Langlaufster Carl stunt met eerste World Cup-zege, Noren weer op 1, 2 en 3

In het Noorse Trondheim is zondag het Scandinavische openingsdeel van het World Cup-seizoen voor de langlaufers afgesloten. De mannen en vrouwen werkten een tien kilometer klassieke stijl af, wat hier en daar voor fraaie verrassingen zorgde.

Mannen
De Noor Henrik Dønnestad mocht voor de vijfde keer een World Cup-wedstrijd starten, na een paar goede optredens in de lagere divisies, en dat deed hij uitermate goed: hij deelde zijn race sterk in en kende een sterk slotstuk, waardoor hij geruime tijd aan de leiding ging.

Landgenoot Pål Golberg was de eerste die Dønnestad echt kon bedreigen en hoewel zijn voorsprong kleiner werd, had Golberg aan de finish nog een paar tellen over. Al snel werd echter duidelijk dat er één baas boven baas was, uiteraard ook een Noor: Johannes Høsflot Klæbo pakte alsmaar meer voorsprong en won uiteindelijk met 17,7 seconden voorsprong op Golberg en 21,1 seconden op Dønnestad.

Vrouwen
Van de serieuze kanshebsters was Victoria Carl de eerste die het parcours betrad en de Duitse was fantastisch op dreef. Al bij het eerste meetpunt kwam niemand later in de buurt van haar tijden en de verschillen werden alsmaar groter: een ontketende Carl zag nadat iedereen richting finish kwam dat haar eerste World Cup-zege een feit was, zeven dagen na haar eerste World Cup-podium.

Achter Carl was het wel spannend, waarbij de Zweedse Ebba Andersson vooral duelleerde met de Amerikaanse Rosie Brennan. Dat ging meerdere keren heen en weer, maar aan de finish was Brennan de snelste van de twee op 19,6 seconden van Carl. Andersson pakte op 21,6 seconden plek drie, voor de Amerikaanse Jessie Diggins (+28,3).