Ierse rugbyers spelen Schotland uit WK, Zuid-Afrika ook naar kwartfinales

Op het wereldkampioenschap rugby in Frankrijk zitten we in de absolute slotfase van de groepsfase van het toernooi. Zondag worden de laatste wedstrijden gespeeld alvorens we naar de kwartfinales gaan - inmiddels zijn zes van de acht kwartfinalisten bekend.

Wales - Georgië (groep C)
Tomas Francis en Liam Williams brachten Wales op gang, Louis Rees-Zammit tekende vervolgens voor maar liefst drie tries - George North scoorde er ook nog één. Tussendoor deden de Georgiërs zeker wat terug, maar de tries van Merab Sharikadze, Vano Karkadze en Davit Niniashvili waren niet genoeg tegen het geweld uit Wales: 43-19. Zondag speelt Fiji tegen het al uitgeschakelde Portugal, als het daar niet van verliest gaat Fiji met Wales naar de kwartfinales en ligt Australië uit het toernooi.

Engeland - Samoa (groep D)
Een zinderende wedstrijd, waarin Ollie Chessum vroeg voor de Engelse openingstry zorgde. Binnen twintig minuten kwam Nigel Ah Wong er echter overheen met twee tries voor Manu Samoa en ook de conversies van Lima Sopoaga waren raak. Samoa kwam zo alsmaar dichter bij een stunt, maar Danny Care tekende alsnog voor de winnende try - na de conversie van Owen Farrell - in de slotfase: 18-17, en Farrell loste en passant Jonny Wilkinson af als topscorer aller tijden bij Engeland. Argentinië en Japan spelen zondag voor de tweede plek in de kwartfinales, achter Engeland.

Ierland - Schotland (groep B)
Vooraf waren er in principe twintig scenario's mogelijk: bij veertien daarvan zouden Ierland en Zuid-Afrika de kwartfinales bereiken, vijf scenario's leverden Schotland en Zuid-Afrika een plek in de kwartfinales op en bij één scenario - winst van Schotland mét een Iers bonuspunt en minstens 21 punten verschil - zouden Schotland én Ierland door gaan, ten koste van wereldkampioen Zuid-Afrika.

James Lowe liet er geen gras over groeien en scoorde na een ruime minuut al een geweldige Ierse try, Hugo Keenan, Iain Henderson, nog eens Keenan, Dan Sheehan en Garry Ringrose noteerden vervolgens ook een try en dus was de Schotse hoop wel definitief klaar. In de laatste twintig minuten deden Ewan Ashman en Ali Price wat terug, maar échte hoop op een bizarre comeback was er geen moment bij het gefrustreerd ogende Schotland. Ierland won met 36-14 en gaat samen met de Springboks naar de kwartfinales.