Aardbeving Afghanistan vernietigt 13 dorpen, ruim 2000 doden en 9000 gewonden

Bij een reeks zware aardbevingen in het westen van Afghanistan zijn minstens 320 mensen omgekomen, volgens een rapport van de Verenigde Naties. De Afghaanse autoriteiten geven daarentegen een veel lager aantal van 120 doden op, maar ze vrezen wel voor een veel hoger dodental. Met name in de grensprovincie Herat is de schade enorm.

Update 12.45 uur: Het dodental door de aardbevingen zijn opgelopen tot minstens 2000, het aantal gewonden tot ruim 9000. De aardbevingen verwoestten ongeveer dertien dorpen in de provincie Herat en begroeven honderden mensen onder het puin. De huizen in het getroffen gebied zijn grotendeels gemaakt van klei. Gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers nog verder zal stijgen omdat veel gebieden over de weg nog niet bereikbaar zijn.

Volgens het Amerikaanse Earthquake Observatory is het gebied gisteren door zeven aardbevingen getroffen, die elkaar snel opvolgden. De twee krachtigste aardbevingen hadden een kracht van 6,3. Een epicentrum lag 40 kilometer ten noordwesten van de stad Herat. Er waren krachtige naschokken. De trillingen waren ook voelbaar in buurland Iran.

Er zouden zo'n 1320 huizen zijn vernietigd of beschadigd. Zoek- en reddingsteams zijn nog steeds actief. De telefoonverbindingen in Herat zijn grotendeels buiten werking.

Eerdere berichtgeving: De autoriteiten melden aan persbureau DPA dat ten minste zeven dorpen compleet verwoest zijn. “Sommige dorpen hadden duizend of meer inwoners en er waren zo’n 300 huizen. Slechts 100 mensen hebben het overleefd”, aldus een woordvoerder van het persbureau. Een Taliban-woordvoerder, die momenteel de macht heeft in het land in Centraal-Azië, laat weten dat er militairen en hulpdiensten onderweg zijn naar het getroffen gebied. De ziekenhuizen in Herat bereiden zich voor op veel gewonden.

Volgens Afghaanse informatie had de aardbeving een kracht van 6,3 en werd gevolgd door verschillende naschokken. De trillingen werden ook in Iran gevoeld.