FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 oktober 2023

Nog een maand tot de verkiezingen, wat zeggen de peilingen?

De electorale verhoudingen tonen opnieuw weinig verschuivingen. Kiezers blijven grotendeels dezelfde voorkeuren uitspreken als voor het uitbreken van het geweld in Israël/Gaza.

Met slechts een maand te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november, kan men zich afvragen of er nog significante verschuivingen zullen plaatsvinden en hoe deze zich zullen ontwikkelen. NSC van Pieter Omtzigt presenteert 24 oktober zijn verkiezingsprogramma maar is nog steeds vaag of hij zelf premietkandidaat is of toch iemand anders.

80% van de kiezers overweegt om misschien toch nog op een andere partij te gaan stemmen. Maar veranderingen in voorkeur blijven meestal binnen bepaalde grenzen. Een kiezer van de JA21 zal niet snel overstappen naar de SP, en vice versa.

Ipsos / EenVandaag presenteerden op 17 oktober de volgende poll met 1. VVD, 2. NSC en 3. GroenLinks / PvdA

De Peilingen / Maurice de Hond publiceerden op 21 oktober onderstaande poll met op 1. NSC, 2. VVD en op 3. GroenLinks / PvdA

De beide peilingen schelen niet zo veel met elkaar. Maurice de Hond peilde nog het sentiment over de verschillende premierskandidaten:

Premierskandidaten:

Eerst de scores van degene die het hoogst staat: Omtzigt. Slechts 26% van de Nederlanders zou negatief reageren als hij premier wordt. Alleen bij kiezers van D66, FVD en VVD reageert meer dan 40% negatief.

Op nummer 2 staat Yeşilgöz. 42% zou negatief reageren als zij premier wordt. De negatieve scores komen vooral van kiezers links van het midden. Meer dan 50% scoren huidige kiezers van D66, Volt, SP, PvdD, PvdA/Groen Links en FVD.

Op de gedeelde 3e plaats staan Timmermans en Wilders. Rond de 60% van de Nederlanders zou negatief reageren als Timmermans of Wilders premier zou worden. De kiezers van partijen die met meer dan 60% negatief zouden reageren:

  • Timmermans: CDA, SP, NSC, VVD, BBB, PVV en FVD. Bij de laatste vier partijen is de score 80% of hoger.
  • Wilders: CDA, VVD, SP, ChristenUnie, D66, PvdA/GroenLinks en Volt. Bij de laatste vijf partijen is de negatieve score 90% of hoger.

En dan op 4 Mona Keijzer. Ze staat er nu slechter voor dan  begin september. BBB heeft veel potentiële kiezers aan NSC verloren.

Hier is meer te lezen over de peilingen met betrekking tot premierskandidaten.

VS adviseert Israël om grondoffensief uit te stellen, luchtaanvallen gaan door

De VS willen blijkbaar tijd winnen en adviseren Israël volgens de media om te wachten met het lanceren van een grondoffensief tegen Hamas. De reden hiervoor zijn vooral de inspanningen om gijzelaars vrij te laten en zorg te verlenen aan burgers in Palestina.

Terwijl het Israëlische leger voortdurend luchtaanvallen blijft uitvoeren op doelen in de Gazastrook, is een groot grondoffensief dat al dagen wordt verwacht nog niet gestart. Volgens een rapport in de New York Times adviseert de Amerikaanse regering Israël nu te wachten met het lanceren van een grondoffensief tegen de islamistische terroristische organisatie Hamas, die de Gazastrook controleert.

Kleinere Israëlische eenheden zijn al begonnen met geïsoleerde operaties in de Gazastrook, onder meer met als doel gijzelaars te bevrijden. Volgens Israëlische informatie werd tijdens een van deze operaties in de Gazastrook één Israëlische soldaat gedood en raakten drie anderen gewond. 

Volgens het krantenbericht hoopt de Amerikaanse regering meer tijd te krijgen voor onderhandelingen over de vrijlating van de ruim tweehonderd gijzelaars die in handen zijn van Hamas. Ook moeten verdere burgerslachtoffers worden vermeden en moeten meer hulpgoederen de bevolking in de afgesloten Gazastrook bereiken.

