter wereld zijn in de World Cup in de noordse combinatie in actie gekomen in Schonach, in het Duitse Zwarte Woud. Er werd gestreden om de Schwarzwaldpokal, die voor de winnaars van dag één was, naast uiteraard de reguliere World Cup-punten, in nogal treurig ogende omstandigheden: het was vooral groen, met een dun streepje nepsneeuw door het landschap.

Mannen, wedstrijd één
Zoals wel vaker was Jarl Magnus Riiber met afstand de beste op de schans en tijdens de tien kilometer langlaufen kwam hij geen seconde in de problemen, een zege als vanouds voor Riiber. De broers Thomas en Stefan Rettenegger begonnen 9 respectievelijk 43 seconden na Riiber met langlaufen, maar Stefan dichtte het gat beetje bij beetje en liet zijn oudere broer na zo'n zeven kilometer achter. Stefan Rettenegger hield vervolgens nog nét vol tegen de achtervolgende groep die Thomas Rettenegger achter had gelaten, waarbij de Noor Jørgen Gråbak naar plek drie sprintte, vlak voor de Fin Eero Hirvonen.

Vrouwen, wedstrijd één
De Noorse Mari Leinan Lund won het schansspringen en mocht een halve minuut voor haar doorgaans zo dominante landgenote Gyda Westvold Hansen beginnen aan de vier kilometer langlaufen. Ida Marie Hagen, de derde Noorse, mocht na 43 seconden vertrekken en sloot in rap tempo aan bij Hansen en de Duitse Nathalie Armbruster. Die liet ze ook rap achter, maar Lund was te ver weg en boekte een fraaie zege, voor Hagen en Armbruster. De Japanse Haruka Kasai werd vierde, Hansen zakte ver weg naar plek vijf op een minuut van Lund.

Mannen, wedstrijd twee
Opnieuw was Riiber de beste op de schans en ook dit keer kwam hij langlaufend niet in de problemen, de dubbelslag was een feit voor de Noor. Zijn landgenoot Gråbak mocht na 32 seconden beginnen met langlaufen en dat verschil bleef min of meer gelijk, terwijl Stefan Rettenegger zijn derde plek keurig vast wist te houden tot en met de finish - hij vertrok samen met broer Thomas, maar die moest redelijk snel lossen. De Duitser Vinzenz Geiger kwam van de achttiende plek naar plek vier aan de finish, vijftien tellen achter Rettenegger.

Vrouwen, wedstrijd twee
Lund was opnieuw de beste bij het schansspringen en met 42 seconden was het verschil naar Hagen ongeveer hetzelfde als op dag één, maar dit keer stond er acht kilometer langlaufen op het programma. Dat was teveel om Hagen van het lijf te houden en Lund moest het dan ook doen met plek twee op bijna veertig seconden van de dominante Hagen. Hansen vertrok een paar seconden voor Hagen, maar was al snel bijgehaald en achtergelaten, hoewel ze ten opzichte van de rest dit keer wat beter was: Hansen werd op een ruime minuut derde, een minuut voor de Française Lena Brocard, Armbruster en Kasai.