Motorcoureur Buis opnieuw wereldkampioen Supersport 300

Op het Portugese circuit van Portimão is motorcoureur Jeffrey Buis voor de tweede keer wereldkampioen geworden in de World Supersport 300, de opstapklasse voor het WK Supersport en uiteindelijk het WK Superbike. De 21-jarige Nederlander werd ook in 2020 al wereldkampioen.

Buis kwam al in prima positie naar de Algarve, met eigenlijk alleen de Spanjaard Jose Luis Perez Gonzalez als overgebleven uitdager. In race één knokte Buis zich ondanks een longlappenalty naar de achtste plek, terwijl Perez als derde finishte. Dat was verder prima voor Buis: Perez móest race twee winnen en dan nog was hij alleen kampioen als Buis ook buiten de top-13 zou eindigen.

Vroeg in de laatste race van het jaar zat Perez al voorin het veld, net als Buis, maar die liet zich beetje bij beetje terugzakken. Uiteindelijk nam hij plaats op de laatste positie van de grote groep, wat plek elf in de race betekende - prima voor de Nederlander. Perez vocht ondertussen met Mirko Gennai om de winst, leek die ook te pakken, maar raakte zijn eerste zege kwijt wegens het overschrijven van de track limits. Voor de titel maakte dat niks uit, want Buis finishte als elfde en pakte zo zijn tweede wereldtitel.

Buis, nu rijdend voor MTM Kawasaki, stapte vorig jaar over naar het WK Supersport, zonder succes: hij kwam er eigenlijk geen enkele keer aan te pas. Dit jaar keerde hij terug, om volgend jaar de overstap te maken naar KTM, waarmee hij na 2024 over hoopt te stappen naar het WK Supersport.

Het was overigens een emotioneel weekeinde voor de paddock en met name het MTM-team: vorig jaar kwam Victor Steeman, tweede in het kampioenschap, in het slotweekeinde in Portimão om het leven. Het MTM-team sloot verder wel een mooi jaar af, waarin Buis dus de titel pakte en Loris Veneman een zeer sterk seizoenseinde kende, met plek acht in het kampioenschap als resultaat.