VS adviseert Israël om grondoffensief uit te stellen, luchtaanvallen gaan door

De VS willen blijkbaar tijd winnen en adviseren Israël volgens de media om te wachten met het lanceren van een grondoffensief tegen Hamas. De reden hiervoor zijn vooral de inspanningen om gijzelaars vrij te laten en zorg te verlenen aan burgers in Palestina.

Terwijl het Israëlische leger voortdurend luchtaanvallen blijft uitvoeren op doelen in de Gazastrook, is een groot grondoffensief dat al dagen wordt verwacht nog niet gestart. Volgens een rapport in de New York Times adviseert de Amerikaanse regering Israël nu te wachten met het lanceren van een grondoffensief tegen de islamistische terroristische organisatie Hamas, die de Gazastrook controleert.

Kleinere Israëlische eenheden zijn al begonnen met geïsoleerde operaties in de Gazastrook, onder meer met als doel gijzelaars te bevrijden. Volgens Israëlische informatie werd tijdens een van deze operaties in de Gazastrook één Israëlische soldaat gedood en raakten drie anderen gewond. 

Volgens het krantenbericht hoopt de Amerikaanse regering meer tijd te krijgen voor onderhandelingen over de vrijlating van de ruim tweehonderd gijzelaars die in handen zijn van Hamas. Ook moeten verdere burgerslachtoffers worden vermeden en moeten meer hulpgoederen de bevolking in de afgesloten Gazastrook bereiken.

En er is nog een reden waarom de Amerikaanse regering wil dat het grondoffensief wordt uitgesteld: zij wil zich voorbereiden op mogelijke aanvallen van pro-Iraanse groeperingen op Amerikaanse doelen in de regio, zeggen zij. Er wordt verwacht dat dergelijke aanvallen zullen toenemen naarmate Israëlische troepen de Gazastrook binnentrekken. 

Hulp voor inwoners van de Gazastrook
Ondertussen is vandaag de derde hulplevering vanuit Egypte over de grens naar de afgesloten Gazastrook gegaan. Ruim een dozijn vrachtwagens staken de grens over bij de grensovergang bij Rafah, zo meldden verschillende persbureaus. Er is nog steeds een gebrek aan brandstof, die de ziekenhuizen in Gaza  dringend nodig hebben om operaties uit te kunnen voeren.

Israël: Honderden Hamas-doelen aangevallen
Israël zei dat het zijn beschietingen op de Gazastrook heeft geïntensiveerd en honderden militaire doelen van Hamas heeft gebombardeerd. Tot de doelwitten behoorden onder meer ‘tunnels met daarin Hamas-terroristen’, ‘tientallen commandocentra’ en ‘militaire kampen en observatieposten’, aldus het Israëlische leger.

De terroristische organisatie Hamas zei dat bij de nieuwe Israëlische aanvallen minstens zeventig mensen zijn omgekomen. Hamas zette ook zijn beschietingen vanuit de Gazastrook voort. Het Israëlische leger zei de aanval te hebben verijdeld met behulp van twee drones.

EU bespreekt humanitair staakt-het-vuren
Ondertussen wil de Europese Unie voorkomen dat de oorlog zich uitbreidt, maar is verdeeld over hoe dat moet worden aangepakt. 

VN-secretaris-generaal António Guterres riep afgelopen weekend in de marge van de Midden-Oostentop in Caïro op tot een tijdelijk einde aan de gevechten tussen Israël en Hamas. Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, steunde de oproep: "Persoonlijk denk ik dat een humanitaire (vuur)pauze noodzakelijk is, zodat humanitaire hulp kan binnenkomen en worden verdeeld", zei hij tijdens een EU-overleg in Luxemburg.