En er is nog een reden waarom de Amerikaanse regering wil dat het grondoffensief wordt uitgesteld: zij wil zich voorbereiden op mogelijke aanvallen van pro-Iraanse groeperingen op Amerikaanse doelen in de regio, zeggen zij. Er wordt verwacht dat dergelijke aanvallen zullen toenemen naarmate Israëlische troepen de Gazastrook binnentrekken. 

Hulp voor inwoners van de Gazastrook
Ondertussen is vandaag de derde hulplevering vanuit Egypte over de grens naar de afgesloten Gazastrook gegaan. Ruim een dozijn vrachtwagens staken de grens over bij de grensovergang bij Rafah, zo meldden verschillende persbureaus. Er is nog steeds een gebrek aan brandstof, die de ziekenhuizen in Gaza  dringend nodig hebben om operaties uit te kunnen voeren.

Israël: Honderden Hamas-doelen aangevallen
Israël zei dat het zijn beschietingen op de Gazastrook heeft geïntensiveerd en honderden militaire doelen van Hamas heeft gebombardeerd. Tot de doelwitten behoorden onder meer ‘tunnels met daarin Hamas-terroristen’, ‘tientallen commandocentra’ en ‘militaire kampen en observatieposten’, aldus het Israëlische leger.

De terroristische organisatie Hamas zei dat bij de nieuwe Israëlische aanvallen minstens zeventig mensen zijn omgekomen. Hamas zette ook zijn beschietingen vanuit de Gazastrook voort. Het Israëlische leger zei de aanval te hebben verijdeld met behulp van twee drones.

EU bespreekt humanitair staakt-het-vuren
Ondertussen wil de Europese Unie voorkomen dat de oorlog zich uitbreidt, maar is verdeeld over hoe dat moet worden aangepakt. 

VN-secretaris-generaal António Guterres riep afgelopen weekend in de marge van de Midden-Oostentop in Caïro op tot een tijdelijk einde aan de gevechten tussen Israël en Hamas. Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, steunde de oproep: "Persoonlijk denk ik dat een humanitaire (vuur)pauze noodzakelijk is, zodat humanitaire hulp kan binnenkomen en worden verdeeld", zei hij tijdens een EU-overleg in Luxemburg.

Ajax-trainer Steijn ontslagen

Maurice Steijn is ontslagen als trainer van Ajax. De Hagenaar wordt gezien als de voornaamste verantwoordelijke voor het ietwat tegenvallende seizoen van de 36-voudig landskampioen, die zondag nog de degradatiekraker tegen FC Utrecht met 4-3 verloor.

De 49-jarige Steijn nam in juni de touwtjes in handen in Amsterdam, op voorspraak van de vorige maand ook buiten de deur gezette technisch directeur Sven Mislintat kwam hij over van Sparta. Steijn was daarmee de opvolger van John Heitinga, die als interimcoach optrad na de in januari ontslagen Alfred Schreuder.

Tussen Mislintat en Steijn boterde het bepaald niet, zo trok de Duitser allerlei spelers aan zonder Steijn er bij te betrekken. Veel kon Steijn niet maken van de bonte verzameling, waarmee inmiddels in zeven wedstrijden al vijf hele punten werden gepakt. Het kan zeker slechter: Ajax staat zeventiende, alleen FC Volendam is nóg slechter, hoewel ook de zeventiende plek een rechtstreeks ticket voor de Eerste Divisie betekent.

Assistent-coach Hedwiged Maduro zal in elk geval in de Europa League-wedstrijd tegen Brighton & Hove Albion en de wedstrijd tegen PSV de honneurs waarnemen.

Op stap met Rijkswaterstaat #2: timelapse renovatie tunnelbakken A32

De A32-tunnelbakken bij Meppel-Noord waren toe aan renovatie. Daarom heeft Rijkwaterstaat uitgebreide onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Betonschades zijn hersteld, de asfaltconstructie is vervangen en de voegovergangen zijn vernieuwd. Alles komt in timelapse voorbij.


