Moto3-coureur Veijer pakt eerste Grand Prix-podium na zinderende finish

Op het Chang International Circuit in Buriram is zondagochtend de Grand Prix van Thailand in de Moto3 verreden. Het werd weer een klassieke en dus zinderende race, waarin de jongelingen tot in de laatste meters streden.

Deniz Öncü had de poleposition te pakken, Diogo Moreira en Ayumu Sasaki stonden naast hem op de eerste rij. Op rij twee stonden de Japanners Ryusei Yamanaka en Taiyo Furusato, met niemand minder dan Collin Veijer tussen hen in op plek vijf - kampioenschapsleider Jaume Masia, Adrian Fernandez en Jose Antonio Rueda vormden de derde startrij.

In ronde twee ging het fout voor Veijer's teamgenoot Sasaki: de Japanner, nog volop strijdend om de wereldtitel, reed volle bak achterop de midden in een bocht stilvallende David Muñoz. Masia bepaalde ondertussen het tempo in de kopgroep, waar Veijer volop in zijn kielzog zat, voor Furusato, David Alonso, Moreira en Ivan Ortola.

Veijer zat er bijzonder lekker in en halverwege de race had hij zelfs al een tijdje de leiding in handen, met Alonso, Masia, Öncü, Furusato en Moreira achter hem - het was wel een klassieke Moto3-race, met een grote kopgroep waarin continu van positie werd gewisseld. Met vijf ronden te gaan ontstond een kleiner kopgroepje, met Alonso, Masia, Veijer, Furusato en Öncü.

Drie ronden voor de finish had Veijer de kop weer te pakken en dit keer leken alleen Alonso en Furusato echt goed te kunnen volgen, maar onder leiding van Masia en Öncü sloot ook het groepje achter hen weer aan. In de allerlaatste ronde deed Veijer weer volle bak mee om de winst, tot hij een foutje maakte en bíjna van de motor werd geslingerd.

De Staphorster wist zich nét te herstellen en bleef overeind, hoewel zijn podiumkansen weg leken. Daar was hij het zelf bepaald niet mee eens en met een paar prachtige laatste bochten en perfect slipstreamen naar de finish nam hij Masia nog te grazen voor plek drie. Alonso reed naar de winst, voor Furusato, die zijn eerste podiumplek pakte.