Noord-Korea heeft spionagesatelliet gelanceerd

Noord-Korea heeft gemeld dat het zijn eerste spionagesatelliet in een baan om de aarde heeft gebracht. Het lanceervoertuig steeg om 22:42 uur (lokale tijd, 14:42 uur CET) op van de lanceerbasis Sohae, meldde het staatspersbureau KCNA onder verwijzing naar het Noord-Koreaanse ruimtevaartagentschap.

Een draagraket met de "Malligyong-1" satelliet werd gelanceerd in de provincie North Phyongan. De raket vloog langs het geplande pad en plaatste de satelliet "precies" in zijn baan. Twaalf minuten later kwam de satelliet in een baan om de aarde.

Het Zuid-Koreaanse leger had eerder verklaard dat het een "vermoedelijke militaire surveillancesatelliet" had ontdekt. De Zuid-Koreaanse generale staf gaf geen informatie over het al dan niet slagen van de lancering.

Japan werd vooraf geïnformeerd
Ook Japan bevestigde een raketlancering. Het kantoor van premier Fumio Kishida verklaarde op de onlinedienst X, voorheen Twitter, dat Noord-Korea vermoedelijk een ballistische raket had afgevuurd. Deze zou zijn neergestort in de Stille Oceaan.

Noord-Korea had Japan laten weten dat het van plan was om tussen woensdag en begin december een satelliet te lanceren. Volgens Noord-Korea waren twee eerdere pogingen mislukt: de eerste in mei en de tweede in augustus.

Noord-Korea kondigt meer satellieten aan
Binnenkort worden er meer spionagesatellieten gelanceerd om Zuid-Korea en andere regio's te bewaken. De autoriteiten in Zuid-Korea en Japan bevestigden aanvankelijk niet dat er een satelliet in een baan om de aarde was gekomen.

De VS veroordeelden de lancering als een schending van VN-resoluties. De lancering met behulp van "ballistische rakettechnologie" was een duidelijke schending van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad, verklaarde Adrienne Watson, woordvoerster van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis.

De lancering van een spionagesatelliet verhoogt ook de "spanningen" en zou "de veiligheidssituatie in de regio en daarbuiten kunnen destabiliseren". Alle landen moeten de raketlancering veroordelen, verklaarde Watson. Noord-Korea moet stoppen met zijn provocerende acties.