0:00 Frezen asfalt
0:11 Asfalt rippen
0:35 Betonreparaties
0:48 Asfalt opbouwen
1:15 Uitharden

Olieprijzen iets gezakt, maar nog steeds hoog

De olieprijzen zijn gedaald. Een vat (159 liter) North Sea Brent voor levering in december kost $91,11. Dat is $ 1,05 minder dan vrijdag. De prijs voor een vat Amerikaanse WTI- variëteit, ook voor levering in december, daalt met $1,18 naar $86,90.

De situatie in het Midden-Oosten blijft de bepalende kwestie. Na een prijsstijging vorige week spreken marktwaarnemers nu over een tegenbeweging. Ondanks de huidige prijsdaling is ruwe olie de laatste tijd aanzienlijk duurder geworden door de zorgen dat meer landen nu in oorlog zijn. Sinds het begin van de oorlog in Israël is de prijs van ruwe olie uit de Noordzee met ongeveer acht procent gestegen.

Chinese en Russische bedrijven bereiken overeenstemming over samenwerking

China en Rusland verdiepen hun economische samenwerking. Tijdens een regionale conferentie in het noordoosten van China zijn een aantal samenwerkingsovereenkomsten ondertekend, zo meldden Chinese staatsmedia. De sectoren varieerden van industrie en logistiek tot e-commerce en landbouw.

De conferentie in Shenyang, de hoofdstad van de provincie Liaoning, werd bijgewoond door bijna 800 Chinese bedrijven die voet aan de grond willen krijgen op de Russische markt.

Omgekeerd hebben zich van januari tot september volgens de Chinese radio zo'n 40 Russische bedrijven in Liaoning gevestigd. De export vanuit Liaoning naar Rusland steeg in deze periode met 82,3 procent tot een waarde van 42,64 miljard yuan - het equivalent van ongeveer 5,5 miljard euro.

China breidt de samenwerking met zijn buurland uit na de invasie van Russische troepen in Oekraïne vorig jaar. Daarbij heeft het noordoosten van het land - bestaande uit de provincies Liaoning, Heilongjiang en Jilin - een nieuw strategisch belang gekregen als gebied voor bilaterale handel.

Netanyahu waarschuwt Hezbollah voor verwoestende gevolgen inmenging oorlog

De gevechten tussen het Israëlische leger en de sjiitische Hezbollah-militie in het noorden van Israël aan de grens met Libanon laaien op. Volgens hun eigen verklaringen zijn de soldaten erin geslaagd verdere Hezbollah-aanvallen af te weren.

Israëls premier Benjamin Netanyahu verwees tijdens een bezoek aan de troepen aan de grens naar de tweede Libanonoorlog in 2006, waarbij meer dan 1.500 mensen - voornamelijk Libanese burgers - werden gedood: "Ik kan niet zeggen of Hezbollah besluit volledig deel te nemen aan de oorlog. Als ze dat doen, zullen ze terugverlangen naar de tweede Libanonoorlog. Dat zal de grootste fout van hun leven zijn," zei hij. "We zullen hen met een hardheid treffen die ze zich niet kunnen voorstellen. Voor Hezbollah en Libanon zal dit verwoestende gevolgen hebben."

Een week geleden had Israël al een zone van vier kilometer breed langs de Libanese grens tot verboden gebied verklaard. Nu moeten nog eens 14 Israëlische gemeenschappen worden geëvacueerd, waaronder de 400 inwoners tellende kibboets Sasa. Hier weigeren echter ongeveer 40 bewoners te vertrekken. 

Inwoners van Kiryat Shmona, aan de noordelijke grens van Israël hebben na een hevig grensoverschrijdend vuurgevecht tussen Israëlische strijdkrachten en militanten in Libanon vrijdag gehoord dat de regering meer dan 20.000 inwoners uit de stad zou evacueren. Sommige bewoners waren verontwaardigd over het plotselinge evacuatiebevel na jaren van frustratie omdat ze zich onvoldoende beschermd voelden tegen raket- en artillerieaanvallen kwamen naar boven toen ze hun huizen verlieten.

