Van Gerwen naar achtste finales World Grand Prix, andere Nederlanders onderuit

In het Engelse Leicester is maandag- en dinsdagavond de eerste ronde afgewerkt van de 26e editie van de World Grand Prix. In totaal strijden 32 darters daarin om de hoofdprijs van 120 duizend Britse ponden, naast uiteraard een van de grote majortitels, waarbij het bijzondere vooral is dat legs niet alleen met een dubbel afgesloten moeten worden, maar dat men daar ook mee moet beginnen.

Dirk van Duijvenbode opende het toernooi en speelde tegen de Noord-Ier Brendan Dolan. De Nederlander schoot uit de startblokken, maar zakte daarna helemaal weg en won nog maar één leg, waardoor Dolan de wedstrijd met 2-1 in sets won. Gary Anderson won vervolgens een ware thriller tegen de Portugees José de Sousa, een van de beste wedstrijden van de eerste ronde: 2-1 voor Anderson. Krzysztof Ratajski uit Polen begon stroef tegen James Wade, maar kwam fraai terug en klopte de Engelse veteraan met 2-1.

Raymond van Barneveld speelde vervolgens een spannende wedstrijd tegen Martin Schindler, hoewel het niveau bepaald niet geweldig was. Dat gold weliswaar voor beide kanten, maar Schindler wist op de belangrijke momenten toch toe te slaan en won met 2-1. In een Engels onderonsje rekende Stephen Bunting ook in een beslissende leg af met Nathan Aspinall (2-1), waarna Danny Noppert geen partij kon bieden tegen Gerwyn Price: de Welshman won met de eerste 2-0 van de avond.

Callan Rydz kon bepaald geen vuist maken tegen een bijzonder indrukwekkend spelende wereldkampioen Michael Smith, die maar één leg uit handen gaf en met 2-0 in sets won. Een partij van een uiterst matig niveau sloot de openingsavond vervolgens af, waarin Andrew Gilding zowaar in een beslissende leg wist te winnen van Rob Cross: 2-1.

De dinsdagavond werd geopend door relatief soepele zeges van Joe Cullen en Luke Woodhouse op respectievelijk de Belg Mike De Decker en Dave Chisnall, beiden wonnen met 3-0 en vooral Woodhouse maakte indruk. Ryan Searle klopte de Australiër Damon Heta in een beslissende let, waarna Chris Dobey met twee keer 3-2 afrekende met de Belg Dimitri van den Bergh.

De avond was beduidend minder spannend dan de maandag, want ook Peter Wright won vrij makkelijk: twee keer 3-1 tegen de Duitser Gabriel Clemens. Michael van Gerwen vaagde de Noord-Ier Josh Rock vervolgens weg door maar één leg af te staan, Ross Smith wist Jonny Clayton met 2-0 te verrassen en Luke Humphries was met diezelfde score te sterk voor Daryl Gurney.

Woensdagavond beginnen de achtste finales om 20.15 uur. Gilding en Anderson openen de avond, gevolgd door Bunting en Schindler. Price speelt dan tegen Ratajski en Michael Smith neemt het op tegen Dolan. In de achtste finales worden maximaal vijf in plaats van maximaal drie sets gespeeld.