Honderden doden bij explosie ziekenhuis Gaza, Israël en Hamas wijzen naar elkaar

Gisteravond vond er een explosie plaats bij het Ahli Arab-ziekenhuis in het centrum van Gaza getroffen. Hierbij zijn honderden mensen om het leven gekomen. In eerste instantie werd als oorzaak de inslag van een Israëlische raket genoemd. Israël ontkende  en verwees naar een mogelijke actie van Hamas, die dat op hun beurt ook weer ontkenden. Er werd over de hele wereld met afschuw gereageerd op de explosie, het ziekenhuis fungeerde namelijk ook als schuilplaats voor veel vluchtelingen. Op diverse plaatsen braken spontane demonstraties uit.

Later op de avond liet een woordvoerder van het Israëlische leger weten dat: “Informatie die we uit verschillende bronnen hebben, wijst erop dat de Islamitische Jihad verantwoordelijk is voor de mislukte raketlancering die het ziekenhuis in Gaza trof”. Uit een analyse bleek dat “terroristen in Gaza eerder een lading raketten hadden afgevuurd” die op het moment van de inslag de directe omgeving van het Ahli Arab-ziekenhuis passeerden.

Vanmorgen presenteerde het Israëlische leger dronebeelden, die hun onschuld zouden moeten bewijzen.

De luchtfoto's tonen het ziekenhuis en de parkeerplaats waar brand uitbrak. De gepubliceerde videocompilatie vergelijkt beelden van voor en na het fatale incident. Er werd gezegd de typische krater van een Israëlische raket ontbrak.

Israëlische legerwoordvoerder Jonathan Conricus vertelde de Amerikaanse omroep CNN ook dat het leger bewijs had van een gesprek tussen Hamas-terroristen dat door Israël was onderschept. Ze zouden hebben gezegd: "Oh, er was blijkbaar een storing of een explosie van een raket die in Gaza landde." Bovendien werd kort voor het incident een salvo raketten afgevuurd vanuit het centrale of noordelijke deel van de Gazastrook richting Israël. Dit is opgenomen op het Israëlische radarsysteem.

De door Israël verstrekte informatie kan nog niet onafhankelijk worden geverifieerd, evenals de berichtgeving uit Gaza. Daar verwierp de militante Palestijnse organisatie Islamic Jihad de beschuldiging van de Israëli's. Ze noemde de beschuldiging een ‘leugen’ die het land gebruikt om ‘zijn eigen aanvallen op ziekenhuizen te rechtvaardigen’ en ‘de verantwoordelijkheid voor zijn misdaad te ontlopen’. Hamas wijst ook naar Israël de schuldige.

Noch van Israëlische zijde, noch van Hamas-zijde is tot nu toe hard bewijs geleverd door wie de raketaanval is uitgevoerd.