Sinds de Hamas-aanval op 7 oktober hebben 200.000 mensen in Israël hun huizen moeten verlaten. De 30.000 inwoners tellende stad Sderot in het zuiden van Israël, op twee kilometer van de grens met Gaza, is ook grotendeels geëvacueerd. 

'Naai ze terug': studenten gooien met dildo's wegens verhoogde rente

Gistermiddag hebben studenten in Groningen het kantoor van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bekogeld met roze dildo's. Op deze manier uiten zij hun protest tegen de geplande verhoging van de rente op studieschulden, die meer dan vijf keer zo hoog zal worden. "Als DUO ons naait, naaien wij hen terug!"

Op dit moment bedraagt de rente op studieleningen nog 0,46 procent, maar vanaf januari 2024 zal dit stijgen naar 2,56 procent.

De ludieke bekogeling met seksspeeltjes werd georganiseerd door de lokale socialistische jongerenorganisatie ROOD Groningen. Deze organisatie is van mening dat de overheid haar beloften niet nakomt, omdat bij de invoering van het leenstelsel werd beloofd dat studieleningen "voordelig" zouden zijn. "Er wordt herhaaldelijk afbreuk gedaan aan de toegankelijkheid van onderwijs", aldus ROOD.

Particuliere verhuurder laat subsidiepot voor isolatie links liggen

Tot op heden hebben particuliere verhuurders slechts in beperkte mate gebruik gemaakt van een belangrijke subsidie om huurwoningen te verduurzamen. Tot nu toe is er slechts 3 miljoen euro van de beschikbare 152 miljoen euro aangevraagd, wat neerkomt op ongeveer 2 procent.

Deze subsidie valt onder de "Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen" en kan tot eind 2025 worden aangevraagd. Met deze subsidie kunnen verhuurders een bijdrage van maximaal 6000 euro per woning ontvangen om bijvoorbeeld spouwmuren te isoleren, nieuw glas te plaatsen of een energiezuinig ventilatiesysteem te installeren. Het subsidiebedrag dekt echter niet de volledige investering, omdat er per vierkante meter glas of spouwmuur een maximumbedrag is vastgesteld. De kosten voor de verhuurder zijn dus vele malen hoger.

De Woonbond is ontevreden over de resultaten van verduurzaming in de particuliere sector. Huurders hebben komende winter er nog geen profijt van en hun energierekening blijft hoog. De vereniging pleit voor verplicht dubbel glas of de erkenning van enkel glas als gebrek, zodat huurders juridische stappen kunnen ondernemen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zal beide punten breder onder de aandacht brengen.

FOK! Wat een weer: mist, later zon gevolgd door bewolking

herfstbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
In het zuiden en midden komt dichte mist voor. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteit hinder ondervinden. In de tweede helft van de ochtend lost de mist op.

geel 23-10 (Foto: KNMI)

Vanochtend komt er in het hele land mist voor. In het midden en zuiden is er plaatselijk ook sprake van dichte mist. De mist lost in de loop van de ochtend langzaam op. Verder is het droog en zijn er perioden met zon. De wind gaat uit het zuidoosten waaien en is zwak tot matig.

Vanmiddag zijn er eerst perioden met zon, maar geleidelijk raakt het van het zuiden uit bewolkt. Aan het einde van de middag gaat het in het zuiden af en toe regenen. Het wordt rond 15°C. De wind komt uit het oosten en is matig.

Vanavond is het bewolkt en regent het in het zuiden en midden af en toe. De oostenwind draait naar zuidoost tot zuid, is boven land overwegend matig en neemt langs de kust en boven het IJsselmeer tot naar vrij krachtig.

Komende nacht valt er hier en daar (mot)regen. Het koelt af naar rond 11°C. De oostenwind draait in de loop van de nacht van het zuiden uit naar zuidwest, is boven land matig en aan de kust vrij krachtig. Langs de noordkust neemt de wind later tijdelijk toe naar krachtig, windkracht 6.

Tot morgen! 

                   

Ondanks de bewolking deed het zonnetje zijn best, ook in Purmerend (Foto: Pukeko)
Ondanks de bewolking deed het zonnetje zijn best, ook in Purmerend (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

1-2'tje in World Cup voor shorttracksters Velzeboer en Poutsma

In het Canadese Montreal is zondagavond het eerste World Cup-weekeinde van het shorttrackseizoen afgesloten. Er stonden weer vier individuele afstanden op het programma, alsmede de aflossingsfinales, wat enig Nederlands succes opleverde.

500m vrouwen
De Nederlandse dames waren op dreef en in de finale was dat niet anders: Xandra Velzeboer en Selma Poutsma duelleerden even om de leiding, die naar Velzeboer ging, terwijl de rest hen niet kon bedreigen. Velzeboer won, voor Poutsma en de Italiaanse Martina Valcepina - Michelle Velzeboer ging in de B-finale onderuit en kreeg daar ook nog een penalty.

500m mannen
De vanaf dit seizoen voor China uitkomende voormalige Hongaarse broers Liu Shaoang en Shaolin stonden beiden in de finale, waarin Shaolin onderuit ging. Shaoang vocht een hard duel uit met thuisfavoriet Felix Roussel en wist dat te winnen, met de Fransman Quentin Fercoq op de derde plek. Kay Huisman en Teun Boer gingen er in de kwartfinales uit, Itzhak de Laat sneuvelde in de herkansingen.

1000m vrouwen
Tot een meter of twee voor de finish leek Hanne Desmet de winst te gaan pakken, maar de Belgische werd tóch nog gepasseerd: de jonge Zuid-Koreaanse Kim Gil-li ging er met de overwinning vandoor. Desmet werd nog wel tweede, vlak voor de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold. Diede van Oorschot strandde in de kwartfinales, Angel Daleman en Yara van Kerkhof kwamen de herkansingen niet door.

1000m mannen
Voor eigen publiek greep William Dandjinou de leiding, maar de Canadees werd aan de kant gezet door de Zuid-Koreaan Park Ji-won. Die leek de overwinning te pakken, tot hij werd getorpedeerd door nota bene landgenoot Hwang Dae-heon, beiden gingen onderuit. Met Kim Gun-woo ging de zege zo ineens naar de derde Koreaan, voor de Italiaan Luca Spechenhauser en Dandjinou. Voor Jens van 't Wout en Friso Emons eindigde het toernooi in de kwartfinales, Melle van 't Wout ging er in de herkansingen uit.

Aflossing vrouwen
Poutsma, Van Kerkhof en de gezusters Velzeboer streden volle bak mee om de overwinning en afmaakster Xandra Velzeboer leek die mogelijk binnen te slepen. Dat lukte echter niet: ze kwam niet voorbij de Canadese Danae Blais en in een zinderende finish ging de Amerikaanse Santos-Griswold nog langs Velzeboer. Canada pakte zo de winst met Blais, Florence Brunelle, Courtney Sarault en Renee Marie Steenge, voor Santos-Griswold, Eunice Lee, Julie Letai en Corinne Stoddard namens de VS en het Nederlandse kwartet.

Aflossing mannen
China haakte in de finale af voor de echte strijd begon, Japan kon het ook niet echt meer bijbenen en moest genoegen nemen met een overigens keurige derde plek met Dan Iwasa, Yui Matsubayashi, Shogo Miyata en Kazuki Yoshinaga. Het thuispubliek zag het weekeinde afgesloten worden met een fraaie zege: William Dandjinou, Pascal Dion, Steven Dubois en Jordan Pierre-Gilles klopten Hwang Dae-heon, Jang Sung-woo, Kim Gun-woo en Park Ji-won uit Zuid-Korea. Nederland ging er in de kwartfinales al uit.

Random Pics van de Dag #1078